E înfiorător de cald. La soare temperatura a trecut bine de 40 în prima zi a săptămânii. Iar canicula vine cu bătăi de cap pentru toată lumea. ISU Timiș face bănățenilor unele recomandări.
„În contextul avertizării de vreme caniculară în perioada 04-05 iulie 2022, recomandăm cetățenilor să evite pe cât posibil spațiile aglomerate, expunerile la soare și efortul fizic intens între orele 11:00 -18:00.
În cazul în care aceste deplasări nu pot fi evitate, este indicată purtarea hainelor lejere, subțiri și deschise la culoare, a pălăriilor de protecție și ochelarilor de soare pentru a se proteja împotriva temperaturilor ridicate.
De asemenea, hidratarea corespunzătoare (1,5 – 2 l de lichide/zi) este obligatorie pe perioada zilelor cu temperaturi ridicate. Atenție, însă, băuturile ce conțin cofeină sau zahăr și băuturile alcoolice vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.
Reamintim părinților și proprietarilor animalelor de companie să NU își lase copiii și/sau animalele singure în autoturisme.
Adresați-vă medicului de familie la cel mai mic semn de suferință manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră.
Rămâneți în contact cu persoanele vârstnice, rudele sau vecinii pentru a le putea acorda ajutor la nevoie.
În perioada caniculară, se înregistrează o creștere a riscului de înec. Pentru a o astfel de tragedie, vă recomandăm să respectați următoarele măsuri:
nu intrați în apă după ce ați consumat alcool;
nu intrați în apă pe timp de noapte;
nu intrați în apa rece după expunerea îndelungată la soare;
nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
nu lăsați copiii nesupravegheaţi în apă sau în împrejurimi;
scăldați-vă doar în locurile special amenajate în acest sens;
dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate. Folosiți în acest scop doar bazinele special amenajate și supravegheate de personal calificat;
nu vă scăldați în râuri, lacuri, canale de irigații ale râurilor, sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci;
respectați întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement în care vă aflați și folosiți de fiecare dată echipamentul de protecție furnizat de acesta;
este indicat ca autoritățile publice locale și operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafețe de apă, ce pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri și să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare.
În cazul în care observați o persoană care se află în pericol de înec, sunați de urgență la 112 și încercați să o salvați, dar fără a vă pune viața dumneavoastră în pericol.
Un alt risc major care se înregistrează în perioadele caniculare, este riscul de incendii din cauza secetei. Pentru siguranţa dumneavoastră și a celor din jur, respectați următoarele măsuri de prevenire a incendiilor:
‼ Nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt!
‼ Nu aruncaţi la întâmplare resturile de ţigări!
‼ Nu lăsaţi în interiorul autoturismelor expuse la soare, recipienţi sub presiune (brichete, atomizoare etc.).
În cazul unei situații de urgență, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, recomandă cei de la ISU!
Comentarii prin facebook