Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. În această zi, este bine să ții cont de câteva tradiții, dacă vrei să îți meargă bine tot anul care urmează. Se spune că la masa de Crăciun este de bun augur să ascultăm colinde, cântece ritualice de belșug, de rodire a ogoarelor și de…
Tradiții și superstiții în Vinerea Mare (Vinerea Patimilor)
Vinerea Mare, numită şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri. Prin slujbele ținute, biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit…
De ce sa ne ureze PSD un an nou fericit?
Dacă-i eșuează cumva viața prin muncă și tenacitate, românul ar mai avea o șansă: să asculte de superstițiile venite pe cale orală din moși strămoși. Am avea un an mai bun, categoric, dacă primul sosit în casa după noaptea de revelion ar fi fost un bărbat, nu o femeie, conform conceptului tradițional de familie.
Sf. Andrei, ocrotitorul Romaniei: traditii si superstitii
Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei. Supranumit „Cel dintâi chematul”, el a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare deopotrivă în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican. Sf. Andrei este ocrotitorul României.
Sambata Mare, ziua in care se fac cozonacii
Sâmbăta Mare este ziua în care se fac ultimele pregătiri în bucătărie, se coc cozonacii și pasca Tot acum, se pregătesc hainele pe care le vom purta în noaptea de Înviere, dar și la masa din prima zi de Paște. Românii au o mulțime de tradiții și superstiții legate de această zi.
Vinerea Mare, traditii si obiceiuri
Vinerea Mare, ultima vineri din postul Paștelui, este zi de mare doliu în creștinătate, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Isus Hristos. E zi de post negru, iar seara se oficiază denia Prohodului Domnului. În popor sunt o mulțime de superstiții și tradiții legate de această zi.
Duminica Rusaliilor
Duminica Rusaliilor – sau Pogorârea Sfântului Duh – este o sărbătoare creștină importantă, care se ține întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinților Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei.