Tenebrele Timişoarei. Când narativul de pe Neva ajunge (şi) pe Bega

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Ieri a fost Ziua Timişoarei şi nu mai insist cât de inspirată a fost această alegere, am mai făcut-o în trecut. Dacă aleşii noştri din 1999 au decis că intrarea unui batalion de armată în oraş trebuie să fie ziua Timişoarei, trebuie acceptat. Ziua a fost omagiată aproape la fel ca în fiecare an, un fel de stereotip: coroane de flori, defilări, discursuri mai mult sau mai puţin inspirate, cu mai multe sau mai puţine clişee, şedinţă festivă a Consilului Local, conferirea unor titluri de cetăţean de onoare, mai mult sau mai puţin justificate, un concert şi cam atât. Nu acuz, doar remarc.

La fel cum remarc că în Timişoara lipseşte de ceva timp în spaţiul public dezbaterea despre viitorul oraşului. Din punct de vedere economic, social, cultural etc. Cum vedem Timişoara peste câţiva ani? Ce sistem de valori ne dorim? Unul cu adevărat european sau o şmecherie româneacă:  banii europeni sunt buni, dar noi facem cum vrem noi. Vrem o Timişoară, aşa cum ne tot place să spunem, dedicată “spiritului” ei? Un oraş al toleranţei, al inovaţiei, al progresului, al incluziunii, armoniei, speranţei, multiculturalităţii? Sau o Timişoară a şmenului, a descurcărelii, a “şoşocismului”, intoleranţei, a imposturii, a combinaţiilor, a corupţiei, a interlopilor?

Din punct de vedere economic, ce se poate face pentru a recupera decalajul imens faţă de Bucureşti (care nu era atât de mare acum 33 de ani), dar şi faţă de Cluj? În urmă cu 15 ani, am fost de exemplu martor, la o puternică dezbatere despre dezvoltarea unui pol (hub) economic Timişoara – Arad, care putea să se bată chiar cu regiunea Bucureşti-Ilfov, dar proiectul a fost abandonat. Din orgolii politice în special. Mai poate acest proiect să fie resuscitat, într-o Europă a regiunilor? Una din multele întrebări care se pot pune într-o dezbatere despre viitorul oraşului. O dezbatere care ar trebui să adune autorităţi, politicieni, mediul universitar, mediul economic, dar şi intelectuali, oameni de cultură, sociologi etc.

În schimb, dezbaterea a lăsat locul înjurăturilor publice, a huiduielilor, stadionul (şi mă refer la partea urâtă a spectacolului sportiv) fiind adus în prim plan. Iar acest prim plan este dureros de jos. Se sapă repede tranşee,  care uneori se transformă în adevărate prăpastii. Nu insist foarte mullt, s-a scris destul despre derapajul şovin la adresa primarului Dominic Fritz al unui om de afaceri, descendent din daci liberi, nuntaş de Măciuca şi cu canal direct de comunicare în Munţii Bucegi cu Zamolxes. Nu este primul şi, din păcate, nu cred că va fi ultimul care să recurgă la astfel de ieşiri pe arătură, ca să mă exprim cât se poate de elegant. Înaintea lui s-a mai strigat pe străzi: „Să nu uiți, Herr Fritz / Timișoara nu-i Auschwitz” sau „Marş în Germania!”.

Este acelaşi limbaj al urii faţă de tot ce nu e neaoş românesc promovat şi de un fost primar al Timişoarei cu mari ambiţuri pentru un nou mandat. (Aşa, ca o paranteză, fost primar care se laudă cu banii europeni atraşi, dar care înjură zilnic Europa că ne “colonizează” şi că l-a trimis pe Fritz “guvernator”). E discursul aşa-zişilor patrioţi. Fiindcă la noi patriotismul ăsta de peluză se traduce prin autohtonism, respingerea normelor europene, suveranism, recursul la un trecut istoric mai cosmetizat decât Barbie, ca să fiu în trendul acestor zile. Trist pentru Timişoara, un limbaj primitiv foarte aplaudat în spaţiul public. (Din varii motive, plecând de la ură până la speranţa primirii a doi mici şi o bere gratis pe o terasă din oraş.) Şi în special de acea categorie de personaje care se opun să nu le bage Soros şi Gates cipul în creier. Mă rog, chestia aia de sub calota craniană, mai mult sau mai puţin folosită de unii.

Dar un alt lucru am observat în acest scandal, unul care pare să fi fost trecut cu vederea. Exact aceeaşi oameni, dar exact aceeaşi, care au sărit să aplaude atacul la “nazismul”, SS-ismul sau gestapovismul lui Fritz, cu ceva timp în urmă, pe unele canale, insistau că primarul ar fi de fapt evreu. “De ce ascunde faptul că îl cheamă Samuel?”, insistau aceştia, răspunzând singuri: “Clar, e evreu!”. Ce contează, de exemplu, că un mare iluminist român, patriot în sensul bun al cuvântului, reprezentant de seamă al Şcolii Ardelene îl chema Samuil Micu? Dar ce să ştie categoria “pumnii mei minte nu are” de Şcoala Ardeleană? E o coincidenţă oare că Rusia a atacat Ucraina pentru a o “dezanifica”? Iar dacă nu merge treaba cu dezanificarea, se bagă chestia cu Zelenski e evreu? Că un punct forte al narativului Rusiei este că Occidentul promovează mişcarea LGBT? Unde, la cine şi îndreptate împotriva cui am auzit aceste ziceri?

De asemenea, nu e un secret că aceeaşi propagandă a lui Putin încurajează politicile şi discursurile naţionaliste, şovine, antieuropene, revanşarde, autohtoniste. Discursuri care au ajuns şi la Timişoara. Şi nu de acum. Şi, cu cât de apropiem de alegeri, se vor acutiza.  Sigur, idioţii utili nu ştiu nici cât sunt de idioţi, nici câtă utilitare au.

Ca atare, de Ziua Timişoarei, trebuie să ne întrebăm din nou: Ce Timişoară ne dorim? Una cu care să ne mândrim, a valorilor europene, a speranţei şi toleranţei? Sau una cu iz de Kremlin, obtuză, intolerantă, eşuată în tenebrele extremismului? “Comunismul s-a născut pe Neva şi a murit pe Bega”, era o vorbă la începutul anilor 90. După 33 de ani, Timişoara dezirabilă se confruntă cu alte tribulaţii venite din aceeaşi zonă.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (august 4th, 2023 at 09:33 )

Mai degraba majoritatea timisorenilor mai mult sau mai putin nativi nu se raliaza la curentul de peluza. In legatura marele afacerist Dan Dinu, discursul lui jalnic are la baza un simplu interes personal, meschin chiar, rezultat din problemele pe care le genereaza localul lui Crama Timisoara 700 vecinilor prin disconfortul provocat de activitatea de acolo. Pentru el nici un fel de lege nu conteaza, nici macar legea bunului simt.

Întrebări la care nu se poate răspunde pompos a spus: (august 4th, 2023 at 10:32 )

Mai înainte de ne întreba unde mergem, ar trebui să răspundem la următoarele întrebări:
1) Cine suntem? (ce legătură au locuitorii actuali ai Timișoarei cu trecutul acestui oraș și mai ales cu ceea ce se numește, cu fală, „spiritul” lui?)
2) De unde venim?
Câtă vreme plutim prin aburii mândriei și idealurilor, ignorăm realitatea, iar o întâlnire cu ea este preferat să aibă loc cât mai devreme. Iată câteva elemente de pornire în reflecțiune:
– Timișoara este orașul în care Herta Muller nu vrea să mai revină;
– nu avem o statuie a lui Bethoven ori a lui Mozart (să zicem), dar avem o frescă comunistoidă pe 5 etaje semnată cu mândrie, se poate vedea din firobuz, de Ion Sulea Gorj;
– numărul de demnitari ai orașului care vorbesc o limbă străină fluent;
– raderea periferiilor orașului, cu casele care mai ziceau ceva despre istorie și înlocuirea lor cu hidoșenii arhitecturale;
– de ce Bucureștiul trimite mereu paiațe agresive să candideze la Timișoara?
– ponderea lumii interlope în afacerile orașului
– gradul de înstrăinare a bunurilor imobile
– care este proiecția demografică pe următorii 20 de ani, să zicem
– la ce ne așteptăm dacă cei mai buni copii sunt vânați de universitățile din Occident încă din clasa a XI-a?
– câți dintre locuitorii orașului știu cine au fost Eugeniu de Savoya, Florimund de Mercy ori Francesco Grisellini? (în schimb, toți peste 50 de ani trăiesc cu nostalgia COMTIM-ului!)
etc.
Oare de ce evoca acum aproape un secol Lucian Blaga paradoxul bănățean (nicio provincie românească n-a dat atât de puțini oameni mari culturii mari ca Banatul, în timp ce cultura populară a proliferat baroc și extraordinar)? Mai este el valabil?
Cum a murit comunismul pe Bega, din moment ce nicium securist n-a pățit nimic, iar odraslele comuniștilor sunt de găsit prin conducerile partidelor, firmelor, agențiilor de stat, în administrație și-n general oriunde curge miere?

KROKO a spus: (august 4th, 2023 at 10:35 )

Apropos de Ziua Timisoarei….de la an la an, tot mai subtire si tot mai jalnica,nu stiu dca din cauze politice,sau nu! Iar concret e o continua devalorizare a orasului si a micilor si marilor sale atuuri! Un mic ex. Festivalul Timfloralis,care era o reusita specifica, a fost cedat Bucurestiului, diskoteka a fost cedata Craiovei si multe altele…..in schimb avem o schela,nici macar petroliera !

Eu a spus: (august 4th, 2023 at 12:01 )

Kroko, pot sa-ti zic si Lae? Sau Alin?

Anubis a spus: (august 4th, 2023 at 12:28 )

Organizarea a fost penibila.
Domna sau domnisoara Mignason a organizat un eveniment jalnic. O calitate atat de proastra nu am vazut in ultimele 2 decenii.

Tibilica a spus: (august 4th, 2023 at 12:54 )

Totul este organizat prost in acest oras si judet.Este cea mai slaba administratie de la Fred si Barney pana in prezent.Mai ales cea locala.Un primar incompetent in administratie,un viceprimar repetent ,iar celalalt vice e baiatul lui tata.

Mioriticus a spus: (august 4th, 2023 at 14:17 )

Comunismul nu a murit el este în floare ,singurul lucru care moare în fiecare zi cîte un pic este Timișoara.

#Bedeleanu a spus: (august 4th, 2023 at 16:04 )

Timișoara este ceea ce se promovează în mod constant in presa locala în ultimii 33 de ani, ură și dispreț fața de tot ceea ce era și mai este autohton, promovarea și ascensiunea impostorilor în funcțiile administrative locale, luptele politice duse la extrem în dauna intereselor cetățenilor și orașului.
Totul cu largul concurs al presei locale, care mai de care mai abonată la țâța partidelor, de dreapta, de stânga, progresiste sau extremiste.
Hai sa facem o dezbatere publică și să propunem ca Ziua Timișoarei sa fie sărbătorită la data la care a fost ales Fritz primar, istoria orașului începe odată cu El.
Ce zici dragă Ino?
Bou că țâțe ce ești!

Victor a spus: (august 4th, 2023 at 16:47 )

Timisoara, nu moare !
Suntem timisoreni si nu ne lasam ignorati. Administratia locala la toate nivelele este rezultatul incompetentei si a calitatii clasei politice infiltrate de gunoaie cu si fara studii. Ar fi bine daca politrucii si securistii activi si pensionari ar recunoaste porcariile pe care le-au creat si pastrat din 1944 si pana in prezent.
Votul democratic si atitudinea corecta de timisoreni si banateni este unicul mecanism care va elimina gunoaiele din Orasul nostru si din Banat !
Sa fim clar intelesi am fost si voi fi mereu Timisorean si Banatean cred in valorile Eurooei dar personal consider ca a ajuns ca securisti, interlopi, actiivisti, agitatori, rupti in fund , analfabeti, impostori sa mai aiba un cuvant de spus privind soarta Timisoarei.si a Banatului.

Mioriticus a spus: (august 4th, 2023 at 20:11 )

Victor sper să fie așa poate ne trezim și noi odată,restul care a mai rămas.

#Bedeleanu a spus: (august 5th, 2023 at 12:33 )

Să înțelegem că Ciuhandu, Robu, Coifan, Drăgănescu și slugile lor din administrația locală, care a fost numai de dreapta în ultimii 30 de ani, au fost securiști și acum noroc cu Fritz, au venit progresistii.
Între 1996 și 2000 a fost dreapta la guvernare, Timișul a primit doar „oral”. Clujul premiant.
Din 2005 până în 2012, iar dreapta la guvernare. Timișul „oral”, Clujul premiant.
Din 2020 până în 2022, cu Alina Curdefier, cap de listă la Senat, Timișul ia din nou „oral”.
In rest, cu PSD -ul la guvernare nici nu mai au rost comentariile. Timișul a luat-o in toate orificiile.
Din cauza cui vor vota acum Timișorenii cu lingvistul emerit Ciprian Titi Stoica ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala Timiș ne anunță, la o zi de la eveniment, despre acest lucru și că la ședința respectivă au participat aproape 1.200 de delegați liberali din toată țara, printre care s-au aflat și delegația liderilor din Timiș, fără a preciza despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere Club Timişoara. Care vă invită, pe gratis, la mişcare. În primul rând, pentru sănătate! Haltere Club Timișoara, în calitate de organizator, finanțat de Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului ‘Orașul în mișcare’ și a proiectului ‘În mișcare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Haltere Club invită timişorenii la mişcare!
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Moarte teribilă pentru un timişean în propria gospodărie

La data de 17.09.2024, în jurul orei 17:00, polițiștii orașului Recaș au fost sesizați cu privire la faptul că, în satul Nadăș, un bărbat s-ar fi accidentat în timp ce efectua treburile gospodărești cu un polizor. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, respectiv, un bărbat de 60 de ani...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Moarte teribilă pentru un timişean în propria gospodărie
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere Club Timişoara. Care vă invită, pe gratis, la mişcare. În primul rând, pentru sănătate! Haltere Club Timișoara, în calitate de organizator, finanțat de Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului ‘Orașul în mișcare’ și a proiectului ‘În mișcare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Haltere Club invită timişorenii la mişcare!
Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Ministerul Educației și Asociația Mediawise sunt parteneri în cadrul proiectului Teachers 4.0 Digital Age: Tackling Disinformation and Promoting Digital Literacy through Education and Training in European Classrooms – Profesori în era digitală 4.0: combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare în clasele europene. Proiectul este finanțat din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT e partener în cadrul unui proiect care urmărește combaterea dezinformării
Șoferii pot acum să își seteze aplicațiile de navigare GPS pentru folosirea principalelor astfel de soft-uri, pentru a lua în considerare și Centura Sud. Noul drum, inaugurat de curând, a fost inclus în principalele astfel de aplicații. Drumul de centură Timișoara Sud este disponibil acum și pe aplicațiile de navigație GPS Google Maps și Waze....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Sud Timișoara a fost inclusă în principalele aplicații de navigare rutieră
Nu vă faceți planuri pentru weekend. Sunteți invitați într-un loc special. Vineri, 20 septembrie, cu începere de la ora 20.00, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, festivalul Sunscape programează publicului o seară specială de muzică live alături de doi dintre cei mai prolifici artiști de sonorități experimentale din România, Emil Gherasim (Fluidian) și Manuela Marchiș....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seară specială de muzică. La festivalul Sunscape vin artiștii Emil Gherasim și Manuela Marchiș
După trei ani de așteptare, în Parcul Alpinet din Timișoara a fost dezvelită statuia cunoscutului artist Adi Bărar. Fostul lider al formației Cargo, decedat în 2021, este acum prezent în parcul de pe malul Begăi. Statuia ”Adi Bărar – Marea Trecere” a fost realizată, la inițiativa lui Corneliu Vaida, de către Lidia Saskia Menczel și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adi Bărar are acum statuie în Parcul Alpinet. Aceasta deschide Aleea Muzicienilor
Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin includerea a diferite sporuri sau prime care inițial nu erau incluse în baza de calcul, se referă la adeverințele care să dovedească acest lucru. Soluția, arhiva angajatorului, una care poate mai e la sediul acesteia, poate a ”plecat” spre o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor
Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și Apelor Române Banat, județul Timiș vine în ajutorul sinistraților și a gospodăriilor afectate de inundațiile de zilele trecute, din județul Galați. Cinci pompieri, două autocamioane, cu două buldoexcavatoare pleacă spre zona afectată, pentru a ajuta la înlăturarea efectelor inundațiilor. Așadar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați
După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește prima ediție a Școlii germane de toamnă, un eveniment educațional și cultural destinat studenților din România, Serbia și Ungaria. Organizat în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), evenimentul se desfășoară în limba germană și se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană
În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului pentru realizarea unei căi ferate care să lege Aeroportul Internațional Timișoara de oraș, conform Economedia.ro. În total au fost depuse cinci oferte, iar suma alocată este de aproximativ 300 de milioane de lei. Deocamdată nu au fost depuse contestații la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara
Top