Noul city manager al Timișoarei vrea servicii de calitate mai bune pentru populația orașului, vrea o relație mai bună cu firmele mari din oraș, în vederea susținerii lor și a locurilor de muncă oferite de acestea. Dar, marea problemă, spune acesta, este ceea ce a numit un ”imens bulgăre de zăpadă”, cu datorii rămase în urma unor cheltuieli angajate și neplătite, stabilite pe baza unui buget supraevaluat, de către fosta administrație.
”Vine din spate un bulgăre de zăpadă imens, de cheltuieli angajate și neplătite. Am avut un buget supraevaluat, scopul nostru acum este să plătim aceste datorii. Întocmirea bugetului local pentru anul 2021 se va face pe noi principii și acestea se vor continua și în următorii ani. Trebuie să rebalansăm, de la cheltuielile care nu aduc plus în comunitate, spre cele care aduc valoare, în investiții. În ultimii ani, în administrațiile locale din România a avut loc o creștere, o umflare a cheltuielilor de finanțare. Această situație trebuie să o întoarcem. Este un an de pandemie, trebuie să avem cheltuieli cumpătate. Noi vom încerca să facem un buget cu prudență. Acest buget e susținut de timișoreni, din impozitele și taxele plătite la primărie, dar sumele cele mai mari sunt cele aduse de plătitorii de salarii. Noi vom căuta să avem o apropiere față de marii angajatori. În situație de pandemie e important să menținem și să creștem numărul locurile de muncă”.
Întrebat dacă va avea consilieri, noul city manager a găsit ideea ca fiind … amuzantă. E drept, și puțin lipsit de modestie, parcursul profesional de până acum îl sprijină, dar spune că va lucra cu consilierii primarului, pe care multe primării și l-ar dori. Totuși, primarul Fritz l-a asigurat că va avea o secretară, pentru că sunt multe acte de semnat.
”Echipa mea de consilieri e o idee amuzantă. Nu voi avea consilieri personali. Vom lucra cu aceiași echipă a primarului. E o echipă pe care multe primării și i-ar dori”, spune city managerul Timișoarei.
El a vorbit și despre eventuala contractare a unor finanțări din extern pentru primărie. Timișoara stă foarte bine la acest capitol, nu are mulți bani împrumutați, dar, și așa, plătește rate și dobânzi multe.
”Timișoara nu are o datorie mare față de ceea ce permite legea. Dar, chiar și așa, sunt niște zeci de milioane de lei folosiți pentru a plăti rate și dobânzi. Finanțările pe termen lung trebuie să finanțeze lucrări pe termen lung. Banii din aceste surse trebuie folosiț pentru cofinanțarea proiectelor europene”, a închieiat Matei Creiveanu.
Comentarii prin facebook