Cartierul Torontalului din Timişoara e în fierbere. Cetăţenii din zonele de case sunt nemulţumiţi pentru că primăria a aprobat ridicarea de blocuri cu numeroase etaje lângă locuinţele individuale, din cauza problemelor legate de planul urbanistic general şi planurile urbanistice zonale aprobate acolo.
Au decis să-şi investească banii şi să achiziţioneze o casă individuală pentru a-şi asigura o „locuire” liniştită, iar acum s-au trezit cu blocuri cu peste zece etaje lângă casă. Zeci de cetăţeni supăraţi s-au certat, în cadrul unei dezbateri publice la Primărie, pe tema noului Plan Urbanistic General, cu investitorii şi cu reprezentanţii municipalităţii pe tema unui nou plan urbanistic general şi au cerut interzicerea unor asemenea construcţii în zona unde sunt casele individuale. De cealaltă parte, investitorii spun că ridicarea unor asemenea construcţii noi sunt doar preţul urbanizării, a dezvoltării unui oraş modern. Sunt peste o sută de cetăţeni nemulţumiţi, care au semnat deja o petiţie cerând interzicerea ridicării de clădiri de asemenea dimensiuni în zonele de case.
„Primăria trebuie să apere un principiu, suntem cetăţeni mutaţi acolo şi vin alţi cetăţeni făcând blocuri de 12 – 15 etaje acolo. Primăria ar trebui să vină şi să fie prima care să reacţioneze care să spună că poţi să faci blocuri, dar să nu afectezi pe alţii. Şi eu sunt investitor, la rândul meu, dar nu vreau să afectez alte persoane. Să facă blocuri pe partea cealaltă a şoselei, da acolo sunt numai blocuri, dar nu să se aprobe între case”, a spus unul dintre cetăţenii afectaţi.
Problemele au apărut din cauza neadoptării unui nou PUG al oraşului, precedentul fiind unul extrem de permisiv, care permite realizarea de Planuri Urbanistice Zonale, care oferă oportunitatea unor asemenea clădiri în zonele de case, deşi regimul de înălţime este cu totul diferit. De cealaltă parte, investitorii care ridică blocurile spun că situaţia din anii trecuţi s-a schimbat şi că Timişoara este în continuă dezvoltare, iar asemenea construcţii sunt preţul urbanizării.
„În cazul unei localități de dimensiunea municipiului Timișoara este o evoluție extrem de dinamică. Vedeţi ce se întâmplă dispar întreprinderi sunt foste zone acoperite de capacități industriale. Nu mai putem merge pe ideea unor construcții de mică și medie înălțime în condițiile în care noi toți suntem de acord că densitatea populației în Timișoara crește în progresie geometrică. Acest model este unul depăşit, inclusiv în occident”, a declarat avocatul Cristian Clipa.
Arhitectul-şef al oraşului, Sorin Ciurariu, spune că noul PUG va fi unul mult mai clar, acesta va prevedea ca realizarea de planuri urbanistice zonale să se facă în anumite limitări, în cele impuse de cele generale ale PUG. „Se puate face urbanizare, dar cu anumite constrângeri. Nu mai poţi face ce vrei, nu mai poți să schimbi parametri stabiliți prin PUG, dar poți să schimbi configurarea terenului, poți să schimbi utilități, poți să schimbi ce permite. Restricțiile sunt mai explicite și mai constrictive, ceea ce nu exista deloc în vechiul PUG”, a declarat Ciurariu.
Comentarii prin facebook