Consilierii locali timişoreni s-au certat la ultima şedinţă de plen minute bune pe Agenda Culturală a oraşului. Cei prezenţi în sală au votat până la urmă proiectul care aprobă finanţarea Agendei, dar au remarcat şi câteva probleme, cum ar fi aprobarea la finalul lunii mai a unor evenimente desfăşurate… în ianuarie, respectiv apariţia, dispariţia şi, din nou, apariţia unui eveniment pe lista celor finanţate.
Cel mai drag eveniment al primarului Nicolae Robu, din lista proiectelor din Agenda Culturală aprobată în urmă cu câteva zile în CLT, Timfloralis, a iscat discuţii extrem de „vioaie” în plen. Gabriela Popovici, consilier din partea PSD a remarcat faptul că abia la finalul lunii mai au fost supuse la vot acţiunile de pe lista Agendei, chiar dacă opt dintre acestea au avut deja loc, dar, mai ales, faptul că aceste manifestări au deja sume alocate, care trebuie aprobate retroactiv. Ceea ce nu ar fi nelegal, dar
în anumite limite, adică 10% din bugetul anului anterior, lunar. „Cele opt manifestări au depăşit suma de două milioane de lei, ceea ce ar fi însemnat că bugetul pe anul trecut ar fi depăşit suma de 20 de milioane de lei. Urmare a discuţiei care am avut-o cu doamna de la departamentul de specialitate, am constatat cu surpriză astăzi că lista de proiecte a suferit o modificare, lipsind cel de-al optulea eveniment, cel mai costisitor, şi anume Timfloralis, a cărei sumă alocată depăşea un milion de lei. Toate aceste informaţii au fost trecute în raportul de avizare, în comisie. Surpriză, astăzi în plen este cu totul altă listă decât cea trecută în comisii. Şi, lipsind acel proiect, suma alocată celor şapte proiecte (n.r. rămase) se încadrează în cele zece procente legale, care au putut să fie cheltuite”, a anunţat consilierul local PSD.
Reprezentanta Casei de Cultură a Municipiului, care se ocupă cu Agenda Culturală, a spus că, de fapt, nu era vorba despre o agendă, ci de un program minimal, iar despre apariţia, dispariţia şi, ulterior, reapariţia punctului cu Timfloralis ar fi fost „o eroare materială”, că nu se pune problema dispariţiei acelui punct. Prin valoarea mare a finanţării Timfloralis, acest proiect reprezintă aproape
jumătate din totalul bugetului de aproape trei milioane de lei pe tot anul. Primarul Robu şi-a apărat proiectul atât de drag lui şi a motivat că de vină pentru situaţia creată ar fi guvernul, care a aprobat bugetul de stat extrem de târziu, fără de care cele locale nu pot deveni realitate. Pentru a se evita ciudăţenia aprobării retroactive a un acţiuni ce au avut loc deja, s-a decis ca de anul viitor să se aprobe din timp măcar lista acestora, urmând ca bugetul alocat să fie votat ulterior. Aceasta, chiar dacă nu vorbim de o practică utilizată până acum, după cum a insistat să precizeze Robu.
Comentarii prin facebook