Tragedia de pe “Mioriţa”. Ministerul Sănătăţii schimbă regula în timpul jocului pentru a găsi un vinovat

bloc tragedie Miorita

bloc tragedie Miorita

În România parcă e nevoie de o tragedie care să ne arate cât de descoperit din punct de vedere legislativ este statul în astfel de situaţii. Este şi cazul celei de pe strada Mioriţa, unde acum se caută un vinovat. Dincolo de iresponsabilul patron al firmei de deratizare. În cazul de faţă, pentru a se arăta un vinovat, tunurile au fost puse pe DSP Timiş. Numai că, din punct de vedere legislativ, instituţia nu avea nicio responsabilitate în acest caz.

O echipă de control din cadrul Ministerului Sănătăţii a ajuns miercuri la Timişoara pentru a face o anchetă privind tragedia de pe strada Mioriţa, în urma căreia au decedat doi copii şi mama unuia dintre ei. Amintim că aceştia au murit intoxicaţi, după efectuarea unei deratizări/dezinsecţii făcute de firma Bistim Dera. În fapt, echipa din cadrul ministerului va căuta un “ţap ispăşitor” pentru această tragedie, iar cel mai la îndemână este actuala conducere a DSP Timiş.

Problema este însă că, din punct de vedere legal DSP Timiş nu are nicio responsabilitate în acest caz. Prin urmare, chiar marţi, înainte de venirea echipei de control, ministerul a publicat pe propriul site un aşa-zis “Referat” privind “aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei (…)”

Acesta schimbă un mai vechi ordin al ministerului din acest domeniu (Ordinul 1.030 din 20 august 2009)  care arăta că: “Certificarea conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică se aplică la cererea titularului activităţii.”.  Noua măsură înlătură “cererea titularului” şi stabileşte: “prin prezentul Ordin se propune ca aceste activități să fie supuse obligatoriu procedurii de certificare a conformității cu normele de igienă şi sănătate publică”. Aşadar, regula a fost schimbată în timpul jocului, pentru a crea un cadru legal depistării “ţapului ispăşitor” şi “execuţiei” sale.

Mai exact, Codul de activitate al societăţii Bistim Dera nu se regăseşte pe lista activităţilor care se autorizează în baza declaraţiei pe proprie răspundere. Activitatea declarată de firmă nu face obiectul autorizării DSP în conformitate cu prevederile vechiului ordin. Ceea ce înseamnă că DSP nu avea cum să verifice firma, neavând cadru legal în acest sens, neprimind de la ORC lista cu codurile CAEN. Ţinând cont de activitatea declarată a firmei, ţinând cont de Ordinul 1030, firma nu avea nevoie de autorizaţie DSP. Mai trebuie spus că DSP Timiş putea să verifice firma, doar dacă erau sesizări sau dacă era un control tematic pe aceste activităţi.

Un lucru foarte important, firma a folosit un insecticid (Delicia), iar nu un biocid. Un insecticid nu se foloseşte în spaţii închise.

În schimb, firma trebuia autorizată de DSV şi să deţină atestare de utilizare a substanţelor pe care le folosea. “Unităţile specializate care asigură servicii DDD sunt unităti autorizat sanitar-veterinar specializate în realizarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare”, se arată într-un “Ordin” al ANSVSA din 16 martie 2010.

DSV Timiş a menţionat că firma nu mai avea contract cu un medic veterinar, un lucru obliogatoriu. Mai mult, firma nu avea atestat de utilizare pentru insecticid.

Ca atare, “execuţia” previzibilă a actualei conduceri a DSP Timiş nu are nimic de-a face cu legislaţia în vigoare, ci doar cu mai vechiul instinct al tuturor conducătorilor de-a livra populaţiei un vinovat. Chiar şi fără vină…  

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

maus basica a spus: (noiembrie 20th, 2019 at 12:58 )

Tot schimba conducerile deco centratelor. Se folosesc de cazul asta. Ii doare la coccis de subiectul in sine. Ei rezolva treburi de partid. Romania normala.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

Robu si Onet la investire

Nicolae Robu are subprefectul lui! Liliana Oneţ, un prim pas spre scaunul de prefect/FOTO

În cadrul unei ceremonii în care preşedintele PNL Timiş şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a fost cap de afiş, Liliana Oneţ a fost învestită subprefect de Timiş. Cum prefectul Eva Andreaş este în concediu medical, Oneţ a preluat formal conducerea Prefecturii Timiş, covocând o primă şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu are subprefectul lui! Liliana Oneţ, un prim pas spre scaunul de prefect/FOTO
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Rușine istorică! România pierde în fața Japoniei la 17 goluri

Inimaginabil. România a pierdut ultimul meci din grupele principale în fața gazdei Japonia la o diferență enormă. Niponele s-au impus în fața tricolorelor cu 37-20!! La pauză meciul era deja jucat, 18-8. Este cea mai rușinoasă înfrângere suferită la vreun turneu final de naționala feminină de handbal, care are un argint și un bronz mondial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rușine istorică! România pierde în fața Japoniei la 17 goluri
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Bradul Dorintelor

Angajații UBC sunt Moș Crăciun pentru 300 de copii nevoiași

Angajații care lucrează în clădirile de birouri United Business Center (UBC) din cadrul ansamblului Iulius Town Timişoara și-au reluat rolul de spiriduși ai Moşului pentru al treilea an consecutiv şi vor îndeplini, și în 2019, dorinţele de Crăciun ale unor copii nevoiaşi. Campania „Bradul Dorinţelor”, organizată de Iulius Town, în parteneriat cu Asociaţia „Ajungem Mari”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajații UBC sunt Moș Crăciun pentru 300 de copii nevoiași