Timişoara are garantat acoperită toată suma de 53 de milioane de lei din bugetul de stat pe care Guvernul a promis-o pe un un proiect multianual până în 2022, pentru Capitală Culturală Europeană, a anunţat ministrul Culturii. Acum, asociaţia timişoreană care se ocupă de proiect va trebui să se pună pe făcut proiecte şi, cu speranţa că vin şi banii de la Primăria Timişoara şi de la Consiliul Judeţean Timiş, să-i chletuie. „Ei au primit banii, ei stabilesc ce calendar au şi cum folosesc banii”, spune Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.
Timişoara are la dispoziţie 53 de milioane de lei şi, chiar dacă vorbim despre credite de angajament disponibile pe baza sumelor care vor exista în buget, sunt garantate. „Noi ne asumăm şi garantăm că toată suma va fi disponibilă. Doar să fie şi cheltuită. Noi răspundem de partea guvernului, aceasta va fi respectată”, a spus, vineri, la Timişoara, Valer Breaz, ministrul Culturii. Este asigurarea pe care el o dă pentru proiectul care va oferi oraşului de pe Bega imaginea dorită în Europa.
„Am mai avut Sibiul, atunci era puţin diferit, era rol secundar pentru oraş, acum e principal. Am urgentat să facem tot ce e necesar şi să devină funcţional totul, să demarăm proiectele. Reprezentantul ministerului în asociaţie e Ion Ardeal Ieremia, el e timişorean, ştie foarte bine ce e de făcut. Guvernul va avea un aport financiar de 53 de milioane de lei. Vom ţine legătura cu asociaţia, să avem proiecte viabile, care să scoată în evidenţă Timişoara, să poţi să dovedeşti că te ridici la nivel european. Timişoara va avea toată susţinerea guvernului, s-a văzut rapiditatea Ordonanţei de Urgenţă. Acesta este un proiect naţional, dar şi local, noi ca guvern, ce ne-am asumat la depunerea proiectului am făcut promisiuni, momentan achitate, le vom duce şi finaliza aceste promisiuni”, a declarat ministrul Breaz.
Cadrul legislativ e stabilit, suma e clară, iar graficul de implementare va fi propus acum. Guvernul României finanţează proiectele asociaţiei, dar nu poate face un grafic al acţiunilor, această opţiune aparţine Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală 2021, care se şi ocupă de implementarea proiectului, mai spun oficialii ministerului. Finanţarea acordată va fi multianuală. Cadrul legal există, acum sunt aşteptate proiectele, mai spun aceştia.
Întrebat despre activitatea desfăşurată de Asociaţie, în a cărui Consiliu Director este membru, Ion Ardeal Ieremia a evitat să dea un răspuns direct, dar ideea sa e destul de uşor de înţeles: „Aş putea să dau o notă, dar nu am să o fac. Funcţionarea asociaţiei este perfectibilă”.
Deşi situaţia proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană nu e în acest moment una excelentă, fiind rămas în urmă la implementare, ministrul Culturii e optimist şi spune că nu se pune problema ratării obiectivului.
„Ce ne-am asumat ca şi guvern vom respecta. Acest proiect nu se ratează, noi suntem în grafic, sper ca cei de la primărie să nu fie inconştienţi, să nu rateze. Să ratezi un astfel de obiectiv obţinut într-o competiţie europeană, nu ai mai avea tupeu să aplici în următorii 15 – 20 de ani pentru aşa ceva. Noi vom asigura aportul, sper că şi primăria să fie conştientă, beneficiul e al României, dar în principal este al Timişoarei”, a mai declarat Breaz.
Prin noua ordonanţă care stabileşte modul de finanţare al proiectului Timişoarei se vor putea acorda finanţări de la bugetul naţional inclusiv pentru locaţii care nu sunt direct ale guvernului. Iar aici vorbim şi de investiţii, spre exemplu, pentru renovarea faţadei clădirii Operei din Timişoara, sau a muzeului Huniade.
Comentarii prin facebook