Primăria Timișoara a bifat, marți, și dezbaterea publică, etapa cerută de lege pentru a se putea trece prin votul consilierilor locali proiectul bugetului local pe anul 2025. Primarul Dominic Fritz nu a participat la întâlnire, aceasta fiind condusă de Ruben Lațcău, viceprimar, și administratorul public, Matei Creiveanu.
Întâlnirea s-a bucurat de o asistență destul de numeroasă, de această dată breasla cel mai bine reprezentată a fost cea a medicilor, care dețin cabinete de tip ambulatoriu.
Aceștia au cerut cu insistență să beneficieze de o impozitare mai scăzută pentru clădirile unde acestea sunt situate, subliniind că, de fapt, ei nu pot fi asimilați unei societăți comerciale, ci unor unități medicale.
Viceprimarul Lațcău a subliniat că taxele și impozitele locale din Timișoara nu au crescut, fiind impusă doar indexarea cu valoarea inflației.
”Cota propusă de noi este aceeași care a fost și acum doi ani de zile, care a fost și acum trei ani de zile. Nu este o majorare de cotă, singura indexare care a fost făcută este cea cu inflația, care a fost deja aprobată de consiliul local. Vreau să le aduc aminte și colegilor mei consilieri, care au votat, au aprobat HCL prin care s-a indexat taxa cu inflația. Legat de cotele de impozitare și formula aceasta care se găsește în HCL este preluată din codul adminstrativ. Cota aceasta a fost și acum doi ani, și acum trei ani, nu este o cotă diferită. Eu înțeleg cererea de reducere a taxelor, dar vreau doar să înțelegem această chestiune de limbaj”, a declarat Lațcău
E drept, de mai mulți ani aceasta se întâmplă, se păstrează procentele de impozitare, se aplică doar inflația, dar și aceasta reprezintă un plus anual, care adunate au dus deja la creșteri simțitoare. De asemenea, probleme apar la clădirile nerezidențiale, procentul se aplică la valorile actualizate ale construicției, lucru subliniat și de cei care au vorbit.
Parcă acum, oamenii de afaceri au fost mai înverșunați ca niciodată, spunând că nu e normal ca Timișoara să aibă cele mai mari impozite și taxe dintre marile orașe.
”Înțelegem dorința de a aduce mai mulți bani la buget, dar la cele mai mari sume să avem și cele mai bune servicii publice”, a spus unul dintre intervenienți.
În final, discuția a fost una absolut clasică, în care conducătorul ședinței a citit o listă cu nume de persoane care au reușit să se înscrie pe lista cu cei care doresc interpelări, cu promisiunea că la final, dacă e cazul ca și alte persoane doresc să își expună părerea să o poată face la final, ceea ce nu s-a mai întâmplat.
Un alt om de afaceri a subliniat că taxele sunt atât de ridicate încât a recomandat clienților săi să își mute sediul social în altă localitate din cauza acestora. De asemenea, s-a discutat chiar despre o grevă fiscală, o soluție alternativă la cea prin care firmele se grăbesc să plătească la început de an, pentru reducerea de 10%. Totuși, vocea cea mai des auzită a fost cea a medicilor, care au spus că ei prestează servicii sociale, chiar dacă sunt private, iar impozitele aplicate ar trebui să fie mai mici.
La final, dezbaterea a fost una ”mecanică”, Ruben Lațcău a citit o listă cu nume, fiecare a vorbit, el a spus mulțumesc și discuțiile au ajuns astfel la final. Este greu de crezut că se va mai schimba ceva în HCL cu bugetul, care în doar două zile va fi supus aprobării.
Comentarii prin facebook