Mitropolitul Banatului – Pastorală de Sfintele Paști: „La Praznicul Învierii din acest an vedem cum Lumina plânge și auzim vaietul Luminii”

IPS Ioan Mitropolitul-Banatului

IPS Ioan Mitropolitul-Banatului

Mitropolitul Banatului ÎPS Ioan transmite Pastorala de Paști. „Azi, Hristos a venit să ne mângâie, văzându-ne că suntem mai triști ca oricând”, își începe mesajul său către credincioși mitropolitul Banatului.

Mitropolitul Banatului le transmite mesajul său de Paști credincioșilor, acum, când slujbele au loc doar cu preoții în biserică, din cauza distanțării sociale impuse de pandemia de coroanvirus.

„La Praznicul Învierii din acest an vedem cum Lumina plânge și auzim vaietul Luminii”, le transmite ÎPS Ioan credincioșilor.

Redăm, integral, Pastorala de Sfintele Paști transmisă de ÎPS Ioan către credincioși:

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului

Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare.

„Vă aduc aminte, fraților, Evanghelia pe care v-am binevestit-o (…), că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; și că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi.” (I Corinteni 15, 1-4).

Hristos a înviat!

Iubiţi fraţi și surori în Domnul,

Praznicul Învierii Domnului ne aduce chiar și în anul acesta mângâiere, bucurie și învățătură duhovnicească. Azi, Hristos a venit să ne mângâie, văzându-ne că suntem mai triști ca oricând. El le spune Apostolilor Săi că vor avea necazuri în lume, dar să îndrăznească, pentru că El a biruit și împreună cu El vor birui și ei: „În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33). Mai mult, El a biruit cel mai mare necaz al omului, care era moartea. Hristos, pe Cruce, biruie moartea. Hristos nu doar pătimește și moare pentru noi, ci El și înviază pentru noi, ne dă și nouă arvuna vieții veșnice.

Au fost și mai sunt și azi oameni care se îndoiesc de Învierea lui Hristos. Sfântul Apostol Pavel a avut în centrul propovăduirii sale Învierea lui Hristos, pe Care L-a întâlnit pe drumul Damascului (cf. Faptele Apostolilor 9, 1-5). Arătările Mântuitorului după Înviere au fost experiate de femeile mironosițe, de Apostoli și de cei peste cinci sute de frați, așa cum mărturisește Sfântul Apostol Pavel: „În urmă S-a arătat deodată la peste cinci sute de frați, dintre care cei mai mulți trăiesc până azi, iar unii au și adormit” (I Corinteni 15, 6).

Mormântul gol, săpat în piatră, a grăit și el despre Învierea lui Hristos. Iudeii n-au putut nega punerea în mormânt a trupului lui Hristos și nici faptul că după trei zile mormântul a rămas gol (cf. Matei 27, 57-66).

Învierea lui Hristos este un act unic în istoria omenirii și a devenit arvuna învierii noastre. Sfântul Apostol Pavel se adresează Corintenilor și le pune în față această mare minune: „De va zice cineva: Cum înviază morții? Și cu ce trup au să vină? Nebun ce ești! Tu ce semeni (bob de grâu) nu dă viață dacă nu va fi murit (…). Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc” (I Corinteni 15, 35-44). Vedeți ce cuvinte aspre le spune Sfântul Pavel celor care pun la îndoială Învierea lui Hristos?!

Iosif din Arimateea și Nicodim au luat trupul lui Iisus și l-au semănat în mormânt săpat în piatră. Răsare oare o sămânță care cade pe o stâncă?! Nicidecum! Dar ce-au semănat cei doi ucenici în piatră? Ei au semănat trupul lui Hristos și a răsărit Învierea. Sfântul Pavel ne spune că Învierea nu este o readucere la viață a trupului vechi și nici o creare a unui trup nou din nimic, ci o pnevmatizare a trupului muritor al lui Hristos: „Cât despre noi, cetatea noastră este în ceruri, de unde și așteptăm Mântuitor, pe Domnul Iisus Hristos, Care va schimba la înfățișare trupul smereniei noastre, ca să fie asemenea trupului slavei Sale, lucrând cu puterea ce are de a-Și supune Sieși toate” (Filipeni 3, 20-21). Apostolii și ucenicii au recunoscut o corporalitate a lui Hristos înainte de moarte, altfel nu ar fi putut propovădui Învierea Lui. Caracterul trupului înviat al lui Hristos nu poate fi cunoscut prin simpla cercetare istorică, ci numai prin credință.

Iubiți credincioși,

Să trăim așa încât viața lui Hristos să devină viața noastră. Prin împărtășire, Trupul și Sângele lui Hristos lucrează în noi în vederea învierii noastre și astfel dimensiunea fizică a trupului nostru depășește orizontul morții. Hristos ne pătrunde în Euharistie cu Trupul Lui. Hristos a îndumnezeit trupul Său încă de la zămislirea din Fecioara Maria. Nici chiar în timpul morții trupul Său nu a fost lipsit de această îndumnezeire.

Învierea lui Hristos este un act unic și creator al lui Dumnezeu și reprezintă intervenția lui Dumnezeu în istorie, în lumea noastră, în lumea morții. După căderea omului în păcat și în moarte, ridicarea lui nu putea veni prin sine. Numai Hristos, ca Dumnezeu Întrupat, a putut învinge moartea. El coboară la iad, în casa morții, și acolo învinge moartea. A murit moartea. Profetul Isaia vorbește despre Domnul Savaot că: „El va înlătura moartea pe vecie!” (Isaia 25, 8) Iar profetul Osea spune: „Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta?”(Osea 13, 14)

La Vecernia din Sâmbăta Mare auzim: „Astăzi iadul strigă suspinând: Mai bine mi-ar fi fost de n-aș fi primit pe Cel ce S-a născut din Maria, că venind asupra mea mi-a surpat puterea; porțile cele de aramă le-a sfărâmat. Sufletele pe care le țineam întru mine mai dinainte, Dumnezeu fiind, le-a înviat. Astăzi iadul strigă suspinând: Zdrobitu-s-a stăpânirea mea, Păstorul S-a răstignit și pe Adam l-a înviat” (din Cântările Praznicului).

Învierea are și o dimensiune istorică, deoarece persoanele care L-au văzut pe Hristos Înviat erau persoane istorice. Prin Înviere, Hristos dă o nouă dimensiune istoriei, care, până atunci avea un sfârșit tragic, iar de acum ea intră în veșnicie. Hristos binecuvântează istoria și pe cei care o însoțesc aici, pe pământ. Hristos înviază istoria, pe care, însă, o va pune în cumpăna dreptății, la cea de-a doua Sa Venire în lume. Nicio faptă săvârșită în istorie nu va fi trecută cu vederea, totul va fi judecat. Nu încercați să ucideți istoria, că Iisus Hristos a murit, a înviat și a înviat-o și pe ea.

Lui Hristos I-a fost milă de om, nu doar pe Cruce, ci și atunci când a coborât la iad să-i ridice pe cei căzuți în umbra morții. Nu întâmplător în slujbele noastre cerem totdeauna mila lui Dumnezeu. Hristos nu este un pelerin prin iad, ci Acela Care îi ridică pe Adam și pe Eva și pe toți cei care ajunseseră în casa morții. În arătările Sale după Înviere, Hristos are inițiativa, El vine în întâmpinarea Apostolilor și-i ridică de pe valurile necredinței și ale îndoielii. Despărțirea de ei, la patruzeci de zile după Înviere, nu este tristă, ci este o despărțire mângâietoare, prin venirea Mângâietorului, a Duhului Sfânt, la Cincizecime. Să facem și noi azi faptele Mângâietorului și să-i mângâiem pe cei aflați în suferință.

Prin Învierea Sa, Hristos pune început credinței celei noi: veșnicia omului. Și astfel omul nu rămâne doar un personaj istoric, ci un fiu al veșniciei și al comuniunii întru iubire cu Preasfânta Treime Dumnezeu. Învierea Mântuitorului ne dă puterea să depășim greutățile acestei vieți pământești și să tindem tot mai mult la asemănarea cu Iisus Hristos, Cel Care a venit să ne ridice din robia morții și să ne ducă în Casa Părintelui Ceresc (cf. Ioan 14, 2-3).

Drept-măritori creștini,

Omul ajunsese, înainte de Învierea lui Hristos, o ființă care se târa între pământ și cer; un paznic de morminte, un paznic al durerii. Omul păzea moartea fratelui său. Timpul creștea în urma lui și îl ducea spre moarte. Dumnezeu îl făcuse pe om icoană a Sa, iar omul s-a făcut un tablou.

Iubiților, Maica Domnului a ajuns în ipostaza de a-și vedea Fiul răstignit pe Cruce. Cât de mare i-a fost durerea! Însă pe ea putem să o numim, și așa va și rămâne, Maica Vieții, iar durerea ei nemărginită s-a transformat în bucurie pentru toată lumea. Drumul Crucii, fără durere, n-ar fi dus nicăieri, dar marea durere a adus bucuria Învierii. Durerile se sting, gândurile mor, însă omul, după Învierea lui Hristos, nu mai moare. Omul nu mai rămâne străjuit de țărână în umbra morții, ci rămâne ocrotit de aripa veșniciei. Pentru unii infinitul este foarte greu, pentru alții este bucuria întâlnirii cu Iisus Hristos Cel Înviat. Omul se vremuiește, însă ferice de cel ce se vremuiește încă de aici, în Iisus Hristos. Să ne vremuim spre pocăință, că acolo unde cade o lacrimă a pocăinței, răsare o floare, iar unde cade o picătură din sângele urii, răsare un spin.

Iubiții mei,

Până la Învierea lui Hristos, moartea rămăsese singurul regizor pe scena lumii. Tot ea trăgea cu sapa cortina peste ultimul act din viața omului: moartea. Omul se învoise să joace în spectacolul lumii regizat de moarte. Ea, moartea, ar fi vrut să-I ia locul Creatorului. El este Cel Care a scris această capodoperă, Om, iar moartea începuse să o pună pe scena lumii. Însă Dumnezeu intervine în istoria lumii și nu-Și lasă opera Om să fie dirijată de moarte.

Moartea a pus în scenă chiar pironirea Iubirii pe stânca Golgotei, să nu mai înflorească niciodată. A dat-o spinilor, dar Iubirea, dintre piroane și spini, S-a înălțat la Cer, murind moartea și înviind viața.

Până la Hristos, istoria era știința nefericirii oamenilor. Hristos este începutul vremuirii noastre în lumina Învierii Sale. Hristos a înviat și noi vom învia: „Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei ce vor auzi vor învia” (Ioan 5, 25). Oare poate Dumnezeu să dea viață morților, ar întreba cineva. Noi, în a noastră credință, mărturisim: Da! El ține viața, o păstrează în cei vii și o dăruiește celor care încă nu s-au născut. Boabele de grâu înmulțite în spice îi reprezintă pe toți cei botezați în trecut, în prezent și în viitor. Suntem toți rod al morții și al Învierii lui Hristos. Toți avem soarta unui grăunte semănat în pământ.

Fraților, Hristos îi numește „prieteni” pe Sfinții Săi Apostoli și îi iubește ca pe prietenii Săi devotați: „Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc. De acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu știe ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute” (Ioan 15, 14-15). Chiar atunci când Iuda Îl trădează și Îl vinde, Hristos nu-Și retrage dragostea Sa, ci-l întreabă: „Prietene, pentru ce ai venit?” (Matei 26, 50) Mântuitorul, Care l-a iertat pe tâlharul de pe cruce, l-ar fi iertat și pe prietenul Său, Iuda, dacă ar fi rămas încrezător și și-ar fi cerut iertare. Acesta însă s-a pierdut prin deznădejdea sa (cf. Matei 27, 3-5).

Iubiți fii duhovnicești,

La Praznicul Învierii din acest an vedem cum Lumina plânge și auzim vaietul Luminii. În aceste momente să facem din punct virgulă și să mergem mai departe și să fim prieteni în continuare cu timpul. Omul se naște plângând și pleacă din această lume tăcând. Moartea ia din rând, nu la rând.

În această lume, fără Dumnezeu totul este nimic. Se spune că un copil era într-o pădure și i-a zis unui ram dintr-un copac: Vorbește-mi de Dumnezeu. Și îndată ramul a înflorit. Și noi, chiar dacă nu putem face o faptă bună, măcar să înflorim și să spunem un cuvânt de mângâiere celui aflat în necaz. Mângâierea este semnul că inima ta încă mai bate pentru semenii tăi. Femeile mironosițe au găsit piatra răsturnată și giulgiurile zăcând. Hristos vrea să intre în inima ta (cf. Apocalipsă 3, 20), dar pe ea se află o piatră pe care scrie păcat. Ajută-L să o răstoarne și să intre în inima ta.

Doamne, vino și ne ajută să rostogolim piatra păcatului de pe inima noastră și să intri Tu în ea!

Iubiții mei frați în Hristos, dreptatea lui Dumnezeu față de noi este condiționată de iubirea față de semenii noștri. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan ne spune: „Iubiților, dacă Dumnezeu astfel ne-a iubit pe noi, și noi datori suntem să ne iubim unul pe altul” (I Ioan 4, 11). Să-i cuprindem în inima noastră pe cei care sunt acum în mare suferință și au nevoie de ajutorul nostru.

Să ne rugăm pentru toți care, în aceste clipe de grea încercare a neamului nostru, stau de strajă vieții.

Doamne, valurile mării acestei vieți s-au ridicat asupra corabiei noastre. Suntem singuri, vino Tu la cârma ei și o condu la limanul cel liniștit al iubirii Tale!

Hristos a înviat!

Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor,

† Ioan al Banatului

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Timișoara va avea un magazin oficial de suveniruri

Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial al orașului. Veți găsi aici o colecție atent selecționată de produse artizanale autentice românești și creații locale, care spun povestea orașului de pe Bega. Situat pe strada Alba-Iulia nr. 2, lângă Piața Operei, Souvenir Station îmbunătățește conceptul clasic de magazin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara va avea un magazin oficial de suveniruri
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Deputatul Cosmin Şandru, atac dur la conducerea PNL Timiş: „Aţi reuşit în jumătate de an ce n-au reuşit nici comuniştii în noiembrie 47, şi anume să distrugeţi PNL”

Deputatul liberal Cosmin Şandru a produs un atac necruţător pe un grup de WhatsApp al PNL Timiş la adresa liderilor organizaţiei. El spune că actuala conducere a îngropat PNL în Timiş din cauza slugărniciei în faţa PSD. Atac de o mare duritate a deputatului Cosmin Şandru la adresa conducerii PNL Timiş în ziua în care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru, atac dur la conducerea PNL Timiş: „Aţi reuşit în jumătate de an ce n-au reuşit nici comuniştii în noiembrie 47, şi anume să distrugeţi PNL”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup

Victorie la acelaşi scor şi calificare la pas în faza următoare. CSM Lugoj a câştigat cu 3-1 partida retur, disputată în Ungaria la Tatabanya cu MÁV Előre Foxconn Székesfehérvár în Challenge Cup. Aşadar, după 3-1 şi acasă echipa bănăţeană rămâne constanta Banatului, an de an din Europa. Pe seturi, 25-23, 15-25, 25-21 și 25-16, cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Biblioteca UPT la ceas aniversar! De un deceniu în minunatul nou sediu

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara împlinește 10 ani de la inaugurarea noului sediu, care o face una dintre cele mai moderne biblioteci universitare din ţară. Atunci, la 12 noiembrie 2014, peste 1000 de studenți de la UPT au realizat un impresionant lanţ uman, de la biblioteca veche a Universităţii la cea nouă, care a fost inaugurată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biblioteca UPT la ceas aniversar! De un deceniu în minunatul nou sediu
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează cea de a treia ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei – Expo Mobila Timișoara. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 24 noiembrie 2024, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara. Evenimentul se adresează atât celor care doresc să-și achiziționeze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial al orașului. Veți găsi aici o colecție atent selecționată de produse artizanale autentice românești și creații locale, care spun povestea orașului de pe Bega. Situat pe strada Alba-Iulia nr. 2, lângă Piața Operei, Souvenir Station îmbunătățește conceptul clasic de magazin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara va avea un magazin oficial de suveniruri
Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023 un ”pui”, proiectul Common Heritage, o extensie a inițiativei culturale Heritage of Timișoara, desfășurată de Asociația Prin Banat încă din anul 2017. Common Heritage a preluat metodologia acestui proiect și a extins-o la nivel regional, implicând, alături de Timișoara, orașele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se va lansa Common Heritage – Catalogul Secession, dedicat patrimoniului construit comun al orașelor din Euroregiunea DKMT
A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi mai mulţi şefi din instituţie şi-au scris demisiile. Deja se cunosc şi numele celor care îi vor înlocui. Printre cei care pleacă se numără şi celebrul Iosif Nicoară aka „Borsetă” care lasă locul de şef al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Val de demisii în Consiliul Judeţean! La Turism, Iosif „Borsetă” Nicoară lasă locul Simonei Neumann
Cunoscutul actor american John Malkovich va urca din nou pe scena Teatrului Național Timișoara, în cadrul a trei reprezentații ale piesei ”Infamous Ramirez Hoffman”. Într-o piesă pe care artistul a numit-o ”proză” el abordează subiectul cărții Nazi Literature in the Americas, scrisă de Roberto Bolaño. Spectacolele sunt programate joi, două, de la ora 18.00 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul John Malkovich urcă din nou pe scenă, la Timișoara, cu piesa Infamous Ramirez Hoffman
Deputatul liberal Cosmin Şandru a produs un atac necruţător pe un grup de WhatsApp al PNL Timiş la adresa liderilor organizaţiei. El spune că actuala conducere a îngropat PNL în Timiş din cauza slugărniciei în faţa PSD. Atac de o mare duritate a deputatului Cosmin Şandru la adresa conducerii PNL Timiş în ziua în care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru, atac dur la conducerea PNL Timiş: „Aţi reuşit în jumătate de an ce n-au reuşit nici comuniştii în noiembrie 47, şi anume să distrugeţi PNL”
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, vă invită sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la ora 18:30 la sala ”Capitol” a Filarmonicii Banatul din Timișoara, la spectacolul ”Din suflet de român”. ”Din suflet de român”, spectacol dedicat Zilei Naționale a României alături de Ansamblul Profesionist Banatul și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Din suflet de român”, spectacol popular desăvârşit cu ocazia Zilei Naţionale
Una dintre cele mai importante structuri din cadrul Primăriei Timișoara caută conducător. Administrația caută o persoană care să fie experimentată în management sportiv, care să realizeze ”eficientizarea activității clubului i pentru a-l transforma într-un punct de referință atractiv pentru copiii și tinerii din Timișoara”. Primăria Timișoara caută profesioniști pentru a ocupa postul de director în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută șef pentru clubul sportiv al Primăriei Timișoara
Primarul Dominic Fritz spune că Primăria Timișoara trebuie să devină un jucător mai activ pe piața imobiliară locală. Sunt locuințe care ar … împiedica dezvoltarea patrimoniului, dar și unele care, odată achiziționate, ar ajuta la dezvoltarea acestuia. El a vorbit și despre terenuri, spunând că sunt unele care stau degeaba, care nu sunt utile municipalității,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz vrea o evidență mai bună a proprietăților primăriei, dar și o atitudine mai activă a instituției: ”Această pasivitate nu ne ajută”
La data de 12 noiembrie 2024, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Timișoara au reținut un bărbat de 29 de ani, cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. În fapt, la data de 28 octombrie, polițiștii au fost sesizați despre faptul că din interiorul punctului de lucru al unei întreprinderi din municipiul Timișoara au fost sustrase...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hoţie cu repetiţie. Mai mulţi infractori au sustras bunuri de la o societate de turism
Top