Timișoara a găzduit, luni, o importantă întrunire a reprezentanților camerelor de comerț din această parte a Europei, organizații economice din mai multe țări care sunt reunite sub umbrela Federației Camerelor de Comerț Dunărene. Gazdă a fost CCIA Timiș, la Centrul Regional de Afaceri a avut loc Adunarea Generală anuală a organizației.
Reprezentanții camerelor prezenți la Timișoara au discutat pe cele mai diverse teme economice ale momentului, despre problemele pe care toate țările organizației le traversează.
”După mult timp avem posibilitatea să ne întâlnim cu toții ceea ce e foarte important, din cauza pandemiei COVD, doi ani nu am putut organiza asemenea întâlniri. Ne bucurăm și am acceptat cu plăcere invitația din partea Camera de Comerț Timiș și speram că după aceasta perioadă dificilă să ne reorganizam și să reluam activitatea normală a camerelor dunărene”, a declarat, la deschiderea lucrărilor, Andras Rev, președintele Camerelor de Comerț Dunărene.
Gazda acțiunii a fost Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.
”De la acest eveniment avem multe așteptări, așa cum am spus scopul întâlnirii este promovarea obiectivelor Uniunii Europene din partea Federației, de asemenea Federația este tot timpul în legătură cu camerele de comerț transfrontaliere și nu numai, și de aici evenimentele și acțiunile vor fi în fiecare an. Noi credem că vor fi trei, patru astfel de acțiuni. Contează foarte mult să ai 16 camere de comerț din 8 țări reunite la un loc. Suntem pentru prima dată gazdă a adunării generale”, a subliniat și Florica Chiriță, președintele CCIA Timiș.
Reprezentanta Camerei de Comerț Vratsa din Bulgaria s-a referit la colaborarea transfrontalieră.
”Este o oportunitate pentru noi toți să devenim parteneri și să dezvoltam proiecte pentru Bulgaria și Romania. Noi reprezentam Camera de Comerț și Industrie Vratsa din Bulgaria situata în apropierea graniței și avem o cooperare buna cu partenerii romani, noi am avut mai proiecte cu partenerii romani și suntem convinși că vom pastra buna colaborare și pe viitor. Ne așteptam că în urma întâlnirii de azi la noi parteneriate”, a anunțat Maja Milova, de la Camera de Comerț Vratsa Bulgaria.
Cooperarea economică trebuie extinsă a spus și reprezentantul Serbiei.
”Importanța acestor întâlniri regionale este mare, importante sunt și țările dunărene pentru economia Serbiei, pentru că economia noastră are un surplus în ceea ce privește exporturile pentru cele șase țări dunărene. în urma acestei întâlniri ne așteptăm să reconsolidăm relațiile, investiții economice și să cooperăm în mai multe domenii. Cea mai mare provocare ar fi să devenim o singură economie, toate țările să învestească și să coopereze în acest scop”, a declarat Igor Kronja, consilier al președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Serbiei.
Reprezentantul Camerei de Comerț a Austriei Inferioare s-a referit la faptul că această organizație are la bază tradiția fostei monarhii austro-ungare și a salutat în limbile română, maghiară și germană. A fost extrem de pragmatic și a enumerat pe lista subiectelor problemele actuale ale economiilor din zonă.
”Avem o serie de așteptări în urma acestei întâlniri, însă trebuie să vedem în mod practic provocările zilnice, precum criza energetica, inflație, schimbările climatice, războiul din Ucraina și multe altele și trebuie să ne dăm seama că doar o singură țară nu poate rezolva aceste probleme, ci trebuie să lucram împreună. Mă bucur că această organizație există, cu legături puternice cu regiunea care vin din perioada monarhiei austro-ungare, așadar, eu cred că avem șansa să contribuim la rezolvarea problemelor pe viitor. Concret, sunt subiecte la care lucram care sunt legate de traficul aerian, traficul rutier și traficul pe Dunăre, al doilea subiect este educația, care este cheia pentru multe provocări din viitor, iar în al treilea rând vom aborda problemele aglomerării orașelor, presiunea din zona comercială centrală a acestora, vom analiza situația din alte orașe. Acestea ar fi punctele pe care le vom discuta astăzi”, a declarat Christian Moser, vicepreședinte al Camerei de Comerț al Austriei Inferioare.
Comentarii prin facebook