Adio, durere de cap şi mahmureală! „Medicamentul” vine din bucătăria rusească şi este perfect pentru dimineţile de după petrecerile cu mult alcool din această perioadă.
„Solyanka (sau Solianka) este recomandarea numărul unu a ruşilor când e vorba de a drege efectele unei nopţi petrecute á la rousse”, spune Emanuel Ciocu, pe cevabun.ro. Originea ciorbei cu nume ciudat, Solyanka Sbornaya Mysnaya, se pierde în timp, probabil undeva în Ucraina secolului al XVII-lea. „Această supă densă, sărată, dulce şi acrişoară, reuneşte ingredientele necesare unui cocteil anti-mahmureală, care, culmea norocului, coincid cu resturile din ziua petrecerii. Din acest motiv este cea mai iubită mâncare de după Revelion”, explică Emanuel Ciocu. Se prepară repede, în numai jumătate de oră, şi, garantat, vă scapă de senzaţiile neplăcute ale dimineţii de după petrecere. Două cepe se taie peştişori, cu cinci castraveţi muraţi, şase cremvurşti tăiaţi julienne şi 150 de grame de şuncă, pastramă sau muşchi ţigănesc. Toate se pun într-o oală, cu puţin ulei, şi se rumenesc un minut, după care se adaugă o lingură de făină şi trei de pastă de tomate. Se stinge cu doi litri de supă de carne şi se pun apoi patru roşii tăiate, măsline verzi şi capere zdrobite. Se lasă să fiarbă până se leagă şi, la final, înainte de a lua oala de pe foc, se adaugă trei lămâi tăiate, cu tot cu coajă. Se serveşte fierbinte, cu smântână şi verdeaţă.
Comentarii prin facebook