În anul Capitalei Culturale, Timișoara încearcă încă să își prezinte oferta turistică. Au fost 180.000 de vizitatori de la debutul anului

După șase luni de Capitală Culturală, Timișoara e pe drumul bun și se apropie de cifrele din 2019, de dinainte de pandemie, în ceea ce privește numărul de turiști sosiți în oraș. Primele date arată că 180.000 de oameni au venit să vadă orașul în anul TM2023. Posibil, mulți vor reveni, pentru că orașul are perspective de atractivitate mari, dar care nu sunt, deocamdată, fructificate.

Reprezentanții Alianței pentru Turism România s-au reunit, în ședința bianuală, la Timișoara. Reprezentanții celor mai importante organizații din domeniu din România au sosit în capitala Banatului încă de sâmbătă, special și pentru a testa cum se prezintă orașul și ce ofertă de specialitate are, în anul TM2023. Concluzii: Perspectivele turistice oferite de Timișoara sunt enorme, din păcate oferta e destul de puțin promovată și, mai ales, cunoscută de către cei care ar putea sosi aici.

Nu știm dacă Timișoara va atrage milionul de vizitatori sperat de primărie, cert este că turismul și valoarea pe care acesta îl generează în economia locală este în creștere, concluzionează Simion Giurcă, șeful Asociației pentru Promovarea Timișoarei, cel care a fost și artizanul organizării acestei întâlniri în orașul de pe Bega.

Turismul e în creștere se apropie chiar de cifrele înregistrate de Timișoara în 2019, an după care a urma ”căderea”

Conform raportărilor statistice, am făcut niște estimări, dar raportările sunt cifrele minime. Aceste date pot fi corectate. La șase luni, Timișoara a fost vizitată de 175 – 180.000 de oameni. În primele cinci luni ale anului, indicele de ocupare al locurilor de cazare în Timișoara a crescut de la 27,3%, la 36,3% anul acesta, media pe țară e 24%, deci stăm bine. Majoritatea turiștilor provin din Germania, pe locul 2 estimăm noi că e Austria. Foarte mulți știau că Timișoara e Capitală a Culturii, sunt turiști cu abilități culturale. Au fost unii dintre ei care au trecut prin toate cele trei capitale culturale. Timișoara a punctat mai bine ca celelalte două, nu că am dori să ne lăudăm. În a doua jumătate a anului ne așteptăm ca numărul de turiști să crească, să fie un trend ascendent, să ne apropiem de acel milion de vizitatori, chiar și cei sosiți aici fără să înnopteze”, ne spune Simion Giurcă.

Dorința gazdelor este de prelungire a sejururilor. 

Ne dorim să creștem durata unui sejur, acum avem o medie 2,03 nopți de cazare pe vizitator, ne dorim să crească la 2,3 – 2,4. În zona privată, pe apartamente sau diferite pensiuni, numărul de înnoptări e chiar mai mare ca la sectorul hotelier. La apartamente creșterea e 4%. Noi considerăm că Timișoara a intrat pe un drum nou, orașul devine destinație turistică, vrem să forțăm în anii viitori. Turismul e un vector important de creștere al orașului, inclusiv economic”, a mai spus Giurcă.

Ideea e confirmată și de sibianul Alin Chipăilă, președinte Alianța pentru Turism România, care a vorbit despre modul în care a crescut orașul transilvănean. În primul rând, Capitala Culturală a adus o dezvoltare a infrastructurii culturale a orașului, dar și o dezvoltare economică. În plus, s-a văzut o creștere cu 16% a taxelor și impozitelor încasate.

Totuși, Timișoara nu se poate baza doar pe Capitală pentru dezvoltarea turismului. 

Am intrat pe anumite trasee, unii vin cu nave de croazieră și au o noapte la Timișoara. Văd grupuri de turiști și îi intreb cum au ajuns la Timișoara și ce impresie au. Trebuie să creștem atractivitatea orașului. Să dezvoltăm o economie a vizitatorului, să țină cont și de populația locală. Pachete hoteliere, brunch, o cină romantică, inclusiv pentru timișoreni! În acest sens se dorește dezvoltarea atractivității dincolo de 2023. Din acest motiv am depus documentația pentru a deveni organizație de management a destinației. Două lucruri importante sunt aduse de aceasta: devenim după înregistrare organizație de utilitate publică, atunci orașul și administrația poate să vireze taxa de turism către organizație cu scopul de a promova orașul. Un lucru liniștitor, banii din taxa de truism se pot folosi doar pentru dezvoltarea turistică. Timișoara merită mai mult decât are”, a mai declarat Giurcă. 

Oaspeții din turism, uimiți de ce au găsit la Timișoara

Întâlnirea protocolară a fost precedată de una cu scop lucrativ, în care participanții la întâlnirea operatorilor în turism au venit la Timișoara de sâmbătă, special pentru a vedea pe pielea lor ce oferă, de fapt, orașul. Pentru mulți uimirea a fost una chiar mare.

”Scopul principal al organizării adunării la Timișoara a fost să combinăm întâlnirea cu partea practică. De sâmbătă suntem aici, am interacționat cu colegii, pentru a cunoaște direct oferta turistică. E peste ce știam eu Timișoara acum zece ani, e un oraș care vibrează de viață”, a declarat Dumitru Luca, președinte Asociația Națională a Agențiilor din Turism. 

Conform acestuia, acum contează cum va știi Timișoara să ducă mai departe ceea ce a oferit TM2023.

Contează cum va fi monetizat ceea ce s-a câștigat, după acest an, Sibiul a trăit mult după acel an”, a mai spus Luca.

Simona Constantinescu, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a fost, la rândul ei, încântată de ceea ce a găsit la Timișoara. Dar, din păcate, ea spune că oferta este extrem de puțin cunoscută, atât în ceea ce privește Timișoara, ca și oraș, dar și ca și Capitală Culturală.

Venind din București, vă felicit pentru ceea ce oferă Timișoara pentru vizitatori, are ce oferi din punct de vedere istoric, cultural, ca informație turistică, tot ce e nevoie ca să devină destinație interesantă. Mulți vizitatori vin pentru acele evenimente, dacă locația oferă informații, turistul va veni din nou și va promova destinația mai departe. Un asemenea eveniment creează motivul de a aduce oamenii la destinația efectiv, operatorii trebuie să mulțumească turistul. Dacă va descoperi orașul, turistul va reveni pentru că va avea motiv să o facă. Oamenii vin pentru experiență. Este rolul fiecăruia din cetățeni de a promova evenimentele”, spune Simona Constantinescu.

O concluzie tristă este că românii nu știu, pur și simplu, ce poate oferi Timișoara. Românii nu cunosc ce e aici și nu consideră orașul ca o destinație reală de City Break.

În cadrul ședințelor pe care le avem întreb oamenii dacă știu ce oferă Timișoara și dacă sunt dispuși să organizeze un City Break aici. Mai puțin din zece din cincizeci de persoane întrebate spun că se gândesc la un City Break la Timișoara, concluzia e că nu se știe ce e aici. Eu am rămas surprinsă”, a mai declarat Constantinescu. 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (august 1st, 2023 at 07:54 )

Putini turisti,fata de ce puteau fi! Putin oferit,fata de ce s-ar fi putut oferi! Din pacate,se pare ca cei care au obtinut acest PRIVILEGIU de Capitala Culturala ,au fost inlaturati si inlocuiti,politic probabil si asta s-a resimtit!

Popa Șapcă a spus: (august 1st, 2023 at 11:09 )

Cei care au obținut acest privilegiu au lăsat aproape zero planuri. Și dacă ești ieșit din găoace ieri pe seară, să știi că în acest pașalâc numit România, TOATE se fac politic, hoțește, șmecherește, securește, pe bază de rubedenii etc. SIgur, nu probabil. De-aia când apar niște naivi în peisaj (Fritz et comp.), sunt forfecați din toate părțile și respinși ca o grefă de piele de la o specie îndepărtată.
Sunteți toți niște fete mari care predică înaltele idealuri aranjându-și fustele după ce ies dintr-o baracă cu soldați sovietici.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

ora de iarna

Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa se pregătește de vizita pe terenul deținătoarei Cupei României, Corvinul Hunedoara. Partida din etapa a 11-a din Liga 2 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Complexul Sportiv „Corvinul 1921” din Hunedoara. Partida nu va fi televizată, dar va fi transmisă pe canalul de YouTube al gazdelor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Evoluția tehnologiei de pe încheietura mâinii: Ceasurile Smartwatch

Tehnologia modernă a devenit indispensabilă în viața de zi cu zi, iar ceasurile inteligente (smartwatch-urile) au evoluat pentru a aduce funcții avansate direct pe încheietura noastră. De la monitorizarea sănătății și activității fizice, la gestionarea notificărilor și chiar a apelurilor telefonice, smartwatch-urile au devenit un must-have pentru cei care doresc un stil de viață conectat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Evoluția tehnologiei de pe încheietura mâinii: Ceasurile Smartwatch
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie 2024, cel mai pregătit dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale este Mircea Geoană. Paradoxal, Geoană s-a clasat abia pe locul III, într-un sondaj INSCOP privind opţiunile de vot. Cel mai slab pregătit candidat este George Simion, locul II la opţiunile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit
În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă. Una dintre consecințele acestei modificări este afectarea traficului feroviar. Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA anunță publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri
Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care operează magazinele sub sigla Mega Image, va duce la o serie de schimbări și pe piața timișoreană de specialitate. Consiliul Concurenței și-a dat aprobarea pentru această achiziție mamut, dar a impus o serie de condiții pentru aprobare. Una dintre acestea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri
Societatea care se ocupă de extinderea Clinicii de Balneologie din Timișoara a fost amendată de Poliția Locală cu peste o sută de mii de lei pentru modul în care organizează managementul șantierului. Gunoaie amestecate, lipsa documentației de predare a deșeurilor, lipsa curățeniei, toate au stat la baza sancțiunilor. În plus, primăria cere accelerarea lucrărilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma de construcții care extinde Clinica de Balneologie, amendată de ”beneficar” cu peste o sută de mii de lei/FOTO
Una dintre cele mai vechi clădiri din ansamblul celor de la Gara de Nord Timișoara a devenit istorie. Magazia de mărfuri a funcționat încă din anul 1897, fiindu-i aduse modificări și renovări în anul 1985. Acum a devenit istorie și va face loc unui complex de clădiri noi, ridicate în cadrul proiectului de reabilitare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Una dintre cele mai vechi magazii de la Gara de Nord a fost demolată pentru a face loc unei moderne Clădiri de Mentenanță
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa se pregătește de vizita pe terenul deținătoarei Cupei României, Corvinul Hunedoara. Partida din etapa a 11-a din Liga 2 va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, în Complexul Sportiv „Corvinul 1921” din Hunedoara. Partida nu va fi televizată, dar va fi transmisă pe canalul de YouTube al gazdelor....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, meci pe terenul deţinătoarei Cupei
SCM USV Timişoara ia startul și în Cupa României la rugby. Leii înfruntă CSM Știința Baia Mare, într-o reeditare a finalei de campionat. Partida va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, pe stadionul Gheorghe Rășcanu din Timișoara. Jocul contează pentru etapa a doua din faza grupelor. Cele două formații fac parte din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campionii revin pe teren! Un nou duel cu rivala din Baia Mare, de această dată în Cupă
Top