Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei. Supranumit „Cel dintâi chematul”, el a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare deopotrivă în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican. Sf. Andrei este ocrotitorul României.
Sf. Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Era fratele lui Simon Petru și amândoi au fost pescari. Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși este cunoscută tradiția care afirmă acesta a murit pe o cruce în formă de X, se susține că tradiția datează din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște data martirizării. Unii istorici o fixează în timpul persecuției împăratului Nero, prin anii 64-67, alții în vremea persecuțiilor inițiate de Domițian (81-96). În 357, moaștele Sfântului Andrei au fost așezate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, cu prilejul sfințirii acestei biserici. Cardinalul Petru de Capua va duce moaștele în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a. În anul 1462, capul Sfântului Andrei a ajuns la Roma, acesta fiind înapoi, în 1964, bisericii din Patras. Sfântul Andrei este patronul Scoției, al României, al Spaniei, al Siciliei și al Greciei. De asemenea, este patronul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge și Patras.
Peștera în care se crede că a trăit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, este la aproximativ patru kilometri de localitatea Ion Corvin, județul Constanța. În actuala biserică din peșteră, în pronaos, există un fel de pat, scobit inițial în piatră, pe care se spune că se odihnea apostolul Andrei. În vara lui 1944, peștera a fost sfințită de Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp, trupele rusești au distrus-o. Abia după 1990, biserica a fost refăcută. Mii de credincioși vin aici pentru a se ruga. În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărat ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendar. În 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României.
Există mai multe tradiții și superstiții legate de Sfântul Andrei. Se crede că acum lupii încep să vorbească cu grai de om, iar cei care sunt atacați în noaptea Sf. Andrei se vor transforma în vârcolaci. Pentru a alunga spiritele rele se ung cu usturoi ușile, pragurile, geamurile, toate locurile pe unde în casă ar putea să intre răul. Se spune, de asemenea, că în ajunul Sf. Andrei circulă strigoi, suflete pedepsite care bântuie din cauza unei vieți nepotrivite sau a unui sfârșit violent. Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa iubitul. De Sf. Andrei se pune grâu la încolțit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta anul viitor, dar și cât de prospere vor fi casa și familia lui. Numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de aproximatv 720.000 de români. E zi de sărbătoare pentru toți cei care se numesc Andreea, Andra, Andrea, Andrei, Andras sau Andreas, dar și alte derivate.
.
Comentarii prin facebook