Un oraș atât de plin de viață. Ceva nu e în regulă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă citești evaluările administrației Fritz despre Timișoara de azi, capitală cultural europeană, sigur ne bucurăm că e bine. Indiscutabil, orașul este mai plin de viață, animat, nu te plictisești ca în alte urbe unde domină cenușiul și pui asta pe seama unor investiții și preocupări legate de eveniment. Câștigul nu este doar cel imediat, numărat în camere de hotel și meniul zilei vândute, ci mai cu seamă în speranța că infrastructura de management al turismului, al produsului cultural, vor rămâne funcționale și contabilizate ca un plus pentru Timișoara post CCE/2023.

Readucerea în cotidian a unor cinematografe, a plăcerii de a vedea filmul de artă, obiceiuri malformate prin captarea aproape exclusivă a publicului în enterteinmentul de mall, sunt de asemenea câștiguri de care poate ne vom bucura și de acum înainte. Despre Timișoara s-a scris în cunoscute ziare europene și americane, se laudă și primarul. Nu știu dacă pe bani sau din sincer interes, nu știu nici dacă laudele aduse ca oraș cu cel mai mic preț la mâncare ar trebui să ne excite fala bănățeană, dar una peste alta e bine că s-a vorbit de Timișoara.

Dai foaia ziarelor și afli că nu e totul în roz. Clar că administrația nu a reușit să mobilizeze proprietarii pentru o renovare a clădirilor istorice, ca astăzi ele să nu fie îmbrăcate în plasă de șantier, fie ea colorată sau imprimată cu numele unor clienți de publicitate, cum se întâmplă mai ales în Piața Operei. Cu siguranță că renovarea se va face, clădirile vor fi cândva frumoase, dar o neregulă va persista dacă nu se vor găsi metode de încurajare a unui comerț normal pentru o astfel de zonă ultracentrală.

Mă întreb ce părere își poate face un turist care trece cu vreme prin Piața Operei. Și, repet, nu pentru cenușiul unor clădiri, nici pentru pavajul știrb (ele vor fi refăcute în proiecte de modernizare a centrului urban). Nu-mi sare gândul însă de la turistul care va vedea că în acest punct zero al Timișoarei găsește cum nu se poate mai central o sală de păcănele, patru spații comerciale în care trei furnizori de telefonie mobilă vând ce au ele de vândut, trei sedii de bănci, un atelier de reparat telefoane, un magazin în care se vând tonere pentru imprimante, ba chiar și un spațiu al unui distribuitor de energie? Remarcabil!

Că pe strada principală pietonală dai de un magazin de haine second hand, ba chiar mai multe spații abandonate, printre care o florărie. Chiar o florărie își avea locul în zona centrală. Avem o librărie, e foarte bine, un cinematograf dat în folosință și unul în renovare, super, multe terase ale unor cafenele, asta e normal să le avem, dar patru farmacii? Să ai doar un restaurant în toată regula, Loyd-ul, iar pe lângă să fie forfotă în cinci fast-food-uri, două americane, unul libanez și unul grecesc, ba și-o kebabărie la parterul frumoasei clădiri a CCIAT, contrar regulilor de comerț din marile centre turistice, pare ciudat, chiar provincial.

Oare municipalitatea are instrumentul de a reglementa ce fel de comerț se poate faca într-o zonă specială a orașului? Nu știu, întreb și eu. Cine se va băga în regulile pieței, cine va obliga proprietarul să dea în chirie altcuiva decât dorește el, unui brand de ceasuri, unui stand cu viniluri, unei fabrici de ciocolată, ceva de îmbrăcăminte de calitate, unui spațiu expozițional mai cu viață… Se vând fermoare și nasturi într-un magazin Materna ideal ca interior pentru un restaurant de calitate. Noroc cu Opera și că nu s-a gândit cineva să repare în ea încălțăminte sau televizoare. Oare e normal să ai in paragină un spațiu precum fostul Expres din Palatul Szechenyi? Totuși, ceva nu e în regulă în orașul ăsta atât de viu! Bine că există și Piața Unirii.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Gogu a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 08:32 )

Da? Eu n-am văzut nimic, sunt ultracinstit. Nici șeful nostru de partid n-a văzut, că el nu-și face concediile afară.

CC a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 09:08 )

Prima problema este Iulius Mall. Din punct de vedere comercial se afla foarte aproape de Piata Operei, iar producatorii/comerciantii celebri care si-ar avea in mod normal locul in Centru considera ca si-ar “canibaliza” vânzările.
A doua problema este faptul ca spatiile comerciale din Centru sunt cu cateva exceptii relativ mici deoarece dupa Revolutie au fost fărâmițate ( vezi cazul parterului de la nr. 5 sau 7, sau cazul fostului Restaurant Palace ) fiind in posesia multor proprietari.
Greu de gasit o solutie.

Turist a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 09:56 )

Nu văd problema cu second handurile. Aici poate se văd niște frustrări românești că poate părem săraci. Peste tot în Europa e perfect normal să ai second handuri în centru. Ba chiar aș zice că hainele de la second hand in general sunt mai durabile decât ce găsești în H&M, C&A, Zara, haine produse în masă de orfani din Bangladesh.

Altfel, de acord cu restul ideilor.

Reos a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 12:54 )

În toate orașele mari din Europa se vede fenomenul spațiilor goale chiar și în buricul târgului, motivele sunt aceleași lipsa locurilor de parcare, chiriile nesimțit de mari prin urmare magazinele se retrag în zone industriale unde clientul poate parca să-și facă cumpărăturile în liniște.Cu renovările mai greu cu toții cunoaștem proprietarii care au pus lacăt pe ușă și așteaptă prețuri mai bune să vîndă cu profit, niciodată nu au avut intenția să renoveze.

ion a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 17:24 )

Eu propun ca Fritz sa inchida emag.ro ca timisorenii sa faca din nou cumparaturi la magazinele din oras. Lasand sarcasmul la o parte ma indoiesc ca primaria are multe parghii ca sa reglementeze ce fel de comert se face in centru. Si char daca arca si ar face-o, ce ne garanteaza ca acele magazine vor fi rentabile la concurenta cu emag si mall-ul. Ce sa faca primaria? Sa plateasca subventii magazinelor doar ca sa ramana in centru. Problema e la noi, consumatorii. Cati din voi v-ati facut cumparaturile in centru? Nici eu nu mai fac. Pe vremuri cumparam des de la Kenvelo langa opera. Dupa ce s-au mutat la mall, am hotarat sa nu mai calc pe la ei. Si m-am tinut de cuvant. Drept e ca acel spatiu e al Cristestilor. Si aia te sparg la chirie.

itzak a spus: (noiembrie 17th, 2023 at 08:08 )

Ce dracu e asa greu de inteles ?
Asa functioneaza capitalismul .
In SUA , odata cu dezvoltarea retelei de autostrazi, orasele intregi (odata prospere) au devenit orase fantoma .

Irina Moise a spus: (noiembrie 17th, 2023 at 11:50 )

În toate orașele mari sunt magazine second hand în centru. Le-am văzut la Karlovy-Vary, în capitale europene și, acum o lună, la Osaka, Tokio și Kamakura. (Acolo mai e folosit și boierescul „vintage”.) Iar kebap-ul dintr-un chiolc de pe o stradă centrală din Roma ne-a salvat. Șaormării nu prea găsești acolo unde preferinșale culinare sunt altele. Dar eu am găsit una chiar în Tokio, pe o arteră comercială.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Top