Bogata Timişoară, la periferia sportului şi infrastructurii sportive din România

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

A fost nevoie să ajungă ministrul Cseke Atilla la Timişoara ca să ne “scoată cucii din cap” în privinţa noului stadion şi a sălii polivalente. (Am folosit o expresie consacrată de Traian Băsescu prin 1999, când, în calitate de ministru al Transporturilor şi pasager al unei maşini puse la dispoziţie de fraţii Cristescu le spunea autorităţilor timişene să nu se mai gândească la autostrăzi.) Până să dea ministrul Dezvoltării durul verdict, autorităţile locale şi, în special preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, infuzau mult optimism privind un stadion nou-nouţ gata în 2024 şi o sală finalizată chiar mai repede.

Din păcate, din nou socotelile făcute în Timişoara nu se potrivesc cu cele din Bucureşti, de parcă un blestem ar fi coborât pe oraşul care are cea mai mare contribuţie la bugetul central, după capitală. Astfel că, foarte probabil mai aşteptăm şi până când bătrâna arenă “Dan Păltinişanu” va fi demolată. Fiindcă se vorbea de toamna acestui an, dar s-ar putea să ne prindă şi 2023, atunci când se împlinesc 60 de ani de la inaugurarea stadionului.

Pe de altă parte, trebuie să admitem şi faptul că sportul timişorean trece probabil prin cea mai tristă experienţă din istoria sa. La fotbal am terminat cu două echipe în Liga a II-a, ASU Poli pe un locul 6, Ripensia salvându-se de retrogradare. Mulţi vor spune că la Poli a fost o adevărată performanţă, având în vedere bugetul echipei şi salariile. O fi şi asta o perspectivă. Din alt unghi vedem că cea mai bună echipă de fotbal a Timişoarei a terminat după Mioveni, Călăraşi sau Miercurea Ciuc, ca să nu mai spun că în Liga I găsim Clinceni sau Voluntari. Ori din această perspectivă, nu e nicio “performanţă” pentru un oraş de talia Timişoarei. Sigur, se putea şi mai rău, ar putea adăuga unii.

Nu stăm deloc bine nici la alte sporturi. La handbal (masculin că feminin nu avem), SCM Poli s-a clasat pe locul 9, ratând play-off-ul. La baschet, SCM Timişoara a prins play-off-ul, clasându-se pe locul 7 în sezonul regulat, dar a fost scoasă repede de Oradea din competiţie. Lucrurile nu mai merg bine nici la rugby (locul IV în ligă), sport în care Timişoara a excelat în ultimii ani.  Cert este faptul că la nivel de sport de performanţă nu că stăm mult sub Cluj, oraş cu care ne tot comparăm, dar suntem mai jos decât Voluntariul.

Din acest punct de vedere, poate că şi autorităţile centrale nu se grăbesc să investească în infrastructură sportivă într-un oraş unde nu mai există emulaţie pentru sportul de performanţă. (Da, ştiu, sunt mulţi care cred că stadioanele şi sălile polivalente au fost create pentru concerte şi vor spune că nu e nicio legătură între stadion şi fotbal.) Dar aici intrăm într-un cerc vicios. Să presupunem că erau bani şi ASU Poli intra în prima ligă. Unde juca, în condiţiile în care “Dan Păltinişanu” trebuie demolat? La Arad? Greu de crezut, având în vedere “dragostea” sportivă între cele două oraşe. Rămânea proabil Târgu-Jiu şi tot o mare ruşine era pentru Timişoara.

E greu de spus ce trebuie făcut, în lipsa interesului oamenilor de afaceri timişoreni pentru fenomenul sportiv. Sportul, în general şi fotbalul în special nu mai înseamnă însă doar un joc. Înseamnă şi industie, dar şi un fenomen care poate coagula o comunitate în jurul unui simbol. Aşa cum a fost Poli. Iar Timişoara are nevoie de aşa ceva. Mai mult, sportul de performanţă înseamnă şi modele pentru copii. Iar dacă aceste modele sunt de proximitate, din Timişoara, cu atât mai mult copiii vor ieşi să facă sport. Nu toţi vor fi campioni, dar vor fi în mod cert mai sănătoşi.

Iar din acest punct de vedere e şi de datoria autorităţilor locale să se implice într-o oarecare măsură. Nu neapărat cu bani investiţi direct, că degeaba bagi bani şi nu ştii cum să-i gestionezi, aşa cum s-a întâmplat în perioada primarului Nicolae Robu. N-o fi sportul şi fotbal cele mai stringente probleme ale Timişoarei. (Pentru unii sunt.) Dar un oraş modern, european nu prea e de conceput fără acest domeniu. Iar aici Primăria şi Consiliul Judeţean pot provoca o dezbatere (una pe bune, nu un simpozion cu vorbe frumoase), eventual discuţii cu oameni de afaceri, găsirea unor oportunităţi etc. Fiindcă dacă vrei cu adevărat să faci ceva, poţi să faci.

  

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Bilica a spus: (mai 25th, 2021 at 09:25 )

Sa discuti cu Fritz despre sport,este cum ai vorbi cu mine de fizica cuantica.

obiectiv a spus: (mai 25th, 2021 at 10:46 )

cand s-au facut stadioane la craiova, tg jiu, arad, ploiesti in ce liga erau echipele??? nu are nimic de a face cu performanta, este doar vointa politica de la nivel central sau iti trebuie la nivel local pe cineva care sa vrea sa faca ceva, dar la noi bate vantul printre politicienii locali… cu cine vrei cu alinica, simonis, tabara, fritz, robu care a stat 8 ani si n-a fost in stare sa termine o sala de 2000 de locuri … vai si amar, parca sintem blestemati … bucurestenii ne ignora total iar astia care conduc sint interesati doar de buzunarele proprii … ce sport, domnilor puneti batista pe tzambal si inchideti totul… cind nu faci fata cu voluntari, clinceni, focsani, buzau, turda, chiajna, miercurea ciuc sau sfantu gheorghe, samd, noi vorbim de bucuresti, cluj, oradea, craiova ??? am ajuns doar niste masochisti inflacarati … am ajuns sa nu ma mai intereseze sportul timisorean, dupa zeci de ani de decadere ar fi cazul sa tinem si noi cu fcsb sau csa, sa devenim caini sau rapidisti cu care sintem „frati” (n-am inteles de ce, pentru ca in toata istoria pe unde ne-au prins ne-au lovitras-o) … deci ce timisoara, HAI ??? oltenii??? miticii ???? sau hai … sa ne vedem treburile noastre ???

obiectiv a spus: (mai 25th, 2021 at 11:52 )

PS: apropo, cine se ocupa de destinele scm-ului? doamna contabila??? de ce? probabil femeia de servici este in concediu medical … despre ce vorbim??? sport la timisoara ???

drucker a spus: (mai 26th, 2021 at 14:25 )

Cu riscul de a ma repeta permanent :
Nu vom avea nici o investitie majora cu bani de la Guvern in urmatorii 10 ani .
Vina e a politicienilor locali (indiferent ca vb. de PSD , PNL , USR , UDMR , etc ) , care vor sta capra in fata sefilor de partid din Bucuresti .
Au facut-o timp de 30 de ani si o vor face si de acum inca 30 .
Sclavi si marlani alunecosi care nu inteleg ca au ajuns in Parlament , pt a reprezenta interesele Timisului si a celor care i-au votat …

Osanu a spus: (mai 27th, 2021 at 16:51 )

Cu clasa politică actuala, atât la nivel local cât și central(a nu se înțelege că aș prefera alt partid,nu, ma refer la personajele di fruntea administratiei), Timișoara nu va avea nici stadion, nici sală polivalentă funcționale, în următorii ani, din păcate…! Ăștia se pare ca nu știu nimic, nici administrație, nici politică, fac doar conferințe de presă unde vorbesc așa, să se afle în treabă…!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top