Cea de-a treia ediție a bienalei Art Encounters a ajuns la final, iar până la următoarea ediție din 2021, an în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Fundația vă invită să luați parte la evenimentele din cadrul programului său permanent de expoziții.
În continuarea misiunii sale de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei, această ediție a bienalei a avut un format extins, astfel încât numeroase evenimente s-au desfășurat pe tot parcursul anului 2019, concentrându-se odată cu deschiderea expoziției, între 20 septembrie și 27 octombrie. Bienala a reunit mai mult de 30 de spații expoziționale, din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști și 22 de lucrări noi, special concepute în relație cu orașul, ca urmare a dialogului dintre artiștii invitați și comunitatea locală, dar și ca rezultat al vizitelor de cercetare ale acestora pe parcursul anului.
O provocare lansată publicului și la această ediție a bienalei a fost legată de relația cu orașul în care se plasează: explorarea spațiilor care nu se regăsesc în circuitul expozițional obișnuit, atât din oraș, cât și din împrejurimi. Art Encounters își propune, astfel, să contribuie la configurarea de noi trasee culturale, care să includă și zonele mai periferice ale Timișoarei dar și spații publice, în care intervențiile au și menirea de a atrage atenția asupra necesității de a fi reabilitate sau redate comunității.
Dincolo de formatul clasic al unei expoziții și în acord cu conceptul curatorial propus de Maria Lind și Anca Rujoiu, numele acestei ediții a bienalei – Art Encounters – s-a reflectat în organizarea unei serii de evenimente din sfere culturale diferite, precum literatură, teatru, film și arhitectură, având ca scop crearea de noi legături între aceste domenii și arta contemporană.
O altă componentă puternică a bienalei, dezvoltată de această dată în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens, a fost cea de mediere culturală, în formatul programului Itinerarii de reCunoaștere / Ways of Knowing. Prin intermediul acestui program, peste 3300 de copii, adolescenți și adulți au trăit experiența bienalei Art Encounters, luând parte la 40 de ateliere de Artful Thinking în școli din Timișoara și din județ sau, în spațiile bienalei, participând la cele peste 70 de vizite de grup și parcurgând cele 40 de itinerarii din cadrul Programului.
În premieră, anul acesta trei școli din oraș au găzduit lucrări ale artiștilor invitați. Itinerarii de reCunoaștere s-a desfășurat zilnic, pe parcursul a cinci săptămâni, în paralel cu programul expozițional. Pe lângă activitățile de mediere culturală, bienala din acest an a cuprins și activități educaționale adresate în mod special și studenților, artiștii aflați în oraș fiind invitați să susțină prezentări, dar și ateliere de lucru la Facultatea de Arte și Facultatea de Arhitectură din Timișoara.
Privind spre viitor, Fundația Art Encounters își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea scenei artei contemporane din Timișoara și din țară, la susținerea producției de noi lucrări – în continuare o miză importantă – și la stabilirea unor legături durabile între oameni, comunități și audiențe, asigurând astfel un loc important pentru arta contemporană în contextul cultural și social mai larg al orașului. Viitorul bienalei va fi definit de câteva coordonate importante, precum: crearea unei rețele stabile de instituții și parteneriate locale și internaționale; restabilirea legăturilor cu trecutul recent și cu istoria regională în care Timișoara e poziționată.
Până la următoarea ediție a bienalei, Fundația Art Encounters își continuă activitatea prin programul permanent de expoziții, rezidențe artistice și alte evenimente cu un rol important în consolidarea poziției scenei de artă. Mia multe amănunte pe:
www.artencounters.ro | Facebook: ArtEncounters | Instagram: art.encounters
Comentarii prin facebook