Reprezentanţii HoReCa din Timişoara se plâng de nivelul taxelor locale. Ei cer o reducere a acestora

Taxe mărite la Timișoara

Taxe mărite la Timișoara

Primăria Timişoara nu şi-a propus să mărească taxele locale în următorul exerciţiu financiar,  dar „stabilitatea” vine după o majorare aplicată în anul precedent. Primarul Nicolae Robu spune că majorarea nu a fost una care să afecteze prea mult populaţia, dar şi afacerile locale. Dar, cu ocazia dezbaterii organizate, joi, la sediul primăriei, edilul-şef a aflat că respectiva majorare a afectat decisiv un anumit tip de afacere, una care, de fapt, ar trebui să susţină economia locală, dar şi oraşul în ansamblu, mai ales dacă ne gândim la perspectiva anului 2021, atunci când Timişoara va deveni Capitală Culturală Europeană. Vorbim despre industria ospitalităţii, a hotelurilor şi a pensiunilor, dar şi a cafenelelor sau restaurantelor.

Reprezentanţii acesteia au venit la dezbaterea publică organizată de primărie pe tema taxelor locale care vor fi aplicate în următorul an, special pentru a cere taxe mai mici pe proprietate, dar şi o scădere a taxei hoteliere, aplicate din nou în oraş, după mulţi ani în care fusese eliminată. Din păcate, veştile pentru cei din HoReCa nu sunt deloc bune…

Fiecare participant are argumentele sale. În ceea ce îl priveşte, Nicolae Robu spune că a fost nevoit să crească atunci taxele, pentru a acoperi ceea ce guvernul i-a pus în cârcă.

„Am tot scăzut taxele de când sunt eu primar, dar anul trecut am fost nevoit să fac acele majorări. Asta pentru că la autoritățile locale s-au mutat toate cheltuielile pentru persoanele cu dizabilități. Înainte, primăria contribuia cu 10%, iar restul venea de la bugetul național. S-a ajuns să ni se transfere integral aceste cheltuieli. Dacă n-am fi luat acele măsuri, eu vă garantez, noi am fi intrat categoric în incapacitate de plată. Așa, acele majorări s-au dovedit a fi o măsură înțeleapă. Am reușit să facem o mulțime de lucruri în oraș. În anul 2020 nu mai facem nicio majorare. Este vorba doar de o taxă care se aplică pentru oficierea căsătoriilor în altă locație decât la Casa Căsătoriilor. De asemenea, este o creștere a taxei de salubrizare. Nu o creștem că așa vrem noi, ci pentru că s-a redefinit sistemul de salubrizare și asta s-a impus. În rest, nu mai avem”, spune Robu.

El spune că a tras cu dinţii, efectiv, de menţinerea nivelului actual al taxelor, dar şi că legislaţia nu îi permite să aplice procente diferite, în funcţie de plătitori, deci şi cei din Ospitalitate.

„Nu am vrut să mai umblăm la taxe și impozite locale pentru că noi înțelegem că fiscalitatea trebuie să aibă stabilitate, încât cetățenii, instituțiile, să poată opera și cu ideea de predictibilitate. Doar constrânși am făcut anul trecut acele majorări, acum putem funcționa pe același sistem pe care l-am avut, și în 2020”, a a mai declarat Nicolae Robu.

Taxe prea mari pentru nivelul de business şi preţurile actuale

După cum spuneam, problema ridicată la dezbatere a aparţinut celor din domeniul hotelier şi al restaurantelor. Reprezentanţii acesteia spun că sunt efectiv sufocaţi de nivelul taxelor, că înţeleg necesitatea obţinerii mai multor bani la buget, dar că aceasta ar trebui să se facă la un nivel suportabil.

Corina Macri, reprezentanta Asociației Horetim, apreciază că firmele din industria ospitalității plătesc prea mult pentru taxa specială pentru promovarea turistică, instituită din acest an, care este de 2%, dar mai ales cea pe clădiri.

„Venim să vă cerem ajutorul și sprijinul. Ați spus că riscați să intrați în incapacitate de plată, și noi din industria ospitalității suntem într-o situație dificilă. Acum doi ani nu am avut toate aceste taxe. Pentru noi, 2% taxe hoteliere înseamnă foarte mult. Majoritatea clienților noștri sunt din zona de business, nu putem negocia și modifica contractele, iar această taxă a căzut în sarcina noastră. Noi suntem interesați să aducem turiști în Timișoara. Suntem de acord să începem cu această taxă, dar 2% este foarte mult pentru noi. Ne este foarte greu. Noi spunem să fie o taxă rezonabilă. Eu reprezint 22 de angajatori din acest domeniu al ospitalității, care-și plătesc impozitele la zi, sunt contribuabili pentru comunitatea timișoreană. Și impozitul pe clădiri ne afectează foarte mult, pentru că s-a dublat. Noi nu mai putem investi, nu ne mai putem pregăti pentru anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Trăim pentru a acoperi cheltuielile de funcționare. Suntem de acord să se majoreze, dar nu să se dubleze. Noi suntem o interfață în condițiile pregătirilor pentru Timișoara 2021. Dacă nu ne dezvoltăm și facem doar servicii de cantină, nu vom fi ce va trebui în anul 2021”, conform lui Corina Macri.

Nu mai sunt bani de investiţii

Opiniile ei au fost susţinute de alţi doi reprezentanţi ai acestui sector, care spun că au un grad de ocupare excelent, vorbim de un procentaj de 80% dintre camere permanent ocupate, dar aceasta, în loc să aducă venituri consistente proprietarului, asigură doar supravieţuirea la limită a afacerii. O altă deţinătoare a unei pensiuni, cu lacrimi în ochi, a spus că ea nu mai găseşte nicio soluţie, că nu mai poate investi în modernizarea spaţiilor, pentru că taxele şi creditele contractate efectiv o sufocă.

De cealaltă parte, Nicolae Robu şi-a apărat punctul de vedere şi i-a răspuns reprezentantei Horetim că taxa specială pentru promovarea turistică a fost introdusă cu scopul de a ajuta orașul.

„Plusul de venituri obținute din această taxă, evident că se folosește tot pentru promovarea turismului în oraș, direct sau indirect. Orașul devine mai atractiv dacă avem fonduri să-l modernizăm, să suținem o agendă culturală bogată. Vă promit că vom analiza bugetul per ansamblu și vom decide în consecință. La impozitul pe clădiri lucrurile rămân așa cum au fost stabilite, ar fi o perturbare foarte mare să le reducem”, a mai subliniat Nicolae Robu.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

Cumpărarea a 40 de tramvaie, autobuze și troleibuze poate merge înainte

Timișoara va putea achiziționa 40 de noi vehicule de transport în comun, care vor beneficia de finanțare europeană, Consiliul Local Timișoara aprobând in acest sens Hotărârile necesare, în cadrul unei ședințe de plen de urgență.  Astfel, Timișoara va co-finanța, din bugetul local, achiziția a 10 tramvaie, 10 troleibuze cu baterii și 20 de autobuze electrice....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cumpărarea a 40 de tramvaie, autobuze și troleibuze poate merge înainte
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Ruben Laţcău continuă meciul cu Marilen Pirtea: “Şi-a pierdut busola și funcționează eminamente în interes propriu și de grup”

Viceprimarul Ruben Laţcău continuă schimbul de replici cu liderul liberal Marilen Pirtea, pe care îl acuză de o “politizarea agresivă” a Universităţii de Vest, situaţie pe care o cataloghează drept “rușinoasă pentru un oraș ca Timișoara”. Între cei doi a avut loc, în ultimele zile, un dur schimb de replici.  “Meciul” dintre cei doi a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ruben Laţcău continuă meciul cu Marilen Pirtea: “Şi-a pierdut busola și funcționează eminamente în interes propriu și de grup”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Victorie spectaculoasă pentru timișoreanul Nicolas Benea în prima etapă de viteză în coastă din 2025

Unul dintre cei mai tineri piloți din campionatul național de viteză în coastă, Nicolas Benea, a reușit o victorie spectaculoasă în prima etapă a sezonului 2025, reușind să se claseze pe prima poziție atât în topul juniorilor, cât și la clasa 6B cu modelul său Ford Fiesta Rally4. După ce anul trecut a fost vicecampion...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie spectaculoasă pentru timișoreanul Nicolas Benea în prima etapă de viteză în coastă din 2025
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Echipa de robotică Team CSH a fost premiată la UVT/Foto

Echipa de robotică Team CSH a fost premiată, luni, de către Universitatea de Vest, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 – Campionatul Mondial de Robotică FTC! Membrii echipei au fost felicitați de rectorul UVT, Marilen Pirtea, pentru performanțele deosebite: locul 3 mondial, în calitate de căpitani de alianță, câștigarea diviziei Franklin cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa de robotică Team CSH a fost premiată la UVT/Foto
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului la București

Aflată la București în cursul săptămânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut joi, 24 aprilie, la sediul Ambasadei, o întrevedere cu Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România. La discuții au participat Avigail Shtamler-Paz, Șefa Misiunii Economice și Comerciale a Israelului în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului la București

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Aflată la București în cursul săptămânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut joi, 24 aprilie, la sediul Ambasadei, o întrevedere cu Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România. La discuții au participat Avigail Shtamler-Paz, Șefa Misiunii Economice și Comerciale a Israelului în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului la București
Echipa de robotică Team CSH a fost premiată, luni, de către Universitatea de Vest, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 – Campionatul Mondial de Robotică FTC! Membrii echipei au fost felicitați de rectorul UVT, Marilen Pirtea, pentru performanțele deosebite: locul 3 mondial, în calitate de căpitani de alianță, câștigarea diviziei Franklin cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa de robotică Team CSH a fost premiată la UVT/Foto
Tinerii dornici să studieze la o facultate de cea mai bună calitate, sunt așteptați și în acest an să dea admitere la Universitatea de Vest Timișoara. Oferta educațională este una de cel mai înalt nivel, se oferă programe de studii noi, adaptate tendințelor actuale, cu multe oportunități de dezvoltare personală, cu spații moderne pentru studiu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara dă startul la admiterea din acest an: ”Become your best”
Viceprimarul Ruben Laţcău continuă schimbul de replici cu liderul liberal Marilen Pirtea, pe care îl acuză de o “politizarea agresivă” a Universităţii de Vest, situaţie pe care o cataloghează drept “rușinoasă pentru un oraș ca Timișoara”. Între cei doi a avut loc, în ultimele zile, un dur schimb de replici.  “Meciul” dintre cei doi a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ruben Laţcău continuă meciul cu Marilen Pirtea: “Şi-a pierdut busola și funcționează eminamente în interes propriu și de grup”
Lovitură pentru coaliţia aflată la putere chiar cu câteva zile înaintea primul tur al alegerilor prezidenţiale. Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, a fost adoptată, luni, de plenul Senatului, Au fost 61 de voturi „pentru” și 59 „împotrivă” moţiunii simple intitulată , ”Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia guvernamentală începe să scârţâie. Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii a trecut prin Senat
Unul dintre cei mai tineri piloți din campionatul național de viteză în coastă, Nicolas Benea, a reușit o victorie spectaculoasă în prima etapă a sezonului 2025, reușind să se claseze pe prima poziție atât în topul juniorilor, cât și la clasa 6B cu modelul său Ford Fiesta Rally4. După ce anul trecut a fost vicecampion...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie spectaculoasă pentru timișoreanul Nicolas Benea în prima etapă de viteză în coastă din 2025
Comisarul-șef Viorel Tilca, (ex)șeful Secției 1 Poliție Timișoara va fi de astăzi liber. Și asta din cauză că procurorul de caz a depus cu întârziere moțiunea de prelungire a mandatului de arest preventiv. Vestea ne-a parvenit din surse sigure, chiar de la apărătorul comisarului, avocatul Daniel Sabou. Povestea pe scurt. Comisarul-șef Viorel Tilca, șeful Secției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șeful Secției 1 scapă de arest! Un viciu de procedură îl lasă liber
Timișoara va putea achiziționa 40 de noi vehicule de transport în comun, care vor beneficia de finanțare europeană, Consiliul Local Timișoara aprobând in acest sens Hotărârile necesare, în cadrul unei ședințe de plen de urgență.  Astfel, Timișoara va co-finanța, din bugetul local, achiziția a 10 tramvaie, 10 troleibuze cu baterii și 20 de autobuze electrice....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cumpărarea a 40 de tramvaie, autobuze și troleibuze poate merge înainte
Cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, casele de pariuri au schimbat cotele principalilor favoriţi. Dacă înainte cu câteva zile Crin Antonescu şi Nicuşor Dan erau daţi cu şanse egale, acum candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR apare ca mare favorit. În schimb, George Simion este văzut favorit la câştigarea primului tur de alegeri. Casele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare de cote la casele de pariuri. Crin Antonescu e dat favorit pentru câştigarea alegerilor, George Simion, pentru victorie în primul tur
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.