Timișoara găzduiește, în premieră, o importantă conferință, organizată de European Urban Initiative, un organism de finanțare european al Comisiei Europene. Decizia organizării în orașul de pe Bega a evenimentului vine ca urmare a activității excelente desfășurate de cele două Grupuri de Acțiune Locală municipale care activează aici, Timișoara și Freidorf, care au fost date ca exemplu pentru proiectele realizate.
EUI dispune de un buget generos, de 500 de milioane de euro, dar care nu a susținut încă niciun proiect în România. Organizația are în portofoliu susținerea unor proiecte importante, în țări europene, cum ar fi un nou pod la Amsterdam, în valoare de 20 de milioane de lei, construcția unor piețe în Bologna, dar și proiecte în alte orașe mari europene, am aflat de la Cătălin Tiuch, președintele Federației GAL-urilor Municipale din România, în același timp și conducătorul GAL Timișoara.
”Conferința EUI dezbate la Timișoara despre activitatea GAL-urilor din Europa, este prima dezbatere de acest gen organizată și e extraordinar că se face la Timișoara. Este o recunoaștere a faptului că cele două GAL-uri din oraș fac o treabă bună. E extraordinary că a fost aleasă Timișoara, orașul a concurat cu alte orașe mari, cum ar fi Lisabona, Amsterdam”, ne-a mai declarat Tiuch.
Ca și exemple de bună practică, în cadrul conferinței vor fi date proiectul de la Școala Generală 15, realizat de GAL Freidorf, respectiv centrul de cartier din Kuncz, dezvoltat de GAL Timișoara.
”Întâlnirea durează trei zile, iar aceste proiecte vor fi prezentate ca și bună practică de implementare a proiectelor comunitare urbane. Aici sunt organizate proiecte complexe pentru beneficiarii din zonele respective, pe lângă cursuri de recalificare se oferă și diferite alte proiecte. De exemplu, beneficiari pot realiza diferite analize medicale, în urma cărora se pot depista diferite afecțiuni. Totodată, proiectele includ și prestarea de alte servicii”, am mai aflat de la Tiuch.
Organizația europeană nu are deocamdată niciun proiect finanțat în România. Dar, prezența conferinței la Timișoara ar putea oferi primăriei de aici posibilitatea de a beneficia de un asemenea proiect pilot. European Urban Initiative lucrează doar cu autoritățile locale.
Federația GAL-urilor Urbane din România are 35 de asemenea organizații membre, care reprezintă aproximativ patru milioane de locuitori și un buget de peste 200 de milioane de euro.
Comentarii prin facebook