“Nu-mi este teamă, dar nici nu putem să nu luăm în serios candidatura sa, pentru că domnul Robu, încă o dată, este un pericol pentru Timișoara”. O frântură dintr-o serie de declarații pe care primarul USR Dominic Fritz le-a făcut zilele trecute. Cuvintele de mai sus nu vin pentru a face din edilul USR un neînfricat, ci pentru a arăta respect adversarului. Fie că-l merită, fie că nu, afirmația că Nicolae Robu (PNL sau PNL/PSD) este un pericol pentru Timișoara vine în primul rând ca o recunoaștere a faptului că contracandidatul lui Dominic Fritz are șanse de câștig în alegerile din iunie.
Dominic Fritz nu vrea să facă greșeala ce-a făcut-o Nicolae Robu acum patru ani, când liberalul l-a subestimat pe userist, ba a mai și transmis cu aroganță că își permite să piardă puncte electorale în războiul său de atunci cu presa pentru că are de unde le pierde. A urmat acel dezastru în alegeri. Jumătate din voturile lui Dominic Fritz și scoaterea sa din peisajul politic, cât pe ce definitivă. Astăzi, Dominic Fritz nu face aceeași gafă. În mai toate sondajele de opinie, Nicolae Robu stă cu câteva procente deasupra lui Fritz, pe un trend descrescător, e adevărat, dar cu reale șanse de a reveni la primărie.
„Nu este doar un domn drăguț care dă 10 goluri și cântă la chitară și poate e ușor excentric, ci este cineva care în trecut a dovedit că s-a înconjurat cu oameni cu massive probleme penale. Au dat tot felul de terenuri și clădiri la tot felul de mafii mici locale… și da, mă îngrijorează faptul că există o posibilitate să ne întoarcem în trecut …”, a mai declarat Fritz, punctând asocierea fostului primar liberal cu „mafii mici locale”. Mică sau mare, tot mafie este, și mesajul de campanie al useristului asociază în premieră persoana lui Nicolae Robu cu grupuri de interese denumite „mafii”.
Contestatarii lui Nicolae Robu din USR nu ne mai prezintă în persoana lui Nicolae Robu un tip inocent, simpatic, puțin dilimache și stricat de anturaj, ci un demnitar care a servit „mafia mică locală”, oferindu-i una alta în domeniul imobiliar. Întoarcerea în trecut de care vorbește primarul Fritz ar însemna venirea în CD Loga nr. 1 a lui Nicolae Robu cu tot ce înseamnă asta. Lupta pentru noile organigrame ar fi un război pierdut și, poate cu îngăduința sindicatului, schemele de personal vor fi refăcute după rețetele de dinainte de 2020. Poate nu atât de grav, nu vor mai reveni directorii Aurelian și Răvășilă, nici vorbă de Ionuț Nasleu, însă Chiș Culiță cu siguranță face deja încălzirea.
Mesajul echipei useriste nu este însă complet. Dominic Fritz ar fi trebuit să spună și că timișorenii nu au nicio șansă să scape de pericolul „mafiilor mici locale”, fie că îi vor da votul candidatului Dreptei, fie că vor opta pentru Nicolae Robu. Cu un scor pe la 35-38%, chiar victorios fiind ca edil, legislativul municipal nu va decide doar ce vrea Dominic Fritz. Consilierii aleși ai USR trebuie să facă concesii dureroase altor grupuri de consilieri, celui pesedist, probabil, iar asta duce discuția la costuri. Costuri poltice pentru USR și costuri pentru noi, contribuabilii timișoreni.
Sigur că există o diferență între cele două situații. Acele „mafii mici locale” nu vor mai avea primar și doi viceprimari, în cazul în care Dominic Fritz va rămâne în primărie și va avea puterea și dorința să le țină departe de butoane. Dar ar putea avea un viceprimar și vectori de influență mult mai curajoși, traficanți de decizii în favoarea lor, atâta timp cât nimic nu se va putea decide în Consiliul Local Timișoara fără ca executivul să nu ofere ceva la schimb. În actualul mandat, celor de la USR le lipsea un vot. „Gaura” a fost petecită cu un defector de la PNL, iar pentru acel serviciu s-au făcut favoruri din acelea de care USR a vrut să scape societatea românească atunci când ajunge la putere.
Comentarii prin facebook