Războiul dintre Guvern şi primarii marilor oraşe pe marginea bugetului din acest an a făcut multe breaking news-uri la televiziuni şi a ţinut prima pagină a ziarelor. Un război personalizat pe alocuri, după ce Liviu Dragnea şi-a asumat rolul de „tătuc” al naţiunii şi a condus pe faţă sau din umbră negocierile. Numai că disputa n-a produs acea mare emoţie pe care şi-au dorit-o primarii. Lumea n-a ieşit în stradă să-i susţină, internet-ul nu s-a inflamat, ca în alte multe cazuri. Evident, stând pe margine n-ai cum să le faci galerie lui Daddy-Vitamină, Vâlcov-Cimitir sau Orlando-Discotecă.
Şi, da, primarii au dreptate. Bugetele locale fiind construite în mare parte din impozitele pe venit, când acest impozit a scăzut de la 16% la 10%, s-a produs o gaură. Mai mult, ca principiu, România are nevoie de o reală descentralizare fiscală, prin care cea mai mare parte a banilor colectaţi la nivelul unei unităţi administrative să rămână la dispoziţia acesteia. Acum banii se duc la guvern, iar de acolo pe criterii subiective şi polticianiste, se împart la nivel local. Şi la fel fac toate guvernele.
Numai că există multe probleme şi la nivelul primarilor. Mulţi dintre ei s-au transformat în nişte baroni, chiar satrapi locali. Sau, dacă vreţi, în nişte mici „Liviu Dragnea” locali. Aruncă cu bani pe tot felul de şuşanele, panseluţe, borduri, fântâni cântăreţe etc. O risipă fără număr şi fără nicio jenă. Primăriile, la fel ca guvernul, colcăie de sinecurişti, impostori, incompetenţi, amante, rude, cumetri, piţipoance etc. Sigur, peste tot cam un sfert din personal trebuie să muncească şi pentru cei de mai sus. Când tot Guvernul PSD a aprobat, fără niciun fundament economic, majorarea salariilor, aproape toţi primarii s-au dus la pragul maxim cu acestea.
Multe salarii s-au triplat, iar pe la ţară un portar de primărie ia mai mult decât directorul şcolii. De ce nu spun primarii ce procent din buget era destinat anvelopei salariale înaintea majorării salariilor şi cât după aceea? Având bani, mulţi dintre primari nu s-au mai ostenit cu atragerea de fonduri europene. Era şi greu având în vedere genul de angajaţi pe care-i au. Mai mult, cu o justiţie anihilată de actuala putere, nici nu mai au teamă de nimic. Abuzul în serviciu, principala armă a procurorilor împotriva acestor baroni, aproape a fost dezincriminat.
Uitaţi-vă, de exemplu, cine conduce această luptă împotriva lui Dragnea! Gabriela Firea, care atunci când avea susţinerea PSD, a făcut ce a vrut în Bucureşti. A înfiinţat ilegal (există sentinţă definitivă) nenumărate companii ale municipalităţii pe care le-a ocupat cu numeroasele rude pe care le are. A aruncat milioane şi milioane de euro pe tot felul de spectacole şi kitsch-uri. Acum se plânge că nu are bani. De aici şi lipsa de susţinere publică pentru primari, culmea într-un război cu unul dintre cele mai detestate (şi detestabile) personaje din România. Evident, există şi multe excepţii notabile, primari care au atras fonduri, care n-au aruncat bani pe fereastră şi care au lăsat ceva în urma lor. Dar oare care sunt mai mulţi?
O să spuneţi că aceşti oameni au fost aleşi, iar dacă oamenii sunt nemulţumiţi îi vor trânti la vot. Ei bine, aici e marea problemă. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, dincolo de faptul că este un demers nedemocratic, a dat naştere şi acestor satrapi locali. Cu actualul sistem de vot, ca să fii schimbat, trebuie ori să nu faci nimic ori să faci numai tâmpenii. Doar imbecilii pierd alegerile din poziţia de primari în funcţie, cu votul într-un singur tur. Un sistem de vot susţinut de acelaşi PSD. Şi care a făcut primari cu 10-15% din voturi. Un sistem care-i ţine acasă pe oameni în ziua votului, mulţi din convingerea că nu mai pot schimba nimic. Ori două tururi de scrutin ar schimba din temelii datele problemei, iar mulţi din actualii primari şi-ar vedea mai mult de treabă.
P.S. Credeţi că primarul Nicolae Robu face parte din descrierea de mai sus sau dintre excepţiile notabile? În această săptămână el a anunţat că Primăria va pierde 22 de milioane de lei, urmare a măsurilor anunţate de guvern. Pe toţi bani i-a trecut la capitolul investiţii. Oare nu putea tăia şi din alte locuri?
Comentarii prin facebook