Consilierii locali timişoreni au fost capabili să se certe timp de aproape trei sferturi de oră, în ultima şedinţă de plen extraordinară, pe un punct din ordinea de zi, care până la urmă a fost eliminat de la vot. Cel care a pus gaz pe foc a fost activistul civic Cristian Brâncovan.
Scandalul a fost cu atât mai straniu, cu cât subiectul supus votului era unul relativ banal: prelungirea unui contract de comodat pentru sediul unei ONG. Punctul 5 de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de plen a Consiliului Local Timişoara a reuşit să ridice la maxim tensiunea în sala mare a primăriei. Un punct banal, care propunea votarea adoptării prelungirii contractului de comodat pentru un spaţiu, e drept unul foarte bine situat, pe strada Eugeniu de Savoya, pentru Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului – LADO, s-a transformat într-o dispută aprigă între aleşi, primar şi un cetăţean din sală. În momentul în care punctul a fost supus la vot, Cristi Brâncovan, cunoscut pentru diferite acţiuni cu scop civic, a cerut să intervină şi să-şi spună părerea.
Preşedintele de şedinţă, viceprimarul Farkas Imre, l-a anunţat pe Brâncovan că pentru a putea lua cuvântul, trebuie sa aibă acceptul prin vot al consilierilor, aşa că cel vizat a reuşit doar să spună „contest” referindu-se la prelungirea contractului respectiv. Moment în care s-a iscat disputa. Unii consilieri au spus că nu ştiu despre ce e vorba, cine e efectiv asociaţia respectivă, că nu au fost destul informaţi. Primarul Nicolae Robu a anunţat că retrage proiectul, iar alţi consilieri au contestat până şi această decizie. „Îmi retrag retragerea de pe ordinea de zi”, a anunţat Robu. După minute bune de discuţii în contradictoriu, Cristi Brâncovan a reuşit, până la urmă, să-şi spună părerea.
„Sunt zeci de ONG cu sute de membri, chiar cu mii de membri cum suntem noi, asociaţia suporterilor, care se intâlnesc efectiv în birturi, pentru că nu au un sediu, dar de ani de zile sunt realizate astfel de prelungiri de asemenea contracte. Am verificat şi nu ştiu cine sunt această organizaţie, am căutat pe portalul instanţelor, nu am găsit nicio luare de poziţie a LADO”, a anunţat Brâncovan.
După alte minute bune de discuţii contradictorii, până la urmă proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, urmând a fi votat în altă şedinţă. Dar şi mai important, s-a decis ca atunci când o astfel de organizaţie solicită un spaţiu cu altă destinaţie să vină fizic, „în carne şi oase”, după cum a spus Robu, să se prezinte şi să prezinte activitatea ONG respectiv, pentru ca alegerea consilierilor să se facă în cunoştinţă de cauză.
În disputa iscată, subiect a fost un apartament situat pe strada Eugeniu de Savoya, nr.18, situat la etaj, ap.6, format din 3 încăperi în suprafaţă totală de 69,02 mp, iar contractul ar fi urmat să fie prelungit pe o perioada de 5 ani, începând cu data de 30.04.2019 până la data de 29.04.2024.
Comentarii prin facebook