Locuitori zonei Blaşcovici din Timişoara se declară nemulţumiţi de amplasarea spitalului de campanie militar în proximitatea locuinţelor lor, pe terenul stadionului CFR. Pe grupul de Facebook al acestui cartier a fost iniţiat un sondaj, iar majoritatea respondenţilor se declară nemulţumiţi de decizia luată de autorităţi.
Protestul, adresat Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş,spune că spitalul, chiar dacă este necesar nu e deloc bine situat. Se consideră că locaţia nu este una reuşită, e aproape de centrul oraşului şi oamenilor din zonă, majoritatea bătrâni, le e frică să nu se viruseze cu corona. Ei spun că zona va deveni focar de infecţie pentru oraş şi că în marile oraşe asemenea spitale s-ar construi la periferie.
„În această perioadă de grea încercare pentru toată ţara noastră cât şi pentru oraşul nostru, noi, cetăţenii cartierului Blaşcovici din Timişoara, apreciem şi înţelegem majoritatea măsurilor care au fost luate în vederea prevenirii şi minimizării impactului epidemiei de coronavirus asupra comunităţii noastre. Însă în acelaşi timp dorim să ne exprimăm și nemulţumirea faţă de decizia de amplasare a unui spital mobil destinat persoanelor infestate cu noul CORONA Virus COVID19, pe terenul Stadionului CFR, aflat la câteva minute de mers pe jos de Piaţa Victoriei din Timişoara. Menționăm că un astfel de spital este binevenit în situaţia crizei sanitare actuale însă, amplasarea lui nu este oportună în vecinătatea unui cartier de locatari cu preponderență vârstnici, aflați la vârsta critică de infestare și la mai puțin de 1 kilometru distanță de Centrul Municipiului Timișoara. Considerăm că amplasarea pe Stadionul CFR a unui Spital de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19 este periculoasă pentru cetăţeni riscând să devină un focar de infecție pentru întreg orașul și totdată o practică extrem de neobişnuită. În toate orașele mari ale lumii astfel de spitale cu specific – boli infecţioase – se construiesc la periferia acestora, evitând astfel la maxim riscul de contagiune al cetățenilor acelui oraș, ci nicidecum în centrul orașelor sau la mai puțin de un kilometru distanță față de centrul acestora”, se apartă în protestul întocmit în mediul de lucru favorit al primarului Nicolae Robu, Facebook.
În text se propune ca spitalul să fie ridicat lângă „Victor Babeş”, pe terenul centrului de meteorologie. Evident, protestul pornit pe 24 aprilie este unul tardiv, la acea dată spitalul era ca şi finalizat deja.
Sondajul ataşat protestului arată clar opoziţia cetăţenilor din zonă faţă de acest spital. Dacă 53 de votanţi au fost împotrivă, doar trei se declară că sunt de acord cu amplasarea în zona lor a unei asemenea unităţi medicale de campanie.
Comentarii prin facebook