Cea mai nouă problemă a oraşului, abordată de Dominic Fritz, candidatul USR PLUS la funcţia de primar al Timişoarei, este cea a parcurilor şi a spaţiilor verzi. El spune că a discutat cu oamenii din cartiere, care se plâng de lipsa parcurilor din acele zone, anunţând şi un proiect în trei puncte pentru rezolvarea situaţiei.
Timişoara suferă la capitolul spaţii verzi şi parcuri, fiind la ora actuală codaşă inclusiv la nivelul României. Problema „verde” este în atenţia lui Fritz, el, alături de echipa sa concepând un plan în trei puncte pentru acest domeniu.
„Timişorenii vobesc despre un oraş verde, suferă, în cartiere spaţile verzi sunt în paragină, copacii sunt tăiaţi. Oamenii îşi amintesc cum era Timişoara de altă dată, iar acum suntem în procedură de infringement. E o temă definitorie pentru viitorul Timişoarei”, a declarat Dominic Frtz.
El contestă modul de gândire al administraţie actuale, care pune betonul şi asfaltul în prim plan, fără a se gândi şi la spaţiile verzi, spune candidatul alianţei.
„Declinul spaţilor verzi nu e o întâmplare, e rezultatul direct în care asfaltarea şi betonarea primează, e ceva opus naturii, noi trebuie să ajungem la o înţelegere a naturii. Eu voi fi primarul Timişoarei, nu prim-drujbarul oraşului”, a mai declarat Fritz.
Problema administrării deficitare a oraşului nu este una exclusivă a actualei conduceri a oraşului, niciuna dintre precedentele nu a avut o strategie corectă în domeniu.
„Parcurile fac parte din identitatea istorică a Timişoarei. Parcurile vechi, istorice, sunt închise. La fel şi Parcul Central a stat închis doi ani, spaţiile verzi între blocuri sunt în paragină, parcurile de cartier lăsate în paragină. Nicio administraţie din ultimii 30 de ani nu a reuşit să gestioneze spaţiile verzi cum trebuie. Noi dorim să le creştem. În acest monet standardul acceptat este de 26 mp de spaţiu verde pe locuitor, la Timişoara suntem la capătul oraşelor capitale de judeţ, cu 16 mp. O altă problemă este că banii sunt alocaţi şi gestionaţi prost, doar ultimul contract cu cei de la Horticultura e cu patru milioane de euro în plus faţă de precedentul„.
Echipa lui Fritz a conceput un plan bazat pe trei piloni pentru spaţiile verzi.
„Primul se referă la restructurarea modului de administrare a spaţiilor verzi. Protejăm ce avem, avem un un program antităiat copaci. Al doilea pilon se referă la extinderea spaţiilor verzi, vrem să ajungem de la 16 la 20 mp. Un al treilea pilon, avem nevoie de planificare urbană”, spune Dominic Fritz.
Sunt incluse în acest plan şi o serie de acţiuni clare.
„Reînfinţăm postul de grădinar şef. Vom căuta omul potrivit pentru jobul care a fost al familiei Muhle. Vrem să înfiinţăm registrul local al spaţiilor verzi, primăria a pierdut un proces. Vom folosi o platformă software, vom ştii fiecare copac,va fi identificat, vom ştii vârsta, sănătatea. O să reactivăm statutul de arie protejată la Parcul Botanic, acesta trebuie reinventat. De asemenea, facem centura verde a oraşului, în jurul Timişoarei. Legislaţie există din 2019, vom colabora cu primăriile din jurul oraşului, pentru aceasta. În primii patru ani vrem să plantăm 25.000 de copaci, pentru un aer mai bogat. Un alt proiect este înfiinţarea unei reţeele „verde albastră”, sunt sute de canale de desecare în jurul oraşului, acestea sunt o adevărată comoară, vrem să facem o reţea de parcuri metropolitane”, a mai subliniat Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook