Spectacolul trebuie să continue

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Un meci de gală între echipele de „bătrâni” ale Politehnicii și Rapidului au punctat sfârșitul arenei „Dan Păltinișanu” în forma sa de la inaugurare, anul în 1963. Atunci tot amicalele dintr-un turneu câștigat de UTA au făcut botezul, pentru ca acum primul buldozer care va intra în dealul de pământ al marelui stadion o va face după „miuța” dintre Marcel Baban, Țurcaș, Bălace, Vlaicu, Macavei și alții, în alb-violet, Dulca, Herea, Bundea și compania, la rapidiști, frații de galerie ai poliștilor.

Cum mai fac legile uneori, și la meciul de vineri organizatorii au fost încurcați de normele de securitate care au ținut stadionul departe de competiții în ultimii doi ani. Astfel că nu au primit acceptul proprietarului pentru o participare a galeriei în Peluza Sud sau măcar în vreuna dintre tribunele lui „El Monumental”, spectacolul druckerilor s-a mutat în spatele porților și pe pista de atletism. Acesta a fost sfârșitul arenei, ceva vreme după sfârșitul de etapă al echipei.

Părerile sunt împărțite în Timișoara despre câtă Poli mai avem. Universitatea Politehnica din Timișoara a jucat rolul unei bănci de celule stem, menținând numele instituției pe una dintre echipele păstrate în viață în ligile inferioare, cu urcușuri vremelnice până în liga a doua, după cum reușeau să încropească bugete împreună cu puținii sponsori și eforturile Druckeriei de a-i atrage. Dar nu mai mult.

Tot așteptam ca din criogenia asta să ieșim odată cu venirea unui patron puternic și serios, căci patroni am mai avut, dar, în ciuda rezultatelor bune în vremea lui Marian Iancu, totul s-a sfârșit după ce legea ne-a trimis proprietarul de club în pușcărie. N-a venit nimeni nici dintre miliardarii locali, măcar ca efort de recunoaștere a faptului că orașul i-a făcut bogați, la urma urmelor. Am trăit cu Armașu, cu Iancu – cum naiba se face? – oameni cu legături temeinice în sistemul penitenciar.

Am avut un patron local, fostul șef de galerie Eugen Seracin, dar dacă omul n-a prins pușcăria, nici echipa n-a avut vreun rezultat care să ne amintească cu plăcere de acea perioadă. Patronul italian Claudio Zambon, și el într-o cochetărie veșnică cu instanțele de judecată, a lăsat echipa în liga a treia, după niște mizerii cumplite făcute cu tinerii jucători de la echipă. Mai toate aceste combinații au fost facilitate de vectorul politic de pe Bega, fie că el a fost PSD, PDL sau PNȚCD, iar acum tot de la administrativul politic așteptăm salvarea, pentru că realitatea ne-a arătat că altfel nu vine. Dacă vine.

Fotbalul timișorean de după revoluție a avut lipici la oameni de afaceri ce-au încurcat lanțurile cătușelor cu cele din colecția de bijuterii, aici putem să-l amintim și pe Georgică Cornu, gestionar o vreme al performanțelor CFR-ului, ca să nu mergem până la memorabilul Sava Simcelescu, Dumnezeul să-l ierte! Firește că nu toate aceste culpe ce au făcut obiectul dosarelor respectivilor au avut legătură cu fotbalul, dar imaginea fotbalului a avut de suferit.

În acest peisaj, ce ne-ar mai rămâne de făcut? Nu apuci să propui o investiție comună a instituțiilor administrației locale, sub umbrela unui ONG, de pildă, căci imediat îți sare cineva în cap să spună că nu acesta e fotbalul adevărat, că nu banul public trebuie să țină în viață echipe și performanțe. Iar dacă ne mai amintim că Druckeria avea pe limbă lozinca „fotbal fără patron”, sigur ne întrebăm dacă echipei ăstei nu-i stă scris să moară de-a binelea.

Să o lăsăm așa? Noi, care mai bâzâim autoritatea să se implice, microbiștii, patronatul UPT… Pe de altă parte, cei așteptați de fiecare dată să intervină ca instituții emanate electoral ori nu au fost lăsați de Curtea de Conturi să o facă, ori nu au avut nicio apetență în direcția asta. Va fi acum altfel? Ni se spune dinspre președintele CJT, Alfred Simonis, poate și dinspre Primăria Timișoara, că administrația locală va revigora fotbalul alb-violet, dar că supraviețuirea și dezvoltarea ulterioară trebuiesc susținute din bani privați.

Prezent la aniversarea a 100 de ani de la prima promoție de ingineri ai Universității Politehnica din Timișoara, primarul Dominic Fritz a vorbit despre brandul Poli și despre mândria cu care iubitorul de fotbal din acest oraș trăiește alături de această marcă. Nu e suficient să remarce acest lucru. Poate contribui la bugetarea clubului sau chiar la mijlocirea găsirii unui patron care să investească în acest brand. Poli nu mai poate trăi mult timp fără o astfel de așezare firească a lucrurilor. Cine va fi patronul într-un târziu patronul lui Poli și cine îl va aduce? Politicul, administrația, infrastructura, galeria ce-a oferit acele momente minunate în Peluza Sud, dar care s-a transformat într-o struțocămilă sindicat-patron la Poli?

Arena „Dan Păltinișanu” se va face una cu pământul. Da, mult pământ se va căra de acolo pentru a elibera locul pentru un mult mai modern stadion, care se va ridica în trei-patru-zece ani de acum încolo. Poate nu se va mai numi „Dan Păltinișanu”. Poate ajungem și noi să vindem numele arenei unei firme care să asigure o bună parte din bugetul clubului. Poate. Dan Păltinișanu ne iartă, dacă nu putem altfel.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (septembrie 29th, 2024 at 08:29 )

Fritz si Poli, ma laaasi..Fritz maxim un festival de poponari poate organiza

Daniel a spus: (septembrie 29th, 2024 at 10:22 )

Ca orice entitate economică și un club de fotbal trebuie să consume maxim cât produce. Dacă fotbalul nu vinde, înseamnă că acesta este nivelul la care poate subzistă și anume cel de liga a 3-a, hai maxim liga a 2-a. Când se va inaugura stadionul, va fi plin la primele evenimente după care pauză. De fapt stadionul construit de primărie ne va demonstra lucrul acesta mai devreme.

Vecinu a spus: (septembrie 29th, 2024 at 11:11 )

Drukeria si Robu au distrus Poli.
Robu nu a avut rabdare sa inceapa un proiect de jos iar Druckeria a transformat clubul intr-o sperietoare de investitori.
De meciuri cu Man City si Ajax de 10 ani ne bucuram la derbiurile cu satele din Timis.
Derbiuri pe care foarte foarte rar le castigam.

Peciu Nou ne da cu terenul in cap iar Dumbravita este o liga peste

George a spus: (septembrie 29th, 2024 at 12:16 )

@Jacj(ass), nici asta nu e în stare. De asta se bazează pe tine să fi deschizător de șir indian 😁

Leo Baloescu a spus: (septembrie 29th, 2024 at 13:39 )

Cei care au susținut ACS-ul lui Robu și FCT-ul lui Marean nu mai dreptul moral sa pretindă performanțe în fotbal până nu achită din buzunarul propriu și personal datoriile făcute de cei doi. Până atunci, joc de glezne și pofta-n cui!
Bunul Dumnezeu e acolo sus și îi pedepsește aspru pe cei care îi nesocotesc a opta poruncă!

Gica a spus: (septembrie 29th, 2024 at 13:55 )

Fotbalul.Cate amintiri.
Ani 70-80.Meciurile cu Dinamo,Uta sau Bihorul etc cand nu aveai loc nici pe scari sa treci.
Regretatul Costica Radulescu,meciul cu Atletico,finetea lui Vlaicu.
Generatia lui Buia,meciul cu Dinamo cu fanta de lumina,cu Steaua in ploaie.
Bucuriile si dezamagirile din era Iancu.Meciurile din cupele europene cand de numele Timisoara s-a auzit din nou in multe tari.
Sa speram sa se reia spectacolul.

Polii a spus: (septembrie 29th, 2024 at 14:06 )

Un investitor nu poate veni acum. Nu are vreun motiv. Unde sa joace? Săptămâna asta pe Electrica, peste două săptămâni cine mai știe unde. În primul rând, Guvernul trebuie sa înceapă o dată demolarea vechiului stadion. Iancu a spus clar că vine in momentul in care va avea un stadion.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
Top