Prezent la Timișoara, ministrul Muncii, a anunțat că în România sunt destule locuri de muncă, problema ar fi că nu e cine să le ocupe. Problema apare dacă mediul de afaceri nu va fi susținut, nu se vor mai putea angaja oameni, iar aceștia ar pleca din țară și ar fi extrem de greu de readus înapoi în țară.
Sprijinul statului pentru categoriile sociale vulnerabile trebuie să existe, dar cea mai bună protecție este un loc de muncă, spune ministrul. Deci sprijinul va trebui să meargă și spre această direcție.
„Avem foarte multe locuri de muncă neocupate, este o criză economică din două direcții, una pandemie una din cauza războiului de la granițe. Nu afectează doar România ne adaptăm trendului. Sprijinim categoriile vulnerabile și mediul de afaceri până la urmă cea mai bună protecție e un loc de muncă. Dacă nu sprijinim mediul de afaceri va fi foarte greu să se reangajeze, vor pleca din țară”, a spus Marius Budăi.
Chiar și acum, locuri de muncă sunt, dar nu mai sunt șomeri care să le acopere. Mai există disponibilă doar o anumită categorie de oameni, anume cei greu angajabili, dar și puturoșii ”de meserie”.
”Situația în România stă cam așa. Din 11, 5 milioane de oameni cu drept de muncă, șase milioane sunt pe piață și aproximative 4 – 5 în Uniunea Europeană, nu îi știm pe toți că nu se înregistrează. Au mai rămas un milion de oameni și aici sunt acele categorii greu angajabile. Vorbim de acei tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani, vorbim de șomeri neindemnizați de lungă durată, acele persoane de peste 45 de ani. Și cetățeni între 60 și 65 ani, mediul de afaceri vrea oameni mai tineri, în forță. În 2018 am introdus acea măsură de ucenicie, mediul de afaceri să-și califice singur personalul. Un mecanic auto putea face cursuri, durata pregătirii era doi ani de zile, firma primea 2250 de lei și persoana urma și cursuri. Am solicitat să se găsească aceste măsuri și în noul ciclu financiar”, a mai spus Budăi.
Comentarii prin facebook