Candidatul USR Timiş la postul de primar al Timişoarei, Dominic Fritz, îl consideră pe Nicolae Robu ca fiind un director de muzeu, atunci când vine vorba despre digitalizarea oraşului. El doreşte o transparenţă totală a instituţiei pe care vrea să o conducă patru ani, o debirocratizare toată a administraţiei şi transformarea oraşului Timişoara într-un smart city „pe bune”, nu unul în care doar îţi plăteşti parcarea cu telefonul mobil.
O primărie „de sticlă” îşi doreşte Dominic Fritz pentru Timişoara, nu ca şi fragilitate, ci ca şi transparenţă. El şi-a făcut public, planul, în patru puncte, legat de digitalizarea administraţiei şi a municipiului.
Ceea ce e acum e total depăşit, spune el, cel mai bine se poate observa acest lucru dacă te uiţi pe pagina de internet a primăriei, una care arată ca şi acum 18 ani, neprietenoasă cu utilizatorul, o pagină care arată ca şi cum ar prezenta „codul sursă” al acesteia şi nu informaţii.
Din fericire, spune Fritz, aici progresul poate fi atât de rapid încât se pot sări numeroase etape.
„Spre deosebire de celelalte domenii, aici avem șansa să ardem etape. Nu doar să ajungem alte orașe din urmăm ci chiar în fața lor cu idei și inovări care să fie și peste ce este în Occident. Domnul Robu s-a mulțumit mai degrabă să facă pe directorul de muzeu decât să fie un primar. În domeniul digitalizării, chiar nu a făcut nimic. Pagina web a primăriei este aceeași pagină ca exact acum 18 ani. Este făcută în anul 2002. Monitorul Primăriei este un PDF alb-negru. E așa cum oamenii mi-au povestit că arăta Scânteia, articole ample, lipsite de substanță, cu fotografia conducătorului mult iubit”, a declarat Dominic Fritz.
Transparența este punctul principal al strategiei de digitalizare imaginată de Fritz şi echipa sa. De asemenea, debirocratizarea este absolut necesară, contribuabilul trebuie să poată să stea acasă, pe canapea, şi să îşi rezolve documentele de care are nevoie de acolo. Se doreşte introducerea componentei digitale în tot procesul de conducere a oraşului, iar aceasta va permite şi conducerea mult mai facilă a treburilor administrative.
Un alt aspect extrem de important avut în vedere de USR în cazul în care va prelua puterea se referă la democraţia participativă, la bugetul în care o parte din bani au destinaţia stabilită exact bazat pe cererile oamenilor.
„E timpul să spunem cu voce tare că e trist ce se întâmplă. Imaginați-vă cum ar fi să vi se ceară părerea înainte ca primăria să facă anumite investiții în oraș. Plecați prin oraș la lucru și vă treziți cu un șantier prin zonă, sau că se taie un nou șir de copaci. Imaginați-vă cum ar fi să aflăm din timp când rămâneți fără apă sau fără curent. Primăria trebuie să vină spre cetățean. Cuvintele-cheie sunt «informare» și «consultare»”, a declarat şi Dan Reșitnec, şeful USR Timişoara şi candidat la consiliul local..
Aşa cum spunea şi Fritz, automatizarea proceselor administrative este extrem de importantă, aceasta va ajuta la transformarea Timişoarei într-un smart city, în adevăratul sens al cuvântului. Vlad Boldura, candidat la consiliul local din partea USR, vorbeşte despre managementul traficului din oraş, cunoaşterea în timp real a situaţiei deşeurilor, al locurilor de parare disponibile, dar şi existenţa unor date live legate de prezenţa în teren a maşinilor salubrităţii sau de deszăpezire.
„În anul 2020 a venit vremea ca străzile noastre frumoase și bulevardele noastre largi să fie dublate de autostrăzi digitale adevărate. Putem deveni un smart city și nu în zece ani, ci chiar în următorul mandat”, a declarat Boldura.
Comentarii prin facebook