Cazurile de coronavirus se înmulțesc pe zi ce trece. De miercuri până joi au apărut alte 34 de cazuri în Timiș, iar în țară 777. Doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, care a vindecat sute de pacienți de Covid-19, spune că locurile dedicate acestor pacienți sunt ocupate, iar spitalul își va extinde capacitatea, pentru că aceste cazuri se înmulțesc.
„Suntem într-o perioadă dificilă, în care numărul de cazuri de infecție Covid-19 a crescut alarmant și în județul Timiș. Consecutiv a crescut și numărul de forme severe și critice, precum și de decese. Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu respectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități. Deși sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI”, transmite doctorul Virgil Musta, pe grupul de Facebook City Doctors.
La Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt 5 clinici, două de Boli Infecțioase, două de Pneumologie și una de Chirurgie Toracică. În perioada de vârf a pandemiei din martie-aprilie, întreg Spitalul Victor Babeș a fost transformat în Spital Covid, astfel încât toți pacienții care erau internați aici cu alte boli au fost transferați la alte spitale, iar aici doctorii au reorganizat fluxurile necesare și au adaptat întreaga capacitate pentru a primi și trata numai pacienți covid. Au avut o capacitate de 240 paturi pe sectie și 12 paturi pe terapie intensivă, pentru ca ulterior, după ce numărul pacienților covid a început să scadă, au refăcut circuitele și organizarea în aceste cinci clinici și le-au repus la dispoziția bolnavilor non-covid, astfel că s-a păstrat doar în cadrul Clinicilor de Boli Infecțioase o zonă dedicată numai pacienților Covid, care totaliza 50 paturi și 5 paturi pe terapie intensivă.
„Așa se explică faptul că acum, această zonă dedicată Covid a devenit neîncăpătoare, atât pe secție, cât și pe ATI și va trebui să reconfigurăm din nou circuitele și organizarea și să extindem din nou paturile de pe secții și de pe ATI dedicate numai covid, fiind nevoiți din nou să transferăm către alte spitale pacienții internați cu alte afecțiuni. Nu ne-am dori acest lucru, pentru că au de suferit în primul rând acești pacienți. Dacă capacitatea de la noi va fi ocupată (situație pe care evident că nu ne-o dorim), vom avea nevoie de ajutor de la spitalele desemnate ca fiind de suport pentru pacienți covid (ex. Spitalul CFR sau chiar Spitalul Militar de campanie). (…) Încercăm în continuare să găsim soluții la aceste probleme, optimizăm continuu și schemele de tratament în funcție de rezultatele observate de noi sau din colaborările cu alți medici din România și din afară. Încercăm să ne facem treaba, cât de bine putem, deși nu e deloc ușor, din diverse motive. Cu toate aceste eforturi ale medicilor, eu sunt conștient că gestionarea cu succes acum și pe mai departe a pandemiei depinde în ceea mai mare măsură de atitudinea responsabilă a majorității populației. Această atitudine ne-a salvat în primele luni și ne va salva și în continuare. Le mulțumesc tuturor celor care continuă să fie respnsabili și să înțeleagă corect situația în care ne aflăm, fără panică, fără exagerări, de orice natură. Este în continuare un efort comun și sunt convins că tot împreună vom reuși! Vă mulțumesc!”, transmite doctorul Virgil Musta.
Comentarii prin facebook