Vasile Popovici despre Proclamaţia de la Timişoara: “Documentul acesta nu era al nostru, ci al Timișoarei. Era documentul străzii care protestase”

Vasile Popovici

Vasile Popovici

În urmă cu exact 33 de ani, în Balconul Operei din Timişoara regretatul George Şerban citea Proclamaţia de la Timişoara, cel mai important documernt programatic izvorât din revoluţia timişoreană. Printre cei care se aflau atunci în balcon se număra şi universitarul, scriitorul şi diplomatul Vasile “Bazil” Popovici. Nu-l prezint ca fiind unul dintre cei care s-au implicat la redactarea documentului, deoarece chiar el a respins ideea ca cineva să-şi asume textul. Despre acele zile tumultoase de la începutul anului 1990, dar şi despre ce a urmat în interviul de mai jos cu Vasile Popovici.

Cum şi când au început discuţiile privind elaborarea Proclamaţiei? Nu trecuse mult timp de la revoluţie şi lucrurile mergeau deja pe o cale greşită. A fost şi acesta un motiv?

Lucrurile au evoluat cu mare viteză după revoluție. Cei ce fuseserăm în stradă începând cu 16 decembrie 89 am crezut – mărturisesc cel puțin în ce mă privește – că odată cu prăbușirea clanului Ceaușescu rolul nostru s-a încheiat. Reveneam la ce ne pricepeam fiecare, la profesiile noastre. Așteptările și naivitățile acelor zile au fost nenumărate. Eu unul credeam că foștii vor face un natural pas în spate, măcar de frică, după spaima prin care au trecut în zilele revoluției, dacă nu de rușine. Nici vorbă însă! Și acest lucru l-am văzut mai întâi în chiar vecinătatea noastră imediată. Nimeni nu se retrăgea de bunăvoie de la conducerea revistei Orizont, de pildă, nici de la conducerea filialei locale a Uniunii Scriitorilor. Scriitorii locali ce ne-am văzut între noi în stradă ne-am adunat la sediul Orizont și am solicitat demisii. Unii și le-au dat fără multe discuții, cu alții a fost mai greu. Dau acest exemplu ca să se înțeleagă că fiecare zi a avut lotul și provocarea ei. Pe la mijocul lui ianuarie, jocurile din presa locală (Drapelul roșu năpârlit în Luptătorul bănățean năpârlit încă o dată în Renașterea bănățeană, căreia noi îi spuneam Refătarea bănățeană) au arătat că Timișoara, aia care făcuse revoluția, nu avea o publicație care să-i apere punctul de vedere. Așa s-a născut Societatea Timișoara, formată din doar 26 de persoane de încredere, iar acest grup de tineri neexperimentați, dar hotărâți, a lansat ziarul Timișoara (din care azi n-a mai rămas nimic). Acțiunea noastră a fost dublă: prin publicația noastră, care se vindea ca pâinea caldă, în multe zeci de mii de exemplare, și prin manifestații, de câte ori se impunea. Lucrurile nu mergeau bine în ianuarie și februarie ’90 nici la nivel local și, încă mai puțin, la nivel național. Dacă cineva ia în mâini colecția ziarului Timișoara din primele lui săptămâni înțelege ce repede s-a produs maturizarea noastră politică și civică. Sursa maturizării era dorința de a-i vedea inculpați pe cei ce au tras împotriva populației și de a îndepărta din prim-planul deciziilor guvernamentale pe cei din sistemul comunist. Mai ales din aceste două necesități imperioase a luat naștere Proclamația. Aș dori să precizez aici un lucru esențial: documentul acesta nu era al nostru, ci al Timișoarei. Textul dezvolta lozincile scandate în stradă, punct cu punct. Nu era proclamația lui X și Y și nici a Societății Timișoara în ansamblul ei și nici a partidelor democratice de la acea vreme. Era documentul străzii care protestase. Faptul că ea a fost asumată ulterior de X și Y nu mi s-a mai părut tocmai în regulă. Fiindcă documentul trebuia să exprime Timișoara, am dorit ca el, înainte să fie lansat public, să fie adoptat de Consiliul local și de Consiliul județean Timiș. Ceea ce s-a și întâmplat.

Vasile Popovici, cu barba, în spatele lui George Serban

Vasile Popovici, cu barba, în spatele lui George Serban

De unde până unde interpretarea dată că se dorea ruperea de ţară?

În mod evident, Proclamația reașeza Timișoara în prim-plan, după ce Revoluția o așezase deja prin curajul și inițiativa timișorenilor. Voiam ca spiritual Timișoarei să fie model pentru întreaga țară. Orașul nostru avea poziția morală să se situeze în avangardă. Revoluția a reușit prin bună-înțelegere între comunitățile etnice și religioase, iar acest lucru trebuia și în continuare să rămână bunul nostrum cel mai prețios. Revoluția ne obliga să ne batem pentru purificarea scenei politice, să respingem comunismul și vlăstarii lui, să respectăm drepturile omului, să acceptăm gândul că urmează o perioadă de sacrificii (era și asta în textul Proclamației!). Și mai era acolo ceva exprimat cu toată claritatea, repetat de câteva ori – obiectivul (re)integrării în Europa. E uimitor să vezi azi că orientarea europeană revine obsesiv în textul Proclamației. Toate astea erau cât se poate de revoluționare și contrare orientării imprimate de gruparea Ion Iliescu cu tot aparatul administrativ și polițienesc din spatele lui. Gruparea instalată la București, de fapt niciodată debarcată cu adevărat, nu avea legitimitatea Timișoarei. Cei ce preluaseră puterea trebuiau să se legitimeze cumva pe ei înșiși și să delegitimeze totodată un text percutant. Instrumentul cel mai la îndemână era unul de tip securistic, îndelung utilizat de Ceaușescu: naționalismul. Măciuca îndreptată împotriva noastră era că noi urmăream, chipurile, planul ascuns să rupem Banatul de țară. Metoda era grosolană, dar și eficientă, pe fondul național-comunismului în care am stat zeci de ani sub Ceaușescu.

Aţi fost în delegaţia care s-a întâlnit cu Ion Iliescu, unul din motive fiind acela ca proclamaţia să fie citită la singura televiziune de la acea vreme. Cum au decurs discuţiile?A încercat să vă “cumpere”?

Scopul întâlnirii, ce s-a derulat la sediul parlamentului din curtea Mitropoliei, a fost neutralizarea noastră. Iliescu avea, pe de-o parte, o încredere nemăsurată în puterea lui personală de seducție. Pe de altă parte, urma să se discute și dacă n-am vrea niscaiva poziții (partea asta a apărut la final, după ce am fost conduși pe jos, până la baza dealului Mitropoliei). S-a dovedit că noi eram niște naivi: nu voiam nimic de felul ăsta. Pentru a vă răspunde la întrebare, discuțiile au fost lungi și lipsite de tensiunea vie ce s-a instalat ulterior între noi, la cea de-a doua întâlnire de la București, în timpul protestelor din Piața Universității. Întorcându-mă însă la prima întâlnire: de față au fost, în afară de Iliescu și de noi, cei patru reprezentanți ai Societății Timișoara, doi consilieri ai șefului statului, Velicu și Măgureanu. Din timp în timp, discuțiile dintre noi erau întrerupte de telefoane ce informau despre ciocnirile violente de la Târgu-Mureș, în derulare chiar atunci, în chiar seara respectivă, lucru ce pare, retrospectiv, greu de crezut. Și totuși așa a fost. Târgu-Mureș a fost prilejul pentru a scoate la lumină un serviciu național de informații, după ce Securitatea ieșise din comunism încă mai compromisă decât cadrele de partid, dacă se poate imagina așa ceva. Azi aș răspunde, dacă m-ați întreba, că pentru violențele acelea, manipulate de oamenii regimului și incitate de postul național de televiziune, vina e mai largă, de ea nefiind străini nici liderii naționalismului maghiar, ce voiau pe loc segregarea învățământului superior. Reconcilierea dintre comunități, bunul nostru cel mai de preț din Timișoara, fusese compromisă la Târgu-Mureș.

proclamatia de la timisoara

proclamatia de la timisoara

Se spune că Iliescu ar fost de acord cu legiferarea  “punctului 8”, dar cu o excepţie: Ion Iliescu. E reală povestea?

Da, e reală. Cel ce a-ncercat s-o facă a fost Velicu. Omul acesta a dispărut ulterior din peisaj. Atunci era un fel de curea de legătură cu noi, fiindcă, probabil, avea o figură ceva mai umană. Faptul că n-am negociat nimic a dat impresia că suntem niște fraieri (Iliescu a folosit la adresa noastră un cuvânt mai spilcuit: „niște veleitari”, pe care l-a rostit într-o manifestație publică la Arad, dacă nu mă înșel). Și iarăși da, ni s-a propus ca Proclamația să menționeze în text o singură excepție de la punctul 8, Iliescu însuși, iar propunerea asta ni se făcuse la Timișoara de către emisarii președintelui. Ar fi fost culmea să acceptăm așa ceva, de vreme ce chiar Iliescu încarna nemulțumirea noastră cea mare.

Dacă aţi face o scurtă istorie contrafactuală, cum ar fi arătat România azi dacă “punctul 8” ar fi fost legiferat chiar de la început?

Nu exclud posibilitatea ca noile fețe ieșite după aplicarea punctului 8, dacă el ar fi fost legiferat, să fi eșuat, dar prăpădul economic în folosul aparatului de partid comunist ar fi fost evitat. Ar fi fost evitate mineriadele, cu efecte interne și internaționale catastrofale. Capitalul de imagine obținut de Revoluție ar fi fost utilizat în favoarea țării și toate procesele democratice ar fi fost accelerate.

Strict la Timişoara. Cum arată oraşul în raport aşteptările/idealurile din 1990?  Cu alte cuvinte mai există azi “spiritul Timişoarei”?

Spiritul Timișoarei mai există. Orașul nostru e mândru de istoria lui veche și nouă și cred că timișorenii se vor bate pentru păstrarea specificității lui și atunci când noi nu vom mai fi. Mândria localnicilor, reală și justificată, este și motivul pentru care fostul primar a pierdut alegerile așa de catastrofal, după cum am susținut cu toată convingerea înainte de alegeri, în ciudă tuturor celor din jur, convinși că „tot el o să câștige”. Eu știam însă că timișoreanului nu-i place ca de reprezentantul lui să râdă lumea. Acesta e în continuare motivul pentru care fostul primar nu are nici mâine și nici poimâine nici cea mai mică șansă să revină, fiind tot mai exotic și mai penibil pe măsură ce trece timpul. Cu cât se va agita mai mult, cu atât se va afunda în nisipuri mișcătoare. Fatal e și discursul lui naționalist-șovin, demn de Ceaușescu. Sondajele, dacă e să le luăm în serios, măsoară faptul că omul e într-adevăr cunoscut, dar e cunoscut ca un cal breaz. Orașul încă nu arată bine, dar se fac pași în direcția bună, sunt multe investiții. Finanțele orașului, cu datorii uriașe la Colterm și transporturi, încă nu sunt asanate, dar ne îndreptăm totuși spre stoparea pierderilor enorme din anii trecuți.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Sensul giratoriu "În jurul cozii" a spus: (martie 11th, 2023 at 09:53 )

Nu poți să schimbi fără să schimbi. Nu poți pretinde că a căzut comunismul, dar structurile lui de putere au rămas intacte. Nu poți spune că a fost o „sângeroasă revoluție”, în timp ce a curs sânge doar, culmea!, din partea învingătorilor.
„Revoluția română” a fost o imensă vărsare de vorbe, într-o țară cu oameni castrați de curaj, flămânzi la propriu. S-a văzut ulterior că găleata (recipientul cu care se cară hrană și porcilor) de ulei și zahăr+făină a fost infinit mai prețuită decât drepturile și demnitatea. O orgie de dispreț se revarsă din partea „elitelor” – nu degeaba suntem una dintre țările cu cea mai mare rată de migrație în timp de pace, cu o foarte mare rată de sărăcie într-una dintre țările europene cele mai bogate în resurse naturale. Cu resursele intelectuale, de curaj, de justiție (în toate sensurile), e o altă poveste – una deprimant de tristă.

ion a spus: (martie 11th, 2023 at 10:18 )

Oameni cu coloana vertebrala soi din care Romania a avut mult prea putin.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top