Ministrul sârb al Transporturilor vrea să schimbe modul de acces al românilor spre vestul Europei

Goran Vesic,

Goran Vesic,

Românii vor putea să ajungă cel mai ușor în vestul Europei, după ce vor ieși din țară pe la vama Jimbolia, este părerea lui Goran Vesic, ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii din Serbia. El se referă la ”soluția chinezească”, drumul care să lege această vamă de Backi Breg, prin drumul Zâmbetul Voivodinei, în niciun caz de autostrada Timișoara – Belgrad, pentru care autoritățile române insistă.

Drumul respectiv, nu va fi vorba de o autostradă, va lega localitatea de la granița Serbiei cu Ungaria și Croația de Srpska Crnija, adică partea sârbă a graniței de la Jimbolia, pe traseul Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikinda și Srpska Crnja. Finanțarea acestei inițiative aparține Chinei, cu care țara vecină a semnat un acord în acest sens.

Conform lu Goran Vesic, șoseaua Zâmbetul Voivodinei va fi gata în 2026., va avea o lungime de aproape 186 de kilometri, va schimba complet modul de viață al cetățenilor din nordul Voivodinei și va fi cea mai rapidă legătură pentru cetățenii români care merg în Europa Occidentală, anunță Televiziunea Novi Sad.

Ca minunea acestui drum să fie completă, sârbii ar fi vrut acest drum terminat la Nakovo, unde există punctul de trecere a frontierei cu Lunga pe partea română, dar în urma discuțiilor purtate cu autoritățile din țara noastră s-a decis ca drumul să ajungă la Srpska Crnija. Tot ministrul sârb afirmă că la Srpska Crnija se va construi un mare punct de frontieră.

Aceste opinii sunt total diferite de cele ale Ministerului Transporturilor din România, care merge înainte cu proiectul autostrăzii Timișoara – Moravița. De aici, autostrada trebuia să meargă spre Belgrad. Se pare că sârbii sunt destul de mult lipsiți de interes pentru acest proiect, în plus pun și tot felul de piedici, de genul solicitării ca România să plătească integral din fondurile sale un eventual punct de frontieră pe noua autostradă, un proiect care necesită o investiție extrem de mare. Probabil că la acest dezinteres contribuie și înțelegerile semnate cu unul dintre cei mai importanți parteneri ai Serbiei, China, care are propriile planuri, dar vine cu o grămadă de bani pe care îi investește în infrastructura sârbă, desigur conform viziunii lor strategice.

În paralel, ca parte a acordului cu chinezii, se va realiza și o autostradă între Belgrad și Zrenjanin, de 105 kilometri, care, la rândul ei, va fi legată de Novi Sad, de un nou drum expres, deci și de actuala autostradă care leagă Belgradul de Ungaria, pe la punctul de frontieră din apropierea Szegedului.

Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

20 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (iunie 1st, 2024 at 12:47 )

Sîrbii nu trebuie să-și bată capul pe unde și cum ,vin directivele din China pe care le execută.

Mihai a spus: (iunie 1st, 2024 at 13:15 )

De la Backi Breg incotro? Tot mai bine e prin Ungaria unde oricum se circula mai civilzat chiar daca ocolesti.

Eugen a spus: (iunie 1st, 2024 at 17:58 )

Da , da …..prin Serbia …..amenzi de circulatie , nu ai gps …..stat la vama si cotrolat , ca doar nu sunt in UE ……las ca tot prin Ungaria e mai bine

Dan a spus: (iunie 1st, 2024 at 18:13 )

Sincer mi se pare o ruta fiarte buna/scurta pt conexiunea cu croatia. Va dezvolta vojvodina, miza sarbilor asta e. Iar Timisoara trebuie sa profite, suntem vecini cu vojvodina. Ar fi excelent sa se modernizeze si Timisoara – Jimbolia, si legatura macar pana la moravita.

Un sârb din Timișoara a spus: (iunie 1st, 2024 at 19:01 )

In 2016 când au vrut sârbii sa construiască autostrada nenea bube pe față(Ciolos) a zis ca nu e curios, acum cand sârbii nu sunt curioși tot ei sunt de vina. Cei mai mulți turiști în Timișoara sunt din Serbia dar nu contează asta, Banatul e fruncea dar încă nu știm la ce

Avram Iancu a spus: (iunie 2nd, 2024 at 08:18 )

Un sârb din Timișoara…bube ai tu în capul tău momți.

Popescu Victor a spus: (iunie 2nd, 2024 at 10:11 )

Bună ziua.
O harta ar fi fost mai mult decât binevenita.Vorba aceea o poza cât o mie de cuvinte. Ar fi interesant sa știm argumentele părții romane care refuza acc. varianta.Sa fie oare implicarea chinezilor în proiect.Ar fi bine sa ii vedem și în România.(implicați în proiecte de anvergura)

Mioriticus a spus: (iunie 2nd, 2024 at 10:25 )

Deci tot ei sunt victimele ca de obicei , încăpățânarea pe care o au nu este importantă deci vor lucra cu Chinezii la care le dai un deget și îți ia toată mîna , după ce se trezesc este prea târziu.,Ungaria rămâne ruta practicabilă și în viitor ori că ne place ori că nu ne place fără controale și întrebări unde mergi și de ce plus pseudo amenzi la pescarii de pe șosele.

Zdreanță a spus: (iunie 2nd, 2024 at 11:00 )

Și uite așa Serbia fără UE realizează o infrastructură competitivă fără să pupe pampersul unchiului Sam și ghetuțele pupilei lui Ursula.Să nu mai vorbim de faptul că datoria externă a Serbiei este la un nivel scăzut comparativ cu datoria României care crește de la an la an.

Potoceanu a spus: (iunie 2nd, 2024 at 11:52 )

Cei mai mulți sârbi care vin în Tm sunt romani din Banatul de dincolo de granița.
Mai bine cu Sam și Ursula decât cu Xi.
Nivelul nostru de trai este mult peste cel al sârbilor.

@Zdreanțä a spus: (iunie 2nd, 2024 at 12:02 )

Dacă deja tot pupi pe cineva în cur pe oricine dar în nici un caz pe Ruși și pe Chinezi, prețul acestei infrastructuri va fi unul mare și că de obicei se vor trezi prea tîrziu ,istoria nu-i învață .

Zdreanță a spus: (iunie 2nd, 2024 at 14:00 )

@Zdreanță din păcate privind în istorie,poporul român repetă greșelile.Nu mai contează pe cine pupi în fund ,gusturile nu se discută,problema este că românii nu au învățat nimic.Condiția de vasalitate a aleșilor față de înalta poartă are la bază metode similare indiferent de forma de organizare statală.Cei cu unchiul Sam au alte aspirații religioase,culturale și mai ales economice total străine poporului român.Merg pe la ambasade,primesc în gestiune tot felul de afaceri ,sunt personalități de succes și sunt pregătiți mai tot timpul să ducă o luptă imaginară împotriva dușmanilor invizibili(China sau Rusia).Tâmpi nu recunosc faptul că occidentalii trăiesc asemănător comuniștilor de pe spatele vasalilor,iar vasalii de pe spatele credulilor.

Dorin a spus: (iunie 2nd, 2024 at 20:22 )

Sârbii ar trebui să își schimbe vameșii, sau modul de a face vama, stai 30 min la 2 mașini, nu prea cred că o să meargă pe la ei.

Adi a spus: (iunie 2nd, 2024 at 22:40 )

Pentru „Un sârb din Timișoara” Serbia e frumoasa, din pacate e locuita. Pacat ca NATO v-a oprit din lupte, puteati sa va omorati intre voi si sa scapam de voi. Sunteti o paguba pe suprafata Europei.
Propun Guvernului Romaniei sa faca autostrada pana la Virset, apoi sa inchida orice alt punct de frontiera cu Serbia. Toate. Sa mearga dracului in Rusia, sa moara ca voluntari in Ucraina. Toti.

@Zdreanță a spus: (iunie 3rd, 2024 at 09:42 )

Dacă vrei să depinzi de tovarășul XI și crezi că acesta face totul din mărinimia inimii de ce nu emigrezi la ei acolo cum fac românii care emigrează în vest? Și mai gândește-te la alte exemple unde astfel de proiecte au destabilizat țări precum Muntenegru. O între bare, ești suveranist?

Coco a spus: (iunie 3rd, 2024 at 11:57 )

Niciodată nu mi-a plăcut aceasta nație de doi lei, falși prieteni. Personal n-o sa trec prin Serbia în drum spre Occident sub nici o formă. Sunt foarte răutăcioși, de la vameși la polițiști. Chiar și unii sârbi de rând.

Zdreanță a spus: (iunie 3rd, 2024 at 16:47 )

@Zdreanțâ dacă nu fraternizezi cu Zele dacă nu ești pro vax și dacă nu îmbrățișezi propaganda occidentală cu infuzia cultural-religioasă pervertită sub un aspect comercial vizibil de doi lei ești putinist său cu Xi.Dacă fraternizezi cu UE , SUA ești un bun exemplu și nu trebuie să părăsești țara.Eu cred că o astfel de libertate sub forma unui lagăr modern cu condiționarea opțiunii de genul pro sau anti nu duce nicăieri.Dacă vorbim de neutralitate,un drept fundamental într-o libertate sub lupa așa-zisei democrații deranjăm.Sunt ferm convins că în toamna acestui an după terminarea mult așteptatelor,, alegeri democratice”lumea va trece în era tâmpilor în care nu vor mai există păreri diferite ci doar ordine.

Adrian Scurtu a spus: (iunie 3rd, 2024 at 18:42 )

Am făcut micul trafic de frontieră la P.D.F. 1, în urmă cu 30 de ani.Vamesii români și sârbi ne controlau la sânge, în timp ce sârbii treceau fără probleme prin ambele vămi. Politia îți dădea amendă pentru te miri ce (ex. nu aveai două oglinzi retrovizoare- în cond. în care Daciile noastre nu le aveau în dotare, nici cele ale vlaschilor ( români din Timoc)- dar ei nu erau amendați.
Pe de altă parte, din contactul meu cu etnici sârbi, fie colegi sau prieteni din TM,fie din Svinița, un sat sârbesc apropiat, n-am văzut nici o deosebire față de români; ” tot o apă s-un pământ”. A, cehii, cărora le spunem pemi (boemieni) în Banatul de munte, sunt de o cu totul altă factură: curați, muncitori, respectuoși, primitori, serviabili, catolici practicanți fervenți. Populează câteva sate cocoțate la cucurigu în sudul Carasului.

Nealcosu a spus: (iunie 3rd, 2024 at 18:59 )

Pai sarbii ar vrea cu UE/ Ursula …. da nu cu orice pret! Pretul pt ei e …. Kosovo! Ia dati voi autonomie secuilor, Dobrogea bulgarilor si aveti o tara …. ca afara!

Sorin a spus: (iunie 5th, 2024 at 10:52 )

Serbia și Ungaria coordonate de Putin,China prietenă cu Rusia…alte argumente sunt inutile 😡

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli - Rapid

Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă

Echipa de old-boys a Rapidului va întreprinde la finalul acestei săptămâni un turneu cu două meciuri demonstrative la Timișoara și Arad, anunţă clubul giuleştean. Vineri, 27 septembrie, de la ora 16:000, Rapid o va înfrunta pe Politehnica Timișoara pe arena Dan Păltinișanu, acesta fiind unul din ultimele meciuri pe acest stadion înainte de demolare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai Politehnicii. Evenimentul va avea loc pe data de 27 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, la Cinema Timiș. Gala va aduce în prim-plan realizările remarcabile ale comunității Alumni UPT și impactul lor la nivel global,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri
Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit, pe care ar trebui să îl repare și să îl folosească sub formă de soluție de cazare pentru șoferii și vatmanii pe care i-a atras la Timișoara din alte localități, pentru a acoperi necesarul pe aceste posturi. Locația era nefolosită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze
Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare este una proastă, e de părere edilul-șef, Dominic Fritz, răspunzând, astfel, unei interpelări a unui consilier local, care acuza faptul că acestea ar fi fost desființate. Acum se gândește o nouă licitație, care să aducă la Timișoara alte coșuri, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata
Consilierii județeni au primit, joi, pe lista proiectelor de votat în ședința de plen, un proiect de hotărâre prin care ”privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 257.000.000 lei”, de către Consiliul Județean Timiș. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata finanțării unor proiecte proprii, respectiv pentru cofinanțarea unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș vrea să ia un credit de 257 de milioane de lei. Banii, folosiți pentru demolare stadion, Muzeul Banatului, drumuri
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii
Flavius Roşu, primarul comunei Şag, a anunţat că vrea să candideze pentru preşedinţia Asociației Comunelor din România (ACoR) – Filiala Timiş. În acest sens, la Şag se construieşte un nou sediu pentru asociaţia, care acum este condusă de primarul comunei Birda, Marius Stoian. Plasat pe lista PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor, Flavius Roşu anunţa, zilele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, îşi depune candidatura pentru preşedinţia Asociația Comunelor din Timiş
Zilele Culturii Maghiare a ajuns la ediția cu numărul nouă și  programează activități diverse, de la promovarea culturii maghiare, la sport, protecția mediului înconjurător, dezvoltarea unui stil de viață sănătos, dar mai ales toleranța interetnică. Începând de astn diverse spații din oraș vor avea loc expoziții, cercuri literare si spectacole. A 9-a ediție a acestui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În centrul Timişoarei, astăzi încep Zilele Culturii Maghiare
Un festival inedit, dedicat uneia dintre cele mai populare băuturi, are loc în acest final de săptămână în Iulius Town. Prima ediție a Cheers & Beers – Oktoberfestu’ din Iulius aduce în locația Czech In Iulius Town by Staropramen muzică live, un meniu specific bavarez, bere și atmosfera de la Oktoberfest. În perioada 26 –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzică live și atmosferă bavareză, la prima ediție de Cheers & Beers – Oktoberfestu’ din Iulius, la berăria Czech In din Iulius Town
Agenţia de AsTour Timişoara organizează, la finalul lunii octombrie, o excursie în Malta, cea mai exotică destinație din Uniunea Europeană. O insulă înconjurată de apele azurii ale Mării Mediterane, un amalgam de istorie, religie, traditii si cosmopolitism. PROGRAMUL PE ZILE: ZIUA I: 26.10.2024 Plecare din Belgrad, Aeroportul Nikola Tesla. Sosire Aeroport Luqa, Malta. Transfer hotel,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AsTour vă invită într-o excursie de vis în Malta – locul in care spiritul Evului Mediu este încă prezent
Top