Discursul primarului Dominic Fritz la ceremonia de decernare a premiului „Timișoara pentru valori europene” președintei Republicii Moldova, Maia Sandu

Umanitatea și bunul simț al Maiei Sandu sunt dovada că un politician nu trebuie să fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca să aibă succes.

La o premiere, există mereu întrebarea: cine onorează pe cine? Da, ne-am întâlnit ca să-i acordăm doamnei președinte Maia Sandu cea mai înaltă distincție oferită de Municipiul Timișoara, Premiul Timișoara pentru Valori Europene. Dar în egală măsură, prezența ei la Timișoara ne onorează de fapt pe noi, timișorenii. Vă mulțumesc, doamna președinte, că v-ați rupt 2 zile întregi din agenda dvs enorm de aglomerată, la începutul unui an atât de dificil, pentru a celebra visul european împreună cu noi.

Până la urmă, asta ne adună azi: crezul comun că Europa și valorile sale trebuie apărate, cu orice preț. Timișoara, caracterizată de diversitate, coexistență inovatoare și sete pentru libertate, și-a asumat de nenumărate ori destinul european. La Revoluție în 1989, cu Proclamația de la Timișoara în 1990, dar și anul trecut, în 2023. Atunci am arătat lumii întregi că ambiția noastră de a fi Capitală Europeană a Culturiinu se manifestă pur și simplu într-o serie de evenimente, ci mai profund într-o re-ancorare a unor valori comune în comunitatea locală și o re-deschidere spirituală către casa noastră comună Europa. Premiul pe care orașul l-a înființat anul trecut, prin hotărâre unanimă a consiliului local, înseamnă mai mult decât o recunoaștere a unei personalități importante. Este o declarație că Europa nu este doar o locație geografică sau o entitate politico-administrativă pentru noi, ci o parte integrantă a identității, istoriei și viitorului nostru – un viitor pe care îl modelăm împreună.

Mă bucur că am găsit un juriu de personalități românești care fiecare contribuie în domeniul lui la excelență europeană: scriitorul Mircea Cărtărescu, ambasadoarea României la UNESCO Simona Miculescu, dirijorul Cristian Măcelaru, regizoarea de film Anca Miruna Lăzărescu, judecătoarea la Curtea Penală Internațională Iulia Motoc și critica literară Adriana Babeți. Juriul, din care am onoarea să fac parte ca reprezentant al Municipiului, a desemnat-o pe Președinta Sandu în unanimitate și cu mare încredere pentru această ediție inaugurală a premiului Timișoara pentru Valori Europene.

Viitorul nostru comun european este mai fragil și mai amenințat ca niciodată după 89. Competiția dintre

democrațiile liberale și regimurile autoritare se intensifică. Provocările reprezentate de crizele economice și agresiunile militare necesită lideri care să se ridice deasupra disputelor politice, care să poată naviga prin complexitatea guvernării cu finețe și clarviziune. În această epocă tumultoasă, Maia Sandu apare ca nu doar ca un lider puternic pentru poporul său, ci ca un model pentru milioane de europeni din afară Moldovei.

Președinta Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Moldovei atunci când mulți le considerau utopice. Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj și un bun simț rar întâlnit în politică, luptă cu perseverență pentru a contura o cale europeană pentru Moldova.

Înainte să vorbim de realizările politice ale Maiei Sandu, trebuie să vorbim despre stilul ei politic.

Pentru că da, pentru sănătatea democrației, și forma contează – există formă fără fond, dar nu poate exista fond fără formă. Modestia Maiei Sandu bate la ochi într-o lume politică dominată de aroganță. Emană o simplicitate elegantă cu care redefinește preconcepțiile noastre despre cum trebuie să arate puterea. Capacitatea sa de a transforma vulnerabilitate în forță este o sursă de încurajare într-o regiune extrem de vulnerabilă.

Umanitatea și bunul simț al Maiei Sandu sunt dovada că un politician nu trebuie să fie nici vulgar, nici agresiv, nici tupeist ca să aibă succes. Umanitatea și bunul simț al Maiei Sandu ne dau speranța că vulgaritatea, agresivitatea, tupeul, toate acele ingrediente care poluează cultura politică în întreaga lume, pot fi combătute nu cu aceeași monedă, ci cu seninătatea hotărâtă a unui om corect.

Succesul din 2020, când a fost aleasă președinte cu o majoritate copleșitoare, nu i-a venit ușor. Cu siguranță nu i-a servit nimeni puterea pe o tavă. În sensul ăsta îmi permit să remarc că acele cariere politice care se bazează nu pe testul votului, ci pe numiri politice sau manevre din umbră produc inevitabil lideri slabi. Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale în 2016. Ascensiunea în funcția de prim-ministru în iunie 2019 i-a fost oprită brusc după doar 160 zile. În retrospectivă, înfrângerile Maiei Sandu, deși dureroase, par că doar i-au întărit determinarea. Faptul că după ce a căzut, s-a ridicat și a mers mai departe nu este o simplă lecție de dezvoltare personală. Este și dovadă că în orice democrație, progresul vine cu un preț, iar evoluția unei țări nu este niciodată liniară. Lupta pentru democrație nu este niciodată pierdută. Reziliența persoanei Maia Sandu este așadar un simbol pentru reziliența societății moldovenești și deopotriva pentru reziliența democrației însăși.

În literatura și retorica politică, de când e lumea, există un atribut clișeu pentru a lauda un politician. Curajul. A spune că Maia Sandu este un lider curajos nu este un clișeu. În ciuda bucuriei și mândriei cu care o celebrăm pe Maia Sandu azi, nu trebuie să uităm că Moldova este o țară în mijlocul celui mai acut conflict european de la al doilea război mondial încoace. În Transnistria sunt staționate trupe rusești de decenii și în Ucraina, Rusia duce un război sângeros împotriva lumii libere întregi. În octombrie 2022, la pragul iernii, Rusia a redus într-un șantaj brutal livrarea gazelor naturale la Chișinău. În februarie 2023, serviciile din Ucraina și Moldova au deconspirat un complot al Rusiei pentru o lovitură de stat în Moldova.

Pericolul fizic este real. Maia Sandu a condus și conduce țara prin aceste amenințări concrete cu un calm, și da, un curaj excepțional. Curajul ei nu este unul zgomotos. Nu vine îmbrăcat în hainele unui alt clișeu politic, cel al ”doamnei de fier”. Curajul Maiei Sandu se exprimă prin empatie cu fricile și încercările moldovenilor, prin încrederea pe care o are în propriile energii ale poporului moldovean, dar și prin inteligența și claritatea cu care ia decizii care schimbă regulile jocului, cum a fost atunci când și-a fondat propriul partid sau când a anunțat că va decupla economia moldovenească de dependență la gazul rusesc.

Juriul salută în mod deosebit angajamentul Președintei Maia Sandu de a reda încrederea în instituțiile statului prin lupta anticorupție.

Nu există stat de drept fără luptă anticorupție. Legea trebuie să fie egală pentru toți și nimeni nu trebuie să se creadă deasupra legilor și constituției statului.

Sub conducerea doamnei Președinte, Republica Moldova a început un amplu proces de reformă, profund necesar pentru o țară care a fost ținută captivă unor interese ilicite pentru decenii. A promovat oameni integri la conducerea instituțiilor responsabile cu combaterea corupției. A schimbat legislația ca oligarhii care au fugit din țară să poată fi judecați în absență și averile ilicite să le fie confiscate. A început un proces dureros de verificare a averilor din sistemul de justiție cu ajutorul unor experți externi. Moldova face pași determinanți în procesul de reformă care să-i permită aderarea cu succes la Uniunea Europeană.

Vreau însă să o spun foarte clar: deși juriul recunoaște eforturile uriașe pe care laureata noastră le-a făcut pentru a pune Moldova pe o traiectorie europeană, ea nu primește acest premiu doar pentru ce a făcut pentru țara ei. În egală măsură, juriul admiră felul în care Maia Sandu s-a impus ca o forță europeană sui generis, dând exemplu colegilor săi din vest și însuflând o energie proaspătă în proiectul european. La fel cum Moldova are nevoie de Uniunea Europeană, Europa nu este completă fără Moldova. Europa nu este completă fără cultura bogată a Moldovei, fără reziliența istorică a Moldovei, fără experiența sa de moderator între est și vest. Maia Sandu întruchipează cu o credibilitate aparte ambiția Europei de a desăvârși integrarea sa.

Credibilitate deosebită o are și ca exponentul unei generații de lider femei din Europa care schimbă nu doar percepții despre femei la putere, ci aduce schimbări reale pentru egalitatea de gen în Europa. Abordarea Maiei Sandu este deopotrivă pragmatică și strategică. În loc să se piardă în războaie culturale și ideologice, acționează pe baza a două principii simple: primul – nu, simplul fapt de a fi femeie nu te face automat un lider mai bun. Al doilea – da, faptul că jumătatea feminină a populației este subreprezentată masiv în funcțiile de decizie ale unei țări este un pericol pentru echitate și prosperitate.

A numit o femeie în funcția de prim-ministru, a promovat mai multe femei în administrația centrală – cel mai recent fosta președintă a Senatului României, colega mea Anca Dragu, în funcția de Guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei – iar sub conducerea ei, în Moldova 40% dintre parlamentari sunt femei.

Toate acestea arată că promovarea femeilor în politică nu trebuie văzută ca un rezultat al dezvoltării, ca acel ceva cu care ne ocupăm după ce am rezolvat toate celelalte probleme, ci de fapt ca motorul ei. O democrație mai echitabilă este o democrație mai puternică. Maia Sandu a înțeles asta și o pune în practică fără mult tamtam. Trebuie spus că ea a plătit și plătește un preț scump personal pentru asumarea sa. Atacurile misogine împotriva ei, de o agresivitate greu de suportat, sunt alimentate nu doar de ura tradițională împotriva femeilor puternice, ci și de întreaga mașină de propagandă rusească. Suntem ferm alături de dvs, dragă Maia Sandu, așa cum suntem alături de toate femeile în politică care sunt victime ale violenței verbale și fizice.

În ciuda dependenței Republicii Moldova de Rusia, Președinta Maia Sandu a dat dovadă de curaj și de o busolă morală deosebită atunci când a criticat în cei mai duri termeni invazia Rusiei în Ucraina încă din prima zi. De atunci și până acum, Președinta Maia Sandu a reușit să scoată Republica Moldova de sub influența Kremlinului și a pus-o pe o direcție europeană pe care aș vrea s-o cred ireversibilă. Din prima zi a războiului, Republica Moldova este cea care a oferit refugiu ucrainenilor care fugeau din calea războiului. Această solidaritate extraordinară a demonstrat că, deși Republica Moldova este o țară mică, are o inimă uriașă. Moldova refuză să se lase paralizată în poziție de victimă.

Nu cred că este cineva în această sală care ar vrea să schimbe locul cu Maia Sandu. Provocările economice, politice, sociale, de securitate par copleșitoare. Câtă greutate pe umerii unui singur om! Oare nu este premiul de azi și o modalitate de a ne descărca de ușurarea stânjenitoare că nu noi suntem acel om? Oare avem nevoie s-o ridicăm pe Maia Sandu pe piedestalul laureatului ca să avem un erou în spatele căruia să ne ascundem?

Nu, eu cred că acest premiu vrea altceva. El exprimă speranța că există o gratitudine activatoare. Nu cu toții trebuie sau putem să ducem lupta grea a Maiei Sandu, dar cu toții putem să apărăm valorile mari și mici pentru care luptă. Maia Sandu nu este singură. Umerii ei, umerii Europei pot fi întăriți de fiecare dintre noi. Timișoara poate fi o forță întăritoare a Europei. La fel cum ne onorăm reciproc, ne întărim reciproc.

În semn de recunoaștere a eforturilor și a parcursului său extraordinar, Municipiul Timișoara acordă cu mândrie Premiul inaugural Timișoara pentru Valori Europene Președintei Maia Sandu. Doamna Președinte, ne inspirați pe toți în aceste vremuri dificile. În numele Timișoarei vă mulțumesc. Vă urăm tot binele din lume.

Trăiască Republica Moldova, trăiască România, trăiască Europa. (Advertorial)

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (ianuarie 15th, 2024 at 14:14 )

Fritz e un esec pentru Timisoara. 3 ani si 4 luni si aproape 0 rezultate. Fritz a adus paradele de homosexuali in Timisoara, Fritz trebuie sa plece!

Jack a spus: (ianuarie 15th, 2024 at 16:34 )

Fritz nu se compara cu Robu, gospodar adevarat, ce zilnic dadea la Grebla, nu o lasa deloc din mana.

Jack a spus: (ianuarie 16th, 2024 at 10:00 )

Fritz e un impostor!

Jack a spus: (ianuarie 16th, 2024 at 10:53 )

Pe cand Robu e cel mai nevopsit primar din istorie! Avem nevoie din nou sa puna mana pe Grebla, ca sta saraca netrasa!

felix rothneda a spus: (ianuarie 16th, 2024 at 21:52 )

Pentru prima oară ”Premiul pentru valori europene” Azi în Timișoara, mâine-n toată țara,
adica cu mult curaj de ce nu EUROPA….,- este lupta pentru libertate .
-Contăm pe sprijinul României, pe sprijinul comunităţii internaţionale. Deși este o susținătoare a integrării europene și a unirii cu România, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este o țară neutră. Si de nu??,- doua tari de orietare româna,– asa cum 3tari germane s-au 2 doua franceze.
Si daca ma gândesc un cotinet spaniol (fara Brazilia +Potugalia)
-Discursul primarului Dominic Fritz este ok felicitari.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Colterm încheie sezonul de iarnă cu zeci de mii de tone de cărbune în stocuri, dar și cu gaze naturale în depozitele proprii. Societatea dorește reducerea, în continuare a cheltuielilor de producție, cu efect în reducerea prețului gigacaloriei. Luni, 29 aprilie 2024, s-a încheiat sezonul de încălzire pentru cei de la Colterm. Conform datelor furnizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm trage linia după sezonul de iarnă. Compania dorește reducerea costurilor de producție și a prețului gigacaloriei
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Top