Câte opt oameni pe tură, în două schimburi, sortează manual, lunar, peste 1.000 de tone de gunoaie aruncate la grămadă de timișoreni. Teoretic, colectare selectivă se face de aproape nouă ani, dar numai 12 procente din cantitatea totală de deșeuri adunată sunt așa cum trebuie. Va trebui însă să ne schimbăm atitudinea, dacă nu vrem să fim arși la buzunare.
Nu mai aruncați la grămadă coji de cartofi, PET-uri și cutii de pizza! Riscați amenzi care pot ajunge și la 2.500 de lei, dacă nu folosiți așa cum trebuie pubelele sau sacii galbeni. Acestea sunt destinate exclusiv colectării selective. La Timișoara se face astfel de colectare din 2008. Cu toate acestea, în prezent, doar 12% din cantitatea totală de deșeuri generată în orașul de pe Bega este colectat selectiv. Nu e foarte rău, dar nici extraordinar. Gheorghe Para, directorul general tehnic al Retim, explică unde sunt cele mai mari probleme. „Timișorenii au învățat să colecteze selectiv, dar, mai ales în zonele de blocuri, vom duce greul în 2017. Am apelat deja la ONG-uri, vom apela la tineri, la studenți, care sunt doritori să participe alături de noi, sigur, cu unele recompense financiare, să convingem asociațiile de proprietari, cetățenii care locuiesc la blocuri, să sorteze cât mai bine deșeurile acolo la ei, ca să nu le aducem amestecate la stația de sortare. În momentul în care s-au amestecat, ele nu mai sunt bune de reciclat”, spune Para.
Practic, dacă timișorenii ar fi un pic atenți la cum aruncă gunoiul, lucrurile ar fi mult mai simple. Nici măcar nu e complicat: câtă vreme vorbim despre deșeuri uscate, fără urme de alimente sau uleiuri, ele trebuie să ajungă în pubelele galbene. Pentru că nu se întâmplă așa, 16 angajați ai Retim, împărțiți în două schimburi, selectează manual gunoaiele. Pe lună sunt, în medie, 1.000 de tone de deșeuri astfel sortate. Cei de la societatea de salubrizare vor ca, în 2017, să crească numărul de pubele galbene, concomitent cu demararea unor campanii de educare a populației. Au fost împărțite deja 75.000 de broșuri educative, dar nu pare să fie de ajuns. „Dacă avem patru pubele negre într-un loc, două sigur trebuie să fie galbene. Vom aduce, în acest an, mii de pubele galbene, retrăgând, în același timp, o parte din pubelele negre. Avem o provocare. Ne-am propus ca până la sfârșitul acestui an să creștem cu cel puțin 50% deșeurile livrate la reciclatori finali. Anul trecut am reușit să livrăm 4.000 de tone”, spune Dan Pascu, directorul general de marketing al Retim.
Ce se întâmplă dacă nu ne obișnuim să colectăm selectiv? „Riscăm sancțiuni din partea Administrației Fondului de Mediu. Nu am primit încă amenzi, pentru că Timișoara a îndeplinit cerințele până acum, dar trebuie să ajungem la un procent de 20% colectare selectivă în acest an”, explică Gheorghe Para. În această perioadă sunt în plină desfășurare verificări la asociațiile de proprietari. „Controalele au fost inițiate de noi. Am fost la Poliția Locală, ne-am înțeles cu directorul Dorel Cojan și am făcut echipe mixte. Nu avem voie să dăm amenzi, doar Poliția Locală poate face asta. Amenzi pot fi date numai din 2016, când a fost modificată Legea serviciului de salubrizare. Până acum au fost date doar avertismente, dar se va trece și la amenzi”, mai spune directorul Retim.
Ce se pune în pubela galbenă / sacul galben
- PET-uri aplatizate
- pungi și ambalaje din plastic
- doze pentru băuturi și lichide
- folii de aluminiu
- conserve și tuburi pentru alimente
- tetrapack
- ambalaje din carton
- cutii din carton pentru pizza, fără resturi alimentare
- ziare, reviste, pungi din hârtie
Ce nu se aruncă în pubela galbenă / sacul galben
- jucării
- adidași
- papuci din plastic
- covorașe
- dvd-uri
- CD-uri
- casete audio și video
- filme foto
- pixuri
- umbrele
- sprayuri periculoase, toxice, inflamabile sau corozive
- becuri
- hârtie tratată chimic pentru faxuri sau indigo
- hârtie de copt
- celofan
Comentarii prin facebook