În anul Capitalei Culturale, Timișoara încearcă încă să își prezinte oferta turistică. Au fost 180.000 de vizitatori de la debutul anului

După șase luni de Capitală Culturală, Timișoara e pe drumul bun și se apropie de cifrele din 2019, de dinainte de pandemie, în ceea ce privește numărul de turiști sosiți în oraș. Primele date arată că 180.000 de oameni au venit să vadă orașul în anul TM2023. Posibil, mulți vor reveni, pentru că orașul are perspective de atractivitate mari, dar care nu sunt, deocamdată, fructificate.

Reprezentanții Alianței pentru Turism România s-au reunit, în ședința bianuală, la Timișoara. Reprezentanții celor mai importante organizații din domeniu din România au sosit în capitala Banatului încă de sâmbătă, special și pentru a testa cum se prezintă orașul și ce ofertă de specialitate are, în anul TM2023. Concluzii: Perspectivele turistice oferite de Timișoara sunt enorme, din păcate oferta e destul de puțin promovată și, mai ales, cunoscută de către cei care ar putea sosi aici.

Nu știm dacă Timișoara va atrage milionul de vizitatori sperat de primărie, cert este că turismul și valoarea pe care acesta îl generează în economia locală este în creștere, concluzionează Simion Giurcă, șeful Asociației pentru Promovarea Timișoarei, cel care a fost și artizanul organizării acestei întâlniri în orașul de pe Bega.

Turismul e în creștere se apropie chiar de cifrele înregistrate de Timișoara în 2019, an după care a urma ”căderea”

Conform raportărilor statistice, am făcut niște estimări, dar raportările sunt cifrele minime. Aceste date pot fi corectate. La șase luni, Timișoara a fost vizitată de 175 – 180.000 de oameni. În primele cinci luni ale anului, indicele de ocupare al locurilor de cazare în Timișoara a crescut de la 27,3%, la 36,3% anul acesta, media pe țară e 24%, deci stăm bine. Majoritatea turiștilor provin din Germania, pe locul 2 estimăm noi că e Austria. Foarte mulți știau că Timișoara e Capitală a Culturii, sunt turiști cu abilități culturale. Au fost unii dintre ei care au trecut prin toate cele trei capitale culturale. Timișoara a punctat mai bine ca celelalte două, nu că am dori să ne lăudăm. În a doua jumătate a anului ne așteptăm ca numărul de turiști să crească, să fie un trend ascendent, să ne apropiem de acel milion de vizitatori, chiar și cei sosiți aici fără să înnopteze”, ne spune Simion Giurcă.

Dorința gazdelor este de prelungire a sejururilor. 

Ne dorim să creștem durata unui sejur, acum avem o medie 2,03 nopți de cazare pe vizitator, ne dorim să crească la 2,3 – 2,4. În zona privată, pe apartamente sau diferite pensiuni, numărul de înnoptări e chiar mai mare ca la sectorul hotelier. La apartamente creșterea e 4%. Noi considerăm că Timișoara a intrat pe un drum nou, orașul devine destinație turistică, vrem să forțăm în anii viitori. Turismul e un vector important de creștere al orașului, inclusiv economic”, a mai spus Giurcă.

Ideea e confirmată și de sibianul Alin Chipăilă, președinte Alianța pentru Turism România, care a vorbit despre modul în care a crescut orașul transilvănean. În primul rând, Capitala Culturală a adus o dezvoltare a infrastructurii culturale a orașului, dar și o dezvoltare economică. În plus, s-a văzut o creștere cu 16% a taxelor și impozitelor încasate.

Totuși, Timișoara nu se poate baza doar pe Capitală pentru dezvoltarea turismului. 

Am intrat pe anumite trasee, unii vin cu nave de croazieră și au o noapte la Timișoara. Văd grupuri de turiști și îi intreb cum au ajuns la Timișoara și ce impresie au. Trebuie să creștem atractivitatea orașului. Să dezvoltăm o economie a vizitatorului, să țină cont și de populația locală. Pachete hoteliere, brunch, o cină romantică, inclusiv pentru timișoreni! În acest sens se dorește dezvoltarea atractivității dincolo de 2023. Din acest motiv am depus documentația pentru a deveni organizație de management a destinației. Două lucruri importante sunt aduse de aceasta: devenim după înregistrare organizație de utilitate publică, atunci orașul și administrația poate să vireze taxa de turism către organizație cu scopul de a promova orașul. Un lucru liniștitor, banii din taxa de truism se pot folosi doar pentru dezvoltarea turistică. Timișoara merită mai mult decât are”, a mai declarat Giurcă. 

Oaspeții din turism, uimiți de ce au găsit la Timișoara

Întâlnirea protocolară a fost precedată de una cu scop lucrativ, în care participanții la întâlnirea operatorilor în turism au venit la Timișoara de sâmbătă, special pentru a vedea pe pielea lor ce oferă, de fapt, orașul. Pentru mulți uimirea a fost una chiar mare.

”Scopul principal al organizării adunării la Timișoara a fost să combinăm întâlnirea cu partea practică. De sâmbătă suntem aici, am interacționat cu colegii, pentru a cunoaște direct oferta turistică. E peste ce știam eu Timișoara acum zece ani, e un oraș care vibrează de viață”, a declarat Dumitru Luca, președinte Asociația Națională a Agențiilor din Turism. 

Conform acestuia, acum contează cum va știi Timișoara să ducă mai departe ceea ce a oferit TM2023.

Contează cum va fi monetizat ceea ce s-a câștigat, după acest an, Sibiul a trăit mult după acel an”, a mai spus Luca.

Simona Constantinescu, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a fost, la rândul ei, încântată de ceea ce a găsit la Timișoara. Dar, din păcate, ea spune că oferta este extrem de puțin cunoscută, atât în ceea ce privește Timișoara, ca și oraș, dar și ca și Capitală Culturală.

Venind din București, vă felicit pentru ceea ce oferă Timișoara pentru vizitatori, are ce oferi din punct de vedere istoric, cultural, ca informație turistică, tot ce e nevoie ca să devină destinație interesantă. Mulți vizitatori vin pentru acele evenimente, dacă locația oferă informații, turistul va veni din nou și va promova destinația mai departe. Un asemenea eveniment creează motivul de a aduce oamenii la destinația efectiv, operatorii trebuie să mulțumească turistul. Dacă va descoperi orașul, turistul va reveni pentru că va avea motiv să o facă. Oamenii vin pentru experiență. Este rolul fiecăruia din cetățeni de a promova evenimentele”, spune Simona Constantinescu.

O concluzie tristă este că românii nu știu, pur și simplu, ce poate oferi Timișoara. Românii nu cunosc ce e aici și nu consideră orașul ca o destinație reală de City Break.

În cadrul ședințelor pe care le avem întreb oamenii dacă știu ce oferă Timișoara și dacă sunt dispuși să organizeze un City Break aici. Mai puțin din zece din cincizeci de persoane întrebate spun că se gândesc la un City Break la Timișoara, concluzia e că nu se știe ce e aici. Eu am rămas surprinsă”, a mai declarat Constantinescu. 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (august 1st, 2023 at 07:54 )

Putini turisti,fata de ce puteau fi! Putin oferit,fata de ce s-ar fi putut oferi! Din pacate,se pare ca cei care au obtinut acest PRIVILEGIU de Capitala Culturala ,au fost inlaturati si inlocuiti,politic probabil si asta s-a resimtit!

Popa Șapcă a spus: (august 1st, 2023 at 11:09 )

Cei care au obținut acest privilegiu au lăsat aproape zero planuri. Și dacă ești ieșit din găoace ieri pe seară, să știi că în acest pașalâc numit România, TOATE se fac politic, hoțește, șmecherește, securește, pe bază de rubedenii etc. SIgur, nu probabil. De-aia când apar niște naivi în peisaj (Fritz et comp.), sunt forfecați din toate părțile și respinși ca o grefă de piele de la o specie îndepărtată.
Sunteți toți niște fete mari care predică înaltele idealuri aranjându-și fustele după ce ies dintr-o baracă cu soldați sovietici.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Buziașului, din municipiul Timișoara, un tânăr ar fi fost rănit, în timp ce încerca să ajute la mutarea unui panou ce s-ar fi desprins de deasupra unei clădiri, din cauza vântului. Polițiștii s-au deplasat, de urgență, la fața...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum, dar și celor care vor să își perfecționeze tehnicile. La AIM School poți învăța să cânți la pian, tobe, chitară clasică/ acustică/ electrică sau ukulele, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați
Top