Un nou grup de consilieri județeni abordează subiectul drumului județean 691, care leagă Timișoara de nodul de urcare pe A1 de la Giarmata. ”Grupul Consilierilor Judeţeni USR Timiş” analizează la rândul său problema, după ”Grupul Consilierilor Județeni ai PSD Timiș”, găsind și un vinovat pentru situație.
Spre deosebire de colegii lor social-democrați, care întrebau, chiar și în ședința de plen a CJT de marți, de ce s-a reziliat contractul cu firma de construcții care nu făcea nimic pe șantierul de extindere a drumului județean, USR-iștii sunt în extrema opusă și acuză administrația județeană că nu a reziliat cu un an înainte contractul.
Prin același model al unui comunicat neasumat de o persoană ci de o entitate colectivă, ”Grupul Consilierilor Judeţeni USR Timiş”, cei de la formațiunea amintită trag semnale de alarmă pe o speță deja cunoscută: se poate pierde finanțarea europeană.
”Trebuie să tragem un semnal de alarmă serios: Consiliul Județean Timiş este în pericol de a pierde finanțarea europeană pentru DJ 691, drumul ce leagă Timișoara de autostrada A1 prin Dumbrăvița! USR Timiş a atras atenția încă din 2021, că execuția drumului de la Dumbrăvița stagnează, iar contractul trebuie reziliat. Acest lucru ar fi relansat de atunci proiectul și nu am fi ajuns în situația critică de acum”, se spune în comunicat.
Entitatea a găsit și un probabil vinovat al faptului că nu s-a reziliat contractul mai devreme.
”Proiectul a fost gestionat de administratorul public, Marian Vasile, iar starea dezastruoasă în care se află acum proiectul i se datorează. Rezilierea contractului a venit abia în septembrie 2022, la mai mult de un an de la momentul în care USR Timiş a propus această soluție: mai mult de un an pierdut, în care nu s-a lucrat aproape nimic! Cum se justifică administrația județeană PNL în faţa timișenilor care și-au stricat mașinile și au îndurat cozi enorme un an întreg din cauza ignoranței lor? Data limită oficială până când lucrările pot fi decontate prin fonduri europene este 31 decembrie 2023, iar cel mai optimist calendar propus ieri în plenul Consiliului Județean depășește cu mai mult de 5 luni această dată. Ceea ce ar putea fi cea mai mare și mai importantă investiție a Consiliului Județean Timiș se poate transforma într-un eșec istoric datorită inacțiunii lui Alin Nica și Marian Vasile!”, se mai arată în comunicat.
UPDATE. Conducerea CJ Timiș reacționează la acuzațiile ”Grupului Consilierilor Județeni USR
După apariția comunicatului, a venit și reacția conducerii Consiliului Județean Timiș. Aveți mai jos poziția prezentată de Marian Vasile, administratorul județului, direct acuzat de situația proiectului, respectiv a președinelui CJT, Alin Nica.
„Consilierii USR spun că am amânat rezilierea contractului cu constructorul, însă, nu iau în considerare că orice reziliere trebuie făcută conform legii, altfel instituția riscă procese costisitoare și blocarea pe termen nedefinit a șantierului în cauză. (…) O reziliere se face doar cu un puternic temei legal, nu orientativ după cum se vede cu ochiul liber, pe șantier. În ultimii 20 ani, nu s-a reziliat niciun contract major în cadrul unui proiect de execuție în derulare, cu fonduri europene. Noi ne-am asumat! (…) Am coordonat ședințe cu toate părțile implicate, ședințe care pot fi dovedite cu minutele existente și am făcut multiple vizite pe șantier. Constant, am împins înainte execuția lucrărilor și am calculat penalități constructorului” a declarat Marian Constantin Vasile, administratorul județului Timiș.
„Recomand consilierilor USR să fie mai atenți și mai prezenți în plen, să nu mai participe doar fizic sau online cu camera închisă. Spre deosebire de plenul Consiliului Local Timișoara, la noi, la CJ Timiș nu se taie microfonul, ci se dezbate civilizat, apoi se votează. Consilierii care au ceva de spus, mai ales dacă este de interes pentru județ, pot spune în plen, nu este nevoie de comunicate întârziate, pe punctaj de la partid. După 2 ani și jumătate de la preluarea mandatului, chiar lipsiți de experiență, consilierii USR ar trebui să înțeleagă mai mult din ce se întâmplă în plen și ar trebui să se aplece cu mai multă atenție și considerație asupra muncii și eforturilor aparatului de specialitate al CJ Timiș. Iar ca răspuns simplu și punctual la intervenția consilierilor USR, spun doar atât: în cazul puțin probabil în care proiectul DJ691 va eșua, cea mai mare parte de vină este la Primăria Timișoara care, ani de zile, a sabotat investiția noastră. Am solicitat în repetate rânduri Primăriei Timișoara să ne predea stâlpii, astfel încât să putem preda întregul amplasament constructorului și să dăm ordin de începere inclusiv pe tronsonul Dumbrăvița, dar refuzul Primăriei Timișoara este binecunoscut. Sper ca de acum încolo, mai ales după ce și-au asumat în scris, colegii de la Primăria Timișoara să se comporte ca parteneri de bună credință”, a precizat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Comentarii prin facebook