Trei dintre cazanele centralei termice CET Sud nu vor mai arde numai cărbuni, ci şi pomi tăiaţi sau, ştiinţific vorbind, biomasă. Primarul a anunţat destinaţia finală a copacilor scorburoşi şi a celor care stau în calea dezvoltării în forţă, care se vor duce la respectiva centrală şi vor arde pentru căldura timişorenilor.
Nicolae Robu a anunţat „ecologizarea” modului de lucru de la CET Sud, aceasta va însemna trecerea a trei cazane de producere a aburului tehnologic, de pe consumul exclusiv de cărbuni, pe utilizarea în schimb de biomasă.
„Vă anunţ demararea procesului de retehnologizare a gospodăriei CET sud. Se va trece la biomasă, aceasta va înlocui cărbunele pentru alimentarea cazanelor 2 3, cele cu abur, ca să poată funcţiona cu biomasă. Aceasta va proveni de la toaletarea arborilor din municipiu. În CET Sud, pe locul depozitului de cărbune de acolo se va amenaja cel pentru biomasă. Va fi o hală metalică, pe o platformă nouă. Masa totală operată va fi de 10.140 de tone, cu o capacitate de prelucrare pentru patru zile”, a anunţat Nicolae Robu.
Durata de execuţie a investiţiei de la CET Sud va fi de opt luni, a mai spus acesta. Rămâne de văzut de unde se va putea asigura cantitatea de biomasă necesară pentru a înlocui cantitatea de cărbuni necesară înainte.
Investiţia vizează adaptarea la folosirea de combustibil adițional, biomasa, ce va înlocui parțial combustibilul primar (cărbune) necesar funcționării cazanelor CA1,2,3 din CET Sud, astfel încât cazanele de abur existente să poată să funcționeze cu biomasă. Gospodăria de biomasă va asigura prepararea biomasei rezultate din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din municipiu. Materia primă (crengi, ramuri, fragmente mari de lemn) vor fi transportate, după ce sunt cântărite, către gospodăria de biomasă.
Pentru consumul biomasei se va folosi banda de transport cărbune, aceasta va avea o capacitate de 1200t/h, modul de funcționare al benzii de cărbune va fi intermitent ( ½-1 h transport la 6 ore), procentul maxim al biomasei în fluxul de cărbune va fi de maxim 10% aport caloric.
Prin această măsură se va asigura un preţ la căldură de calitate pentru consumatorii casnici. Conform primarului aceasta va însemna o ieftinire a preţului gigacaloriei, dar de fapt ieftinirea nu va însemna o scădere de preţ a gigacaloriei, ci o menţinere a preţului respectiv care în caz contrar s-ar scumpi.
După ce a explicat, în cadrul conferinţei de presă săptămânală, timp de zece minute cum e cu această ieftinire, Nicolae Robu a tras şi concluzia.
Dar ce rost are sa te iroseşti în a te jurstifica? Cine are minte înţelege(…) Mă radicalizez în intransigenţă, nu pot fi tolerant cu neruşinarea. Îmi spunea cineva pe Facebook faptul că sunt arogant. Eu arogant? Mă opreşte oricine pe stradă şi vorbescu cu el, cum să fiu eu arogant, eu care sunt crescut modest, la sat, şi am ajuns prin muncă şi cinste unde sunt. Lumea discerne nu se lasă influenţată”, a mai subliniat primarul.
Comentarii prin facebook