În 28 decembrie 2014, arhiepiscopul Ioan Selejan al Covasnei și Harghitei a fost întronizat în demnitatea de arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului. Au trecut șase ani de la acest moment…
„Părintele Mitropolit Ioan scrie, de șase ani, o pagină nouă pe pergamentul istoricei eparhii bănățene”, spune preotul Ionel Popescu, vicar eparhial la Arhiepiscopia Timișoarei.
ÎPS Ioan s-a născut în 14 noiembrie 1951, în Pietrani, județul Bihor. A urmat Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, cursurile Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări a Institutului Politehnic din Bucureşti (1971- 1976), Seminarul Teologic din Craiova. A studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990), a urmat cursuri de specializare la Institutul Biblic din Ierusalim, a fost inginer la Arhiepiscopia Craiovei când au fost restaurate mănăstirile Tismana, Lainici, Polovragi, Bucovăţ. A fost călugărit cu numele Ioan şi hirotonit ierodiacon şi ieromonah în 1990.
Între anii 1990 şi 1991, ÎPS Ioan a fost stareţ al Mănăstirii Lainici, iar la 9 iulie 1994 a fost ales episcop pentru noua eparhie a Covasnei şi Harghitei. În 28 decembrie 2014 a fost instalat ca arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului.
„Ierarh itinerant, mereu în mișcare, obișnuit cu pastorația de la credincios la credincios, atent la tot ceea ce se întâmplă în parohii și mănăstiri, la problemele și frământările preoților, monahilor și credincioșilor, Ierarhul de la Timișoara se deplasează, aproape zilnic, într-o parte sau alta a eparhiei, inspectează șantierele bisericești, bisericile care se construiesc sau se pictează, vizitează spitalele și instituțiile filantropice, identifică familiile și persoanele nevoiașe, intervine prompt pentru repararea caselor degradate, construiește case noi pentru cei necăjiți, oferă îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte casnice, plătește alimente la magazinele sătești păstoriților vârstnici, singuri, bolnavi, familiilor cu mulți copii, mângâie, încurajează, aduce o rază de speranță în sufletul celor care nu mai aveau nici o speranță.
De șase ani colaborează neîncetat cu autoritățile locale pentru rezolvarea problemelor Timișoarei și ale județului, oferă tone de alimente unităților medicale și sociale, uneori fiind însoțit doar de monahiile de la centrul eparhial, se deplasează la București, dacă situația o cere, și revine abia după ce lucrurile au fost rezolvate.
În ultimele zece luni, implicarea Părintelui Mitropolit Ioan al Banatului în rezolvarea multiplelor greutăți cauzate de pandemie este remarcabilă. Prin purtarea sa de grijă, spitalele din Timișoara și din județ au primit aparatură medicală, componente medicale, lenjerie, alimente, echipamente de protecție etc. La toate acestea se adaugă grija pentru instituțiile bisericești ale eparhiei”, spune preotul Ionel Popescu.
Comentarii prin facebook