Cei doi secunzi ai lui Dominic Fritz, Ruben Lațcău și Cosmin Tabără, descoperă în această perioadă Asia, acolo unde au plecat, ambii, în scop de serviciu. Primul s-a deplasat în Taiwan, pentru a împărtăși experiența Timișoarei în domeniul viitorului orașelor, cel de-al doilea a dezbătut la Tokyo pe probleme culturale.
Timișoara a fost prezentă și pe ordinea de zi a summitului Smart City organizat în aceste zile în Taiwan. Mediul de afaceri și lideri din întreaga lume s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul orașelor inteligente în contextul post-covid, ne spune Ruben Lațcău.
”Am împărtășit experiența Timișoarei din pandemie prin care autoritățile împreună cu comunitatea locală au implementat o serie de inițiative, precum Oxigen pentru Timisoara, prin care uneltele digitale au fost folosite pentru a crea un oraș și o comunitate mai rezilientă. Timișoara beneficiază prin intermediul BERD de finanțare și know-how taiwanez pentru proiectarea unui sistem modern de e-ticketing. Banii pentru implementare sunt de asemenea asigurați deja prin PNRR, contract semnat de către Primăria Timisoara”, a anunțat Lațcău.
El a mai dorit să menționeze că deplasarea nu s-a făcut pe banii primăriei, ci pe cei ai BERD prin oficiul lor din Taipei.
De cealaltă parte, Cosmin Tabără a avut preocupări din sectorul cultural. La Tokyo, în Japonia.
”Cultura unește, cultura poate schimba lucrurile. Prin cultură putem atinge pacea în lume. Acum e momentul!”- Yasuhiro Sato, președinte al EU – Japan Fest Committee. Ce reprezintă Comitetul UE – Japonia Fest? Este schimbul de cultură efectuat între UE și Japonia, iar aceasta este ancorată la ceea ce se întâmplă cultural, social, economic și politic în Europa. E atentă și în strânsă legătură cu fostele, actualele și viitoarele capitale culturale ale Europei. Mă aflu la Tokio la această întâlnire la care sunt prezente delegații din Novi Sad – Serbia, Kaunas – Lituania, Elefsina – Grecia, Esch sur-Alzette – Luxemburg, Veszprem – Ungaria, Bodo – Norvegia, Bad Ischl – Austria, Tartu – Estonia, Chemnitz – Germania, Nova Gorica – Slovenia, Oulu – Finlanda, Trencin – Slovacia, Matera – Italia. Sunt 3 zile cu întâlniri, cu programe, cu discuții, cu legături pe care le poți forma și le poți strânge, fiecare delegație prezentându-și orașul cum știe mai bine. Până acum am avut întâlniri cu Yasuhiro Sato, la Mizuho Financiar Group; întâlnirea Comitetului s-a ținut la Ambasada Ungariei, cu participarea actualului lider, dar și a fostului, Shuzo Sumi, a secretarului general, Shuji Kogi, în prezența a 6 ambasadori din Ungaria, Malta, Croația, Irlanda, Luxemburg și România. Cu sprijinul Excelenței sale, Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokyo, am avut dialoguri cu toți ambasadorii prezenți, dar și cu reprezentanții părții nipone, care și-au arătat disponibilitatea de a strânge relațiile și de a se apropia de Timișoara. Astfel, le-am lansat invitația de a vizita Timișoara în cursul acestui an sau în anul 2024”, a anunțat Tabără.
Tokyo poate ajuta Timișoara, spune oficialul.
”Expertiza niponă, apropierea Timișoarei de Tokyo este un obiectiv care poate fi atins și care va aduce un plus orașului nostru. De la expertiza în infrastructură, educație sau seismologie, inovație sau mediu, Tokyo poate fi un mentor și un susținător în Europa al orașului nostru. Am remarcat că Serbia și Ungaria sunt foarte bine ancorate în relațiile bilaterale cu Japonia, fapt care trebuie făcut și de către România prin intermediul Timișoarei!”, a mai scris Tabără pe Facebook.
Comentarii prin facebook