De la eutanasierea ”benefică” a câinilor, la găinațul din oala cu lapte. A avut loc dezbaterea publică pe tema animalelor de companie și a porumbeilor

la porumbei

la porumbei

Mult controversatul subiect al noului regulament de deținere și îngrijire a animalelor de companie în Timișoara, un ”pachet” care include și interzicerea hrănirii porumbeilor, dar și a câinilor sau pisicilor de pe spațiul public, a intrat în etapa dezbaterii publice. Subiectul lansat prin proiectul de hotărâre de consiliu local inițiat de reprezentanții USR, Rodica Militaru și Răzvan Stana, s-a dovedit a fi unul care a ridicat numeroase controverse și opinii diferite în societatea timișoreană.

În consecință, în organizarea Primăriei Timișoara și, se pare la cererea asociației Pet Hope, luni după-masă subiectul a fost temă de dezbatere. Și a fost timp de mai mult de trei ore, în care toată lumea a prezentat opinii care mai de care mai interesante, de la ”eutanasierea e mai umană pentru câini”, până la supărarea unui cetățean pentru că un porumbel și-a lansat ”proiectilul” în oala cu lapte lăsată de respectivul la răcit pe geam.

Începutul discuțiilor a aparținut inițiatorilor, care au și prezentat motivele pentru care au decis ce au decis, subliniind că textul a fost lucrat luni de zile, împreună cu reprezentații a diferite autorități, ONG, asociații, proprietari de locuințe

„Ne dorim să abrogăm articolul care prevede că pot fi deținute animale de companie doar cu acordul vecinilor. Ne-am mai dorit să permitem accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun în anumite condiții: câinii să poarte ham, lesă, iar cei de talie mare botniță, să nu circule la ore de vârf, câinii să fie sociabili, să îți poți duce animalul bolnav la veterinar dacă nu ai mașină”, a anunțat, la debutul întâlnirii, Rodica Militaru.

Răzvan Stana a insistat că nu se aștepta să se ajungă la o asemenea dezbatere. Dar a subliniat și că amendarea nu va fi un scop în sine, ci o ultimă măsură posibilă.

„Populația de porumbei din centrul Timișoarei este excedentară, devine un pericol pentru ea însăși, unii sunt bolnavi. Există cinci motive general valabile pentru care hrănirea porumbeilor este interzisă: hrănirea ocazională nu este bună, le oferim tot felul de resturi; porumbeii sunt atractivi pentru șobolani; strică cuiburile altor păsări; sunt purtători de boli care se transmit la om, zoonoze, care sunt foarte greu de diagnosticat, porumbeii sunt un factor de deranj arhitectonic, fac mult deranj. Vom pune benzi de țepi, cuibare false, ne-am întâlnit cu o firmă care are sonare la Cluj și Satu Mare și proiecte pilot cu sonare la Arad și București și lucrurile merg foarte bine, aceste măsuri sunt luate să nu facem rău acestor păsări, care sunt atât de iubite în Timișoara”, a declarat Răzvan Stana.

Interesantă a fost decizia organizatorilor de a aduce în dezbatere ”specialiști” din afara orașului. Unul dintre aceștia, Andrei Mihalca, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca. El ne-a informat că e mai uman să eutanasiem câinii de pe stradă, decât ca aceștia să se afle pe domeniul public. O altă opinie prezentată a fost a unui specialist în domeniul porumbeilor din Brașov, Marius Ciurea de la Clubul Crescătorilor de Porumbei care ne-a informat că… porumbeii aduc asupra omenirii numeroase boli, inclusiv variola, lucru contestat de alți participanți. De asemenea, un reprezentant al unei firme de construcții specializată în renovări de clădiri, s-a plâns de distrugerile aduse de găinațul acestor păsări asupra clădirilor vechi și de faptul că nu știe ce materiale de construcții să se folosească pentru a nu fi distruse de aciditatea acestor… resturi.

Una dintre cele mai logice opinii din toată dezbaterea-fluviu a fost dată de Gabriel Ignat, din partea organizației Animal Society, partener Vier Pfoten. El a fost unul dintre puținii care a tras o concluzie logică în ceea ce privește controlul animalelor de pe domeniul public, mai precis că acestea trebuie în primul rând sterilizate, doar ulterior se poate discuta despre măsuri de control.

Un alt cetățean, cadru universitar la Universitatea de Științe Agricole a Banatului, s-a plâns despre faptul că pe el porumbeii nu îl reprezintă ca și cetățean și a povestit că atunci când a lăsat oala cu laptele fiert la răcit pe fereastră, în urma consumului lichidului a descoperit la final un ”proiectil” din partea unui asemenea porumbel.

În urma dezbaterii am mai aflat că dacă sectorul condominiilor, al blocurilor de apartamente, în ceea ce privește casele acum deținerea de animale este și mai reglementată, că s-ar putea ca deținerea unui animal la casă pe pământ și curte ar putea deveni mai dificilă decât la bloc. Doar omul care face un efort și cheltuie bani ca să nu mai simtă mirosuri și să aibă liniște trebuie să și aibă parte de acestea, după cum susținea unul dintre inițiatorii HCL.

Per total, în urma discuțiilor extrem de polarizate, am dedus că noile regulamente au probleme de interpretare, că se poate ajunge la controverse legale legate de proprietate, că se poate ajunge la un concurs de dat amenzi pentru ceri care dau de mâncare la porumbei sau câini și pisici. De asemenea, opinia generală a fost că inițiativa a fost una bună, care părea progresivă la început, dar care aduce la pachet și mari probleme, contestate de timișoreni.

În final, toată lumea a fost de acord cu ceva: câinii și pisicile nu au ce căuta pe stradă, dar nici înfometarea nu e o soluție. La fel, porumbeii nu pot fi înfometați pentru a dispărea din zona centrală, fiind necesare alte măsuri de protecție.

Concluzia a fost trasă, cât se poate de democratic, de Rodica Militaru: Consiliul Local să decidă asupra regulamentelor!

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Ion Vidu a spus: (aprilie 27th, 2021 at 15:04 )

Amenzi drastice pentru cei care dau mâncare animalelor și păsărilor pe domeniul public și de stat!
Pe strada Remus Tășală, în fața Dispensarului Medical de familie, este o PIAȚĂ ILEGALĂ, FĂRĂ APĂ CURENTĂ și un WC care ar trebui folosit pentru perioade limitate, nu zeci de ani! În jurul lui se aruncă resturi menajere, etc.. După amiaza sunt cetățeni care folosesc mesele pentru a consuma băuturi și stau la taifas aruncând peturi, doze de aluminiu, sticle, după folosință, la voia întâmplării! Probabil, cineva are interes să mențină acest loc în mizerie!!

Maria Raksi a spus: (aprilie 29th, 2021 at 07:12 )

Cum draqu iti pui laptele in geam ??? Vecinul de sus putea sa arunce otrava , la asta nu te ai gandit ??? Doar ca poti muri din cauza porumbeilor ???? Vaaai cata rautate fata de animale !!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top