În aceste zile, Comisia de Cultură a Parlamentului European se află la Timișoara. Membrii acesteia poartă discuții cu oficialii local, s-au întâlnit cu șeful CJ Timiș, Alin Nica, cu primarul Dominic Fritz, urmăresc modul cum se aplică programul Capitalei Culturale. Marți seara au discutat cu edilul șef din capitala Banatului.
Acesta ne-a transmis că nu a dezbătut cu oaspeții doar despre cultură.
”Nu există o ligă secundă în construcția europeană. E concluzia celor două zile de vizită la Timișoara a unei numeroase delegații a Parlamentului European, cu care m-am întâlnit azi. Nu doar exemplele de succes ale Capitalei Culturale au stat pe agenda discuțiilor. Ci și controversele privind spațiul Schengen, generate de multe ori de percepții eronate cu care ne confruntăm ca țară. Dincolo de documentele politice, la nivelul mentalității, Europa mai are de trecut bariere. De aceea, anul 2023 e așa important pentru noi. Pentru că Timișoara, prin istoria sa, dar și prin șansa Capitalei Culturale este în avangarda procesului de schimbare a mentalităților. Orașul nostru a respirat aerul Europei cu mult înainte ca alte regiuni să înțeleagă mecanismele conviețuirii în diversitate”, a anunțat Fritz.
Capitala Culturală a Timișoarei nu e doar o miză locală, ci una europeană a mai spus primarul
”M-am bucurat că delegația Comisiei de Cultură și Educație a Parlamentului European a insistat pe faptul că miza Capitalei nu e doar una locală, ci una europeană. Și că e timpul ca vocea Timișoarei să se audă mai clar în Europa”, a încheiat Fritz.
Comentarii prin facebook