Puteam avea în 1918 o Românie federalizată? Pe urmele lui Ioan Slavici

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Mâine sărbătorim Ziua Naţională a României, un nou prilej de festivisme, declaraţii sforăitoare şi grohăieli patriotarde, care de care mai groteşti. Dar poate ar fi şi momentul pentru unele reflexii. Este România de astăzi aşa cum şi-au dorit-o făuritorii unirii ardeleni şi bănăţeni adunaţi pe 1 decembrie 1918  la Alba Iulia? Exista atunci şi o altă soluţie decât un stat unitar? În condiţiile în care şi astăzi, mai ales în Banat, nu puţini sunt cei care vorbesc de o descentralizare profundă, ca să nu folosească termenul devenit tabu de federalizare, şi atunci a existat cel puţin un personaj care şi-a dorit o Românie federală. Este vorba de Ioan Slavici, cunoscutul prozator şi publicist, născut nu departe de Timişoara, la Şiria, în judeţul Arad.

Pus la zid multă vreme, considerat trădător, germanofil şi prea fidel habsburgilor, Ioan Slavici s-a numărat printre românii ardeleni care nu au dorit o unire necondiţionată. De fapt, Slavici era mai degrabă un rusofob, adversar al Rusiei Ţariste, decât un germanofil convins. La finalul Marelui Război, Slavici era convins că România nu era pregătită pentru o unire administrativă. El vedea mai degrabă o Românie federalizată, în care fiecare regiune să îşi păstreze identitatea şi specificitatea, iar unirea românilor ar fi urmat să fie înfăptuită doar pe plan cultural şi spiritual. Pentru Slavici, unitatea însemna diversitate, iar nu uniformizare. Pentru aceste idei el a făcut puşcărie şi în Ungaria, dar şi în România.

Într-un fel, el venea pe urmele bănățeanului Aurel C. Popovici, cel care vedea Transilvania și Banatul integrate într-un imperiu federalizat pe modelul Statelor Unite. Numai că Popovici vorbea de „Statele Unite ale Austriei Mari”, iar nu de o Românie federalizată. Era Slavici un anti-român, cum a fost acuzat în epocă? Nicidecum. A fost unul dintre cei mai mari promotori ai culturii româneşti în Transilvania. De la el vine chiar expresia soarele pentru toţi românii la Bucureşti răsare”. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Mihai Eminescu. Trăind însă foarte mult timp la Bucureşti, a observat diferenţele culturale, chiar de năravuri, între provincii, dar vedea în acest lucru şi o unitate prin diversitate. Diversitate care nu trebuia însă uniformizată forţat.

„Nu, iubite amice, pe mine temnița ungurească nu m-a făcut nici să-i urăsc pe maghiari, nici să-i iubesc mai presus de alți oameni. Încă mai puțin au putut temnițele românești să-mi împăienjenească ochii pentru ca să nu mai văd prăpastia spre care ne împing pe noi, românii, relele noastre îndemnuri. Stau pe gânduri, mă uit împrejurul meu și nu îndrăznesc să mă bucur de norocul cel mare, ba câteodată jale adâncă mă cuprinde în fața temerii ca nu cumva mâine ori poimâine la Chișinău, la Cernăuți, la Brașov, la Cluj, la Oradea Mare, la Arad, la Timișoara, ba până chiar și la Sibiu să fie cum e azi la București. Pentru ca să mă pot bucura, ar trebui să văd petrecându-se în România Mare faptele în vederea cărora am scris noi toți cei ce am stăruit pentru refacerea moravurilor în România încă nu mare. Iubite amice, după toate celelalte, cum rămâne cu norocul cel mare!?”, scria dezamăgit, în 1921, Ioan Slavici într-o scrisoare. O dezamăgire pe care o anticipase însă cu mult timp în urmă.

Iată ce-i scria lui Nicolae Iorga în 1907, prieten care 12 ani mai târziu îl scuipa în plină stradă: “(…)ndeosebi în ceea ce privește viața culturală românii din Împărăția habsburgică sunt mai presus de frații lor din România. Dacă e vorba de cultura fizică, în România marile mase ale poporului degenerează în urma mizeriei în care se zbat, iar pătura superpusă, cum îi zicea Eminescu, e istovită de desfrâu. Dumneata știi că nu-i așa nici în Ardeal, nici în Țara Ungurească, nici în Banat, nici în Bucovina. Dacă e vorba de cultură economică, în România săteanul muncește în sec, iar boierii fac ceea ce nemții numesc „Raubwirtschaft”, storc și pământul, și pe muncitorii lui, și țara întreagă e paraginită. Hainele croite după cele mai noi jurnale, trăsurile cu cauciuc, automobilele, palatele zidite fără gust, mobile îngrămădite în ele și desfrâul sec nu sunt cultura economică. N-au românii de dincolo ce să învețe de la frații lor de aici și să-i și ferească Dumnezeu să n-ajungă în starea în care se află azi aceștia. Dacă e vorba de cultura morală, să ne închidem ochii, ca să nu vedem ceea ce se petrece și se tolerează în România, unde nu mai e nimic sfânt și omul cumsecade e fie nesuferit, fie disprețuit. Ai dori dumneata ca frații dumitale din Ardeal, cei din Banat, cei din Țara Ungurească ori cei din Bucovina să ajungă și ei în starea în care se află cei din România?”.  

În anii care au urmat, când entuziasmul Unirii s-a mai estompat, chiar marii corifei ai acesteia, precum Iuliu Maniu sau Alexandru Vaida-Voevod, dau urme de remuşcări. Este celebră şi povestioara, oarecum apocrifă, în care Vaida-Voevod îl întreabă pe Maniu, referindu-se la actul de la 1 decembrie 1918: „Măi, Iuliu, oare bine am făcut ce am făcut?”.

În 23 februarie 1919, la Curtea Marţială, începea „procesul ziariştilor” acuzaţi de „atentat la siguranţa statului”, fiindcă i-ar fi sprijinit pe germani. Printre aceştia se numără Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Dem. Teodorescu. Slavici a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar a fost eliberat după 11 luni. A fost şi singurul din lot care nu solicitat graţierea regelui Ferdinand, fiindcă dacă ar fi făcut acest lucru, admitea că a greşit. A fost trimis apoi în domiciliu forţat la Panciu, acolo unde a şi murit în 1925, uitat de toată lumea. Opera sa literară, şi în primul rând “Moara cu Noroc”, va rămâne pururi în istoria literaturii române. Opera politică a publicistului Ioan Slavici a fost deja uitată. Doar Gala Galaction avea să-i facă o reparaţie morală: „Ce a greșit Slavici e simplu de tot, a avut nenorocirea să nu poată, la bătrânețe, să zică altfel decât ce a zis la tinerețe și în floarea vârstei.”

P.S. Rândurile de mai sus nu sunt o pledoarie pentru ideile lui Ioan Slavici, ci arată că în 1918 erau şi alte curente de opinie decât cea majoritară de la Alba Iulia. Rămâne pentru imginaţia fiecăruia să construiască o istorie contrafactuală, cu o Românie federalizată în 1918.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 09:39 )

Va aminititi ca ultima rascoala din Regat a fost in 1907? Ca in Evul Mediu.

Beni a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 09:40 )

Oarecum apocrifă sună ca „puțin gravidă”.

Ion X. a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 14:30 )

Puteam, dar ar fi fost păcat: am fi adus atingere și ideii de federație. Și-apoi, cum s-ar fi asigurat conducerea centrală, prin rotație, ca între cetele de arnăuți sau de ieniceri (întâi jefuim noi, apoi jefuiți voi)? Mai bine așa, ca noi, o ciorbă de clanuri, găști, servicii, mafii etc. Dacă mai apare câte-un Slavici, la zdup cu el, dacă apare vreun Caragiale, îl forțăm să emigreze, dacă vor tinerii să schimbe ceva, le zicem sexo-marxiști, LGBTQ-iști, vânduți multinaționalelor!
Ca să n-aveți regrete privind federalizarea, zic s-așteptați – ne-aleșii și ne-alesele de la Bruxelles vor trece toată Europa prin blender și vor rezulta niște frumuseți de regiuni de nici n-or să mai știe cei abia născuți din ce țară au fost strămoșii lor. Din nefericire.
La mulți ani, România! (Și nu-l băga în seamă pe Vițelul de Aur care-și începe discursurile cu „Dragi români”, nu cu „Dragi compatrioți”! Ca să sublinieze dez-unirea lui de noi, de Ziua Unirii noastre)

cimisorean a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 17:48 )

Foarte bun articolul

Stoian a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 18:19 )

Felicitari ! Ceva curaj in dosul unui adevarat Transilvan .A. Popovici a fost cel care a grabit moartea unui unic vizionar al timpurilor acelea,a fost asasinat de cei care se temeau de noua forma de existenta in Europa centrala.In cea ce il priveste pe Slavici,nu a fost singurul ,a fost si Vuia ,au fost si Cei ce au proclamat Republica Banat…

Kroko a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 20:02 )

MAREA GRESALA NU a fost MAREA UNIRE , ci acceptarea capitalei la Bu curesti !!!

liviu a spus: (decembrie 1st, 2021 at 09:31 )

INO opreste-te ca ai sa ajungi acolo unde trebuie. Ce te-a apucat ?
Din cei 103 ani , Romania s-a culcat cu legionarii si cu dictaturi de tot felul militara,regala, proletara). Apoi s-a culcat cu comunistii lui dej si ceau. Azi este in pat cu securismul din (politica, justitie,armata, politie, biserica,agricultura,economie etc ).Ce federalizare ?
Ne miram ca miticii nu ti-au cerut inca sa umbli pe strazile Timisoarei cu federalizarea de gat.Se simte in aer ca mina lunga a securitatii nu s-a ofilit nici in ziua de azi. Avantaje cat de multe pt secu. Poporul sa mai astepte vreo 500 de ani pina la federalizare, pina la bunastare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1 mai, s-a constat faptul că un cetățean român, șofer de taxi, a transportat din municipiul Timișoara, migranții și pe cele trei călăuze afgane, până în zona parcării de pe autostrada A1, Timișoara – Arad. Totodată, ieri dimineață, în jurul orei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră
Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală. Au urcat pe podium în ambele probe ale concursului de la Câmpulung Moldovenesc unde au câștigat medaliile de argint. La doar o săptămână după ce au cucerit medalii la Campionatul Național de semimaraton (21,2 km), care s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană
Top