Dacă cei de la Primăria Timișoara nu s-au putut întâlni „de îndată”, consilierii județeni s-au reunit într-o ședință extraordinară, vineri, la prânz. Aleșii au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării sumelor din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019.
Practic, a fost aprobat noul sistem de calcul prin care cota din impozitul pe venit rămâne la nivelul administrațiilor locale. 60% rămâne la nivelul primăriei de pe raza căreia se colectează, 15% merge la consiliul județean, 17,5% merge tot la primării, pentru echilibrare, după decizia celor din CJ Timiș și a celor de la Direcția de Administrare Județeană a Finanțelor Publice, iar 7,5% merge tot la primării, pentru investiții, bani repartizați de consiliul județean.
„Dacă prin toate aceste cote și sume din TVA bugetul este mai mic decât bugetul din 2018, se alocă tot din Taxa pe Valoare Adăugată pentru a ajunge cel puțin la nivelul anului 2018. Nicio primărie nu va avea buget mai mic decât bugetul de anul trecut. Județul Timiș depășește plafonul de 275 de milioane de lei cu aproape 60 de milioane de lei, bani care se redistribuie la nivelul județului”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Banii se alocă altfel: la comune este luat numărul populației la 1 ianuarie 2018 și se alocă 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei pe întreaga unitate administrativ-teritorială, la orașe se alocă minim 6 milioane, la municipiilor minim 12 milioane. Consiliul județean – 450 de lei pe cap de locuitor, maxim 275 de milioane de lei.
Comentarii prin facebook