Gala Excelenței Bănățene, aflată la o nouă ediție, va avea loc la Opera Română din Timișoara, sâmbătă, 15 decembrie. Locația a fost aleasă prin prisma anului special — Centenarul Unirii —, evenimentul căpătând, astfel, în clădirea emblematică a Timișoarei un caracter mai solemn.
Caracterul de gală va fi dat de adoptarea modelului Premiilor Nobel, respectiv cu gala propriu-zisă, concert și dineu. Evenimentul este organizat și susținut de către Consiliul pentru Excelența Timișoarei (reunind Academia Română filiala Timișoara si cele patru universități de prestigiu din oraș), în parteneriat cu M.L.N.R (Marea Lojă Națională din România) și Asociația Timisensis. Principalul obiectiv al Consiliului pentru Excelența Timișoarei este de a dezvolta și susține o cultură a excelenței și de a promova valorile Timișoarei și Banatului. Prima ediție a Galei Excelenței Bănățene a fost organizată prin suportul și implicarea Asociației Solidaritatea.
Obiectivul principal al Galei Excelentei Bănățene este de a evidenția și recunoaște personalitățile Timișoarei și Banatului și cele mai valoroase realizări în domeniile lor de activitate. Printre cei 40 de laureați ai edițiilor precedent s-au numărat Valeriu Tabara, Marghit Serban, Ioan Talpos, Adriana Babeti, Mircea Mihaies, Simona Neumann, Puiu Iliesu etc. Deciziile cu privire la alegerea laureaților aparțin unor comisii universitare și academice.
Programul artistic este susținut de Orchestra, Corul si soliștii Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În cadrul evenimentului va avea loc o licitație tăcută de artă (în foaierul Operei, în timpul pauzei dintre momentele artistice). Fondurile obținute vor fi folosite la finanțarea unuia dintre premii. Persoana care va licita/dona cea mai mare suma va fi invitată sa acorde premiul, alături de către unul dintre sponsori.
Premiile Excelenței vor fi acordate de Consiliul pentru Excelență Timișoara și Asociația Timisensis
- Premiul „Traian Lalescu” pentru matematică și științele naturii
- Premiul „Traian Vuia” pentru științe inginerești
- Premiul „Pius Brânzeu” pentru științe biologice și biomedicale
- Premiul „Gheorghe Ionescu Sisești” pentru științe agronomice și medicină veterinară
- Premiul „Cornel Olaru” pentru economie și antreprenoriat
- Premiul „Eugen Tudoran” pentru științe umaniste și arte
Vor fi, de asemenea, și câteva premii speciale
- Premiul „Ionel Drâmbă” pentru performanțe deosebite în sport
- Premiul „Coriolan Bredicanu” pentru performanțe deosebite în educație
- Premiul pentru implicare civică, socială și de promovare a Imaginii Timișoarei”
- Premiul „Solidaritatea” pentru activități caritabile
Comentarii prin facebook