Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, totodată preşedinte al PNL Timiş, a trimis o scrisoare oficială Biroului Permanent al Senatului, prin care se roagă să nu fie revocat din funcţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI). După ce joi, 22 iunie, revocarea sa n-a mai ajuns la vot, aceasta va fi pusă pe Ordinea de zi a Senatului, luni, 26 iunie.
Joi, senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, având şi sprijinul PSD, a reuşit să includă pe Ordinea de zi a şedinţei de Senat un punct privind revocarea lui Alin Nica din poziţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI). Punctul n-a mai ajuns la vot, PNL-iştii tergiversând la nesfâşit dezbaterile la celelalte puncte. CNI monitorizează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu trei “incidente de integritate” pe care le-ar fi comis Nica. Este vorba de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane şi fals în declarații. În poziţia de membru al CNI, Nica a fost votat de Senat, for care poate să-l şi revoace.
Imediat după încercarea de revocare, Nica a afirmat că, dacă acest lucru se va întâmpla, se va adresa instanţei. Totodată el a trimis o scrisoare oficială Biroului Permanent al Senatului, în care se roagă să nu fie revocat. În scrisoare el se declaraă nevinovat, ba mai mult, sugerează că ANI ar fi avut ceva împotriva lui după ce a criticat activitatea instituţiei în şedinţele CNI.
“În virtutea atribuţiilor ce revin Consiliului Naţional de Integritate în conformitate cu prevederile Legii 144/2007, am exprimat în mod constant puncte de vedere critice referitoare la desfăşurarea activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), formulând propuneri constructive în legătură cu modul de efectuare al verificărilor asupra declaraţiilor de avere şi interese de către acest organism şi am atras atenţia cu privire la necesitatea unor verificări mai riguroase şi mai detaliate pe care inspectorii de integritate trebuie să le efectueze, mai ales în situaţiile în care formulează sesizări penale sau investesc Curţile de Apel în ipoteza în care identifică diferenţe flagrante dintre veniturile şi cheltuielile persoanelor verificate. Am considerat că este în beneficial Agenţiei o monitorizare riguroasă din partea Consiliului Naţional de Integritate, acta fiind una dintre cele mai importante atribuţii ale CNI”, arată Nica în scrisoare,.
Imediat după aceste rînduri el menţionează faptul că, în 25 ianuarie, ANI a dat cunoscutul raport prin care sesizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
El a mai afirmat că se pune la dispoziţia organelor de urmărire penală, considerându-se nevinovat
“Până la clarificarea acestei situaţii, vă rog respectuos stimaţi membri ai Biroului Permanent, să respingeţi solicitarea Grupului PSD din Camera Deputaţilor privind revocarea mea din funcţia de membru CNI întrucât revocarea nu se poate face aşa cum pretind petenţii pentru “incompatibilitate morală”, fără niciun temei juridic”, arată Nica în finalul scrisorii.
Revocarea lui Alin Nica din funcţia de membru CNI va ajunge din nou pe Ordinea de zi a şedinţei de Senat de luni, 26 iunie.
Comentarii prin facebook