În cele mai proaspete cercetări sociologice, guvernele Orban și Cîțu sunt ceva mai bine văzute pentru acțiunea vaccinării în masă a populației, decât pentru orice altă preocupare de mărire a PIB-ului pe cap de locuitor. Creșterea economică cu care se laudă premierul nu mai impresionează omul de rând incapabil oricum să o simtă în viața de zi cu zi. Prin urmare, nevoia de imunizare și revenire la viață fără teama unei forme grave a Covid-19 a adus românul cu fața spre platforma digitală de programare la vaccinare, dar și spre punerea în aplicare a întregii acțiuni. Și percepția este că statul își face treaba bine.
Ca orice treabă complicată, ea putea fi făcută și mai bine, dar legiuitorul a găsit o formulă care să mulțumească la modul general, chiar dacă multe prevederi după care se prioritizează acțiunea lasă semne de întrebare. Printre acestea, aglomerarea în etapa a doua de vaccinare a aproape jumătate din populație. Bătrânii, profesorii, polițiștii, armata, bolnavii cronici, funcționarii publici… Apoi, încadrarea la „esențiali” a unor categorii profesionale, de pildă agricultorii, fără să contestăm caracterul „esențial” pentru economie al acestora, a făcut ca piramida rezultată după selecție să nu mai semene a piramidă, ci a ceva ciudat și neregulat.
Există riscul ca pentru etapa a treia să rămână mai puțini vaccinabili decât cei care au găsit „breșe” pentru etapa a doua. Nu știu dacă felul în care s-au aranjat lucrurile este „rodul” unei erori de matematică sau așa s-a dorit să fie, ca fiecare să aibă percepția unui acces mai ușor la vaccin. De pildă, în Germania pentru un cetățean nici prea bătrân, nici prea bolnav, nici prea „esențial”, speranța de imunizare prin injectare nu vine mai repede de toamna acestui an, primăvara anului viitor. Și asta în ideea în care guvernul federal a finanțat cercetarea celor de la BioNTech, iar privirile multor cetățeni teutoni către țări ca România devin tot mai răutăcioase din acest motiv.
La noi, nu, totul pare mai lejer și chiar punerea pe o listă de așteptare îți dă senzația că ești acolo, că nu e o chestiune care poate deveni exclusivistă prin împingerea problemei tale pe termen foarte lung, greu perceptibil. Până vin dozele în cantități mai mari, vom avea în platformă o bună parte din cetățenii care chiar își doresc să se vaccineze, programați sau în așteptare, rămânând pentru cei sănătoși, „neesențiali” sau sceptici timp de așteptare și analiză în etapa a treia, cea la liber.
Plasarea în prim planul acțiunii a medicului colonel Gheorghiță a fost un alt element atent gândit la capitolul imagine. Ideea de ordine, de lipsă a haosului în programări, a generalizării fenomenului pilei în planificarea la vaccinare de asemenea a dat încredere populației într-o acțiune reușită a statului român, oarecum într-o discordanță cu cea de limitare a răspândirii bolii prin măsuri restrictive și de sancțiune acolo unde situația scăpa de sub control, reacție mai lască venită și pe fondul campaniei electorale sau altor elemente perturbatoare cu iz politic.
Totuși, pentru o țară cu un istoric consistent în rezolvarea problemelor „pe sub tejghea”, campania de vaccinare condusă de medicul militar Gheorghiță nu a scos în față mai mult decât mici „accidente nevinovate” de folosire a dozelor rămase la final de zi. Un caz mai sonor a fost cel al liderului pesedist al Consiliului Județean Călărași care și-a vaccinat copiii, probabil neeligibili după criteriile de programare, în spitalul județean din administrarea sa, iar apoi s-a și lăudat cu fapta sa pe Facebook, binecuvântând cu urarea de pahar „sănătate Călărași”.
Apropos de bourbon si Tennessee. Zilele trecute, la Nashville, Dolly Parton, celebra cântăreață country, s-a vaccinat la 75 de ani, adaptându-și șlagărul „Jolene” în ceva mobilizator campaniei de vaccinare din Statele Unite: „Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine, ‘cause once you’re dead then that’s a bit too late”. Cu ceva vreme înainte de acest episod însă, Dolly Parton a donat un milion de dolari pentru dezvoltarea vaccinului Moderna, dar s-a imunizat la o lună de zile după ce mai mulți bătrâni din România au făcut prima doză la Lipova, de exemplu, tot cu Moderna.
Vă imaginați un boieraș de-al nostru care să dea milionul și să mai stea și la coadă? N-ar da investitorul nostru cu pumnu-n masă după vaccin ca după metru de halbe la Bănățeana? E, uite, asta înseamnă să-ți trăiești viața relaxat într-o societate civilizată, departe de Călărași!
Comentarii prin facebook