Prezent joi, 28 februarie, la Timișoara, ministrul Muncii Marius Constantin Budăi a fost chestionat pe tema „azilului groazei” de la Liebling. Marius Constantin Budăi a subliniat că fiecare persoană trebuie să se informeze atunci când își lasă un membru al familiei în grija unui azil de bătrâni.
Nu mai puțin de 11 bătrâni erau ținuți în condiții mizere, în căminul de la Liebling.
„Era un cămin privat, nu era acreditat de către Ministerul Muncii, iar Inspecția Socială a închis și sesizat organele abilitate asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo. Acele persoane au și aparțînători. Eu cred că atunci când duci o persoană din familia ta într-un anumit loc și o cazezi acolo trebuie să te informezi foarte bine unde o lași. Tot ce înseamnă instituție de acest tip acreditată în România este o lista clară, transparență pe site-ul Ministerului Muncii și o putem consulta să vedem dacă ne ducem un bunic, un frate cu dizabilități, să vedem dacă e acreditat”, a declarat ministrul Muncii, joi, la Timișoara.
Reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Poliției, ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și ai altor instituții au descins luni, 18 februarie, la căminul de bătrâni din Liebling. De la mizerie, la pereți mucegăiți, lenjerie de pat murdară și chiar excremente de șoareci sau lipsa unei săli de servire a unei mese calde, au fost cele constatate de autoritățile sosite în control. Ba mai mult, căminul nu are nici asistent medical. Și nu a fost doar atât! Bătrânii stăteau câte trei, chiar patru în aceeași cameră, atât bărbați, cât și femei. Cei de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au luat decizia închiderii căminului de bătrâni întrucât viața, sănătatea și siguranța vârstnicilor este pusă în pericol.sele erau spălate într-un lighean.
Căminul a fost închis de autorități, iar o bătrână a murit la spital, după ce a fost slavată doin acel cămin al groazei.
Comentarii prin facebook