În timpul acțiunilor desfășurate în cadrul șantierului de reabilitare a Conacului Mocioni din Foeni, pe teren au fost descoperite mai multe schelete, estimate a avea peste 800 de ani. Acestea vor fi ridicate și duse spre studiere la Muzeul din Lugoj.
Descoperirea nu va duce la întârzierea lucrărilor.
„Am făcut o mică excursie până la șantierul de la Conacul Mocioni, unde echipa coordonată de Prof. Univ. Dr. Arheolog Florin Drașovean lucrează intens după ce au descoperit mai multe schelete care au peste 800 de ani. Această descoperire arheologică nu o să întârzie planul execuției lucrărilor de reabilitarea a conacului care are mai mult de 200 de ani, iar scheletele vor ajunge la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj”, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.
Oficialul crede că Foeni va deveni atracție turistică, acest tip de activitate urmând să fie una dintre principalele surse de venit ale comunei.
”Sunt încântat că unul dintre proiectele importante ale Consiliului Județean Timiș o să readucă la viață un monument important pentru județul nostru. Sunt convins că în anii ce vin Foeniul o să ajungă să fie una dintre atracțiile județului nostru, iar turismul o să devină printre principalele surse de venit local”, a mai spus Moș.
Proiectul este finanțat prin Programul RO-CULTURA și a fost selectat pentru finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate acestui program de către Statele Donatoare, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Astfel, în data de 25.05.2021, a fost semnat contractul de finanțare, cu o durată de 36 luni (mai 2021 – aprilie 2024), în valoare totală de 16.969.459,77 lei (3.447.185,44 euro), din care valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este de 9.521.000,02 lei (1.934.101,21 euro).
Obiectivul proiectului îl constituie dezvoltarea economică, socială și culturală a județului Timiș prin punerea în valoare a Conacului Mocioni din Foeni, monument istoric de valoare națională și universală.
Demararea reabilitării a avut loc la începutul acestui an.
Comentarii prin facebook