Puteam avea în 1918 o Românie federalizată? Pe urmele lui Ioan Slavici

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Mâine sărbătorim Ziua Naţională a României, un nou prilej de festivisme, declaraţii sforăitoare şi grohăieli patriotarde, care de care mai groteşti. Dar poate ar fi şi momentul pentru unele reflexii. Este România de astăzi aşa cum şi-au dorit-o făuritorii unirii ardeleni şi bănăţeni adunaţi pe 1 decembrie 1918  la Alba Iulia? Exista atunci şi o altă soluţie decât un stat unitar? În condiţiile în care şi astăzi, mai ales în Banat, nu puţini sunt cei care vorbesc de o descentralizare profundă, ca să nu folosească termenul devenit tabu de federalizare, şi atunci a existat cel puţin un personaj care şi-a dorit o Românie federală. Este vorba de Ioan Slavici, cunoscutul prozator şi publicist, născut nu departe de Timişoara, la Şiria, în judeţul Arad.

Pus la zid multă vreme, considerat trădător, germanofil şi prea fidel habsburgilor, Ioan Slavici s-a numărat printre românii ardeleni care nu au dorit o unire necondiţionată. De fapt, Slavici era mai degrabă un rusofob, adversar al Rusiei Ţariste, decât un germanofil convins. La finalul Marelui Război, Slavici era convins că România nu era pregătită pentru o unire administrativă. El vedea mai degrabă o Românie federalizată, în care fiecare regiune să îşi păstreze identitatea şi specificitatea, iar unirea românilor ar fi urmat să fie înfăptuită doar pe plan cultural şi spiritual. Pentru Slavici, unitatea însemna diversitate, iar nu uniformizare. Pentru aceste idei el a făcut puşcărie şi în Ungaria, dar şi în România.

Într-un fel, el venea pe urmele bănățeanului Aurel C. Popovici, cel care vedea Transilvania și Banatul integrate într-un imperiu federalizat pe modelul Statelor Unite. Numai că Popovici vorbea de „Statele Unite ale Austriei Mari”, iar nu de o Românie federalizată. Era Slavici un anti-român, cum a fost acuzat în epocă? Nicidecum. A fost unul dintre cei mai mari promotori ai culturii româneşti în Transilvania. De la el vine chiar expresia soarele pentru toţi românii la Bucureşti răsare”. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Mihai Eminescu. Trăind însă foarte mult timp la Bucureşti, a observat diferenţele culturale, chiar de năravuri, între provincii, dar vedea în acest lucru şi o unitate prin diversitate. Diversitate care nu trebuia însă uniformizată forţat.

„Nu, iubite amice, pe mine temnița ungurească nu m-a făcut nici să-i urăsc pe maghiari, nici să-i iubesc mai presus de alți oameni. Încă mai puțin au putut temnițele românești să-mi împăienjenească ochii pentru ca să nu mai văd prăpastia spre care ne împing pe noi, românii, relele noastre îndemnuri. Stau pe gânduri, mă uit împrejurul meu și nu îndrăznesc să mă bucur de norocul cel mare, ba câteodată jale adâncă mă cuprinde în fața temerii ca nu cumva mâine ori poimâine la Chișinău, la Cernăuți, la Brașov, la Cluj, la Oradea Mare, la Arad, la Timișoara, ba până chiar și la Sibiu să fie cum e azi la București. Pentru ca să mă pot bucura, ar trebui să văd petrecându-se în România Mare faptele în vederea cărora am scris noi toți cei ce am stăruit pentru refacerea moravurilor în România încă nu mare. Iubite amice, după toate celelalte, cum rămâne cu norocul cel mare!?”, scria dezamăgit, în 1921, Ioan Slavici într-o scrisoare. O dezamăgire pe care o anticipase însă cu mult timp în urmă.

Iată ce-i scria lui Nicolae Iorga în 1907, prieten care 12 ani mai târziu îl scuipa în plină stradă: “(…)ndeosebi în ceea ce privește viața culturală românii din Împărăția habsburgică sunt mai presus de frații lor din România. Dacă e vorba de cultura fizică, în România marile mase ale poporului degenerează în urma mizeriei în care se zbat, iar pătura superpusă, cum îi zicea Eminescu, e istovită de desfrâu. Dumneata știi că nu-i așa nici în Ardeal, nici în Țara Ungurească, nici în Banat, nici în Bucovina. Dacă e vorba de cultură economică, în România săteanul muncește în sec, iar boierii fac ceea ce nemții numesc „Raubwirtschaft”, storc și pământul, și pe muncitorii lui, și țara întreagă e paraginită. Hainele croite după cele mai noi jurnale, trăsurile cu cauciuc, automobilele, palatele zidite fără gust, mobile îngrămădite în ele și desfrâul sec nu sunt cultura economică. N-au românii de dincolo ce să învețe de la frații lor de aici și să-i și ferească Dumnezeu să n-ajungă în starea în care se află azi aceștia. Dacă e vorba de cultura morală, să ne închidem ochii, ca să nu vedem ceea ce se petrece și se tolerează în România, unde nu mai e nimic sfânt și omul cumsecade e fie nesuferit, fie disprețuit. Ai dori dumneata ca frații dumitale din Ardeal, cei din Banat, cei din Țara Ungurească ori cei din Bucovina să ajungă și ei în starea în care se află cei din România?”.  

În anii care au urmat, când entuziasmul Unirii s-a mai estompat, chiar marii corifei ai acesteia, precum Iuliu Maniu sau Alexandru Vaida-Voevod, dau urme de remuşcări. Este celebră şi povestioara, oarecum apocrifă, în care Vaida-Voevod îl întreabă pe Maniu, referindu-se la actul de la 1 decembrie 1918: „Măi, Iuliu, oare bine am făcut ce am făcut?”.

În 23 februarie 1919, la Curtea Marţială, începea „procesul ziariştilor” acuzaţi de „atentat la siguranţa statului”, fiindcă i-ar fi sprijinit pe germani. Printre aceştia se numără Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Dem. Teodorescu. Slavici a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar a fost eliberat după 11 luni. A fost şi singurul din lot care nu solicitat graţierea regelui Ferdinand, fiindcă dacă ar fi făcut acest lucru, admitea că a greşit. A fost trimis apoi în domiciliu forţat la Panciu, acolo unde a şi murit în 1925, uitat de toată lumea. Opera sa literară, şi în primul rând “Moara cu Noroc”, va rămâne pururi în istoria literaturii române. Opera politică a publicistului Ioan Slavici a fost deja uitată. Doar Gala Galaction avea să-i facă o reparaţie morală: „Ce a greșit Slavici e simplu de tot, a avut nenorocirea să nu poată, la bătrânețe, să zică altfel decât ce a zis la tinerețe și în floarea vârstei.”

P.S. Rândurile de mai sus nu sunt o pledoarie pentru ideile lui Ioan Slavici, ci arată că în 1918 erau şi alte curente de opinie decât cea majoritară de la Alba Iulia. Rămâne pentru imginaţia fiecăruia să construiască o istorie contrafactuală, cu o Românie federalizată în 1918.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 09:39 )

Va aminititi ca ultima rascoala din Regat a fost in 1907? Ca in Evul Mediu.

Beni a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 09:40 )

Oarecum apocrifă sună ca „puțin gravidă”.

Ion X. a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 14:30 )

Puteam, dar ar fi fost păcat: am fi adus atingere și ideii de federație. Și-apoi, cum s-ar fi asigurat conducerea centrală, prin rotație, ca între cetele de arnăuți sau de ieniceri (întâi jefuim noi, apoi jefuiți voi)? Mai bine așa, ca noi, o ciorbă de clanuri, găști, servicii, mafii etc. Dacă mai apare câte-un Slavici, la zdup cu el, dacă apare vreun Caragiale, îl forțăm să emigreze, dacă vor tinerii să schimbe ceva, le zicem sexo-marxiști, LGBTQ-iști, vânduți multinaționalelor!
Ca să n-aveți regrete privind federalizarea, zic s-așteptați – ne-aleșii și ne-alesele de la Bruxelles vor trece toată Europa prin blender și vor rezulta niște frumuseți de regiuni de nici n-or să mai știe cei abia născuți din ce țară au fost strămoșii lor. Din nefericire.
La mulți ani, România! (Și nu-l băga în seamă pe Vițelul de Aur care-și începe discursurile cu „Dragi români”, nu cu „Dragi compatrioți”! Ca să sublinieze dez-unirea lui de noi, de Ziua Unirii noastre)

cimisorean a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 17:48 )

Foarte bun articolul

Stoian a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 18:19 )

Felicitari ! Ceva curaj in dosul unui adevarat Transilvan .A. Popovici a fost cel care a grabit moartea unui unic vizionar al timpurilor acelea,a fost asasinat de cei care se temeau de noua forma de existenta in Europa centrala.In cea ce il priveste pe Slavici,nu a fost singurul ,a fost si Vuia ,au fost si Cei ce au proclamat Republica Banat…

Kroko a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 20:02 )

MAREA GRESALA NU a fost MAREA UNIRE , ci acceptarea capitalei la Bu curesti !!!

liviu a spus: (decembrie 1st, 2021 at 09:31 )

INO opreste-te ca ai sa ajungi acolo unde trebuie. Ce te-a apucat ?
Din cei 103 ani , Romania s-a culcat cu legionarii si cu dictaturi de tot felul militara,regala, proletara). Apoi s-a culcat cu comunistii lui dej si ceau. Azi este in pat cu securismul din (politica, justitie,armata, politie, biserica,agricultura,economie etc ).Ce federalizare ?
Ne miram ca miticii nu ti-au cerut inca sa umbli pe strazile Timisoarei cu federalizarea de gat.Se simte in aer ca mina lunga a securitatii nu s-a ofilit nici in ziua de azi. Avantaje cat de multe pt secu. Poporul sa mai astepte vreo 500 de ani pina la federalizare, pina la bunastare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top