Dialogul de la distanţă dintre directorul Direcţiei de Cultură Timiş şi primarul Timişoarei continuă, aceasta după ce la finalul săptămânii precedente cel din urmă a lansat o nouă serie de acuzaţii, supărat fiind în problema trotuarelor cu dale „şah” din centrul Timişoarei. Pe lângă o serie de acuze de parteneriat politic sau refuzul unor autorizări, edilul-şef insistă că prin efoturile celor de la Cultură s-ar cere turnarea de asfalt pe aceste trotuare. După cum era de aşteptat, Sorin Predescu a reacţionat.
Metoda aleasă pentru a oferi replica este cea a internetului, mai precis o postare pe reţeaua socială Facebook. Predescu atrage atenţia asupra modului … interesant al primarului, de a-şi găsi aprobarea deciziei legate de trotuare prin intermediul like-urilor.
„Nu simțeam neapărat nevoia unor clarificări legate de situația trotuarelor șotron din Timisoara, consider că am făcut-o deja, dar se pare că facebook-ul a luat locul comunicării instituționale, ceea ce a făcut ca o problemă de legalitate să se tranforme, în spațiul public, într-un concurs de popularitate”, spune şeful de la Cultură.
El atrage atenţia asupra necesităţii îndeplinirii cerinţelor legate pentru orice proiect de construcţie. Predescu atrage atenţia asupra „subtrefugiului” solictării de autorizări pentru reparaţii, unul deja utilizat şi în alte situaţii.
„Orice constructor trebuie să aibă o autorizație de construcție atunci când construiește. Primăria Timișoara nu are o autorizație de construcție pentru trotuare. Totodată, orice construcție trebuie să aibă un proiect asumat de un arhitect și avizat de instituțiile avizatoare: Agenția de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură – atunci când sunt zone istorice protejate. Primăria nu are acest proiect, nu are avize, deci nu are autorizație de construcție, deci construiește ilegal. Primăria s-a mai folosit și altădată de subterfugiul de a declara că nu face decât lucrări de reparații în centrul istoric al Timișoarei, ceea ce în acest caz este fals. Schimbarea soluției constructive a trotuarelor prin amplasarea dalelor în cauză este o lucrare de construcții în zonă istorică protejată și nu o lucrare de reparații în zonă istorică protejată, de aceea se vorbește de trotuare noi și nu de repararea celor vechi”, continuă postarea de pe Facebook.
Sorin Predescu demontează şi acuzaţiile conform cărora s-ar cere (re)asfaltarea trotuarelor, o soluţie care a mai fost folosită, tot fără aprobarea DJC Timiş. În zona centrală e un adevărat haos la capitolul trotuare, atrage el atenţia.
„Desigur, îmbrăcămintea asfaltică nu e o soluție potrivită zonei istorice. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot primăria Timișoara a realizat pietonale din asfalt (și tot fără proiect) în zona Cetate de care este de altfel foarte mândră: pe str. Mărășești, Gh. Lazăr, A. Pacha, Bolyai etc. A fost o soluție tehnică proastă, care a afectat atât imaginea zonei istorice cât și sănătatea clădirilor din zona istorică. Nimeni nu își dorește asfalt în zona istorică, iar a spune că cineva ar fi cerut asta e o minciună. Trotuarele din zona istorică trebuiau schimbate. Intenția primăriei e corectă, realizarea nu e potrivită. Oricâte poze s-ar posta cu noile trotuare este clar că ele sunt prea decorate și contrastează neplăcut cu clădirile istorice. Corect ar fi fost un pavaj de piatră naturală sau măcar un pavaj mai neutru cromatic, care să unifice vizual zona istorică. In acest moment avem în zona cetate o multitudine de materiale de pavaj puse în operă: piatră cubică, lespezi de piatră, clincher, pavele de beton de forme diferite, asfalt – la care se adaugă noile pavele de beton în model pixelat. E dezordonat, e lipsit de viziune, e o cârpeală. Asta pentru că nu există un proiect și nu au fost consultați oameni de specialitate. Noile trotuare din pavele de beton se întâlnesc astăzi în Piața Operei cu pavajul de beton pus în 1988 și cu asfaltul de pe străzile laterale”, mai subliniază Predescu.
„Acoperirea” lipsei de legalitate cu like-uri pe Facebook este considerată jenantă.
„Este jenant ca o administrație să acopere nerespectarea legii prin zgomot mediatic, punîndu-i pe cetățenii orașului ca argument și pavăză pentru nerespectarea legii. Este profund nedemocratic să clamezi un bine superior atunci când nu ai argumente legale”, mai spune Predescu.
El trage o concluzie extrem de dureroasă; „Trotuarele sunt doar o consecință a modului în care funcționează primăria Timișoara în subiectul privind protecția zonelor istorice protejate din Timișoara. Într-o țară civilizată, în spațiul public, nu se poate face dimineața ceea ce visează primarul noaptea”.
De asemenea, şeful Direcţiei de Cultură răspunde şi acuzaţiei legate de „acvariul” din centrul Timişoarei.
„ Am văzut referiri acuzatoare privind acvariul din centru (poate vă amintiți că eu v-am sugerat că trebuie introdusă demolarea acelei clădiri în programul dumneavoastră electoral) la palatele țigănești (deși eu nu am aprobat niciodată o astfel de construcție) la blocaje repetate (care se vor repeta de câte ori nu se respectă legea)”, conform lui Predescu.
Comentarii prin facebook