Garda de Mediu Timiş a răspuns unor reclamaţii care atrăgeau atenţia că pe un teren viran din localitatea Covaci se depozitează permanent, ilegal, deşeuri de diferite tipuri. În urma verificărilor au reuşit surprinderea a două autoutilitare care chiar în momentul controlului efectuat aruncau gunoaie în zonă, şoferii primind o amendă de 30.000 de lei fiecare, iar vehiculele le-au fost confiscate.
În urma mai multor sesizări primite de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor din care reieşea faptul că pe un teren viran aflat în extravilanul localităţii Covaci, din cadrul comunei Sânandrei, în proximitatea şoselei de centură a Timişoarei, se depozitează ilegal, în mod sistematic, deşeuri de diferite tipuri, o echipă de comisari din cadrul Comisariatului General al GNM și al Comisariatului Județean Timiș, s-a deplasat în zona respectivă pentru verificări.
În timpul controlului, s-a constatat că aspectele sesizate se confirmă, la fața locului fiind surprinse două autoutilitare care tocmai descărcau, în mod ilegal, deşeuri din construcţii. La momentul sosirii echipei GNM, unul dintre transporturi fusese descărcat complet, cealaltă autoutilitară fiind parţial descărcată, atunci când făptașii au fost surprinşi de comisarii GNM.
Conform legislaţiei, transportul deşeurilor se realizează doar de către operatorii economici care deţin autorizaţie de mediu pentru această activitate. De asemenea, transportul de deşeuri nepericuloase trebuie însoţit de documente justificative.
Întrucât cele două persoane fizice, proprietarii celor două autospeciale, nu au putut prezenta niciun document prevăzut de legislaţia în vigoare privind transportul deşeurilor, respectivii au fost amendaţi cu 30.000 de lei fiecare. În plus, s-a dispus şi măsura complementară de confiscare a mijloacelor de transport folosite la săvârşirea contravenţiei. Astfel, cele două autoutilitare au fost imobilizate în vederea confiscării la societatea cu care Comisariatul Judeţean Timiş al GNM are semnat un protocol pentru depozitarea bunurilor confiscate.
La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Jandarmeriei, precum şi viceprimarul Comunei Sânandrei şi responsabilul cu probleme de mediu din cadrul Primăriei.
Cercetarea a continuat, comisarii GNM reuşind, în scurt timp, să identifice şi proprietarul terenului. Acestuia, dar și UAT Sânadrei le-au fost dispuse măsuri cu termene privind salubrizarea terenului şi luarea măsurilor necesare pentru ca acest fenomen să nu se mai repete.
„Atragem atenția celor care obișnuiesc să abandoneze deșeuri în natură că astfel de controale şi verificări au fost inițiate de Garda Națională de Mediu la nivel naţional, aşa încât, ar fi bine să se gândească ce riscă (amendă + confiscarea autovehicului), înainte de a descărca ilegal deşeuri prin diverse zone.
Oricine poate filma aceste fapte, astfel încât făptașii să poată fi identificați și pedepsiți, potrivit legii!”, au anunţat cei de la Garda de Mediu.
Comentarii prin facebook