Timişorenii din zonă şi nu numai ştiau că pe acel teren se afla Stadionul Mănuşarul, dar nu erau probe scrise în acest sens. Acum a apărut şi dovada de la Cartea Funciară privind vechea destinaţie a terenului. Ori schimbarea destinaţei, potrivit Legii sportului, se putea face doar printr-o Hotărâre de Guvern.
Aşa cum deBanat.ro a prezentat, în Ciarda Roşie a izbucnit un scandal, locuitorii din zonă fiind nemulţumiţi fiindcă pe locaţia vechiului stadion Mănuşarul se va ridica un imens bloc de locuinţe. Autorizaţia de Construcţie a fost emisă pe data de 24 decembrie (Ajun de Crăciun) 2019, pe baza unui PUZ (plan urbanistic zonal) eliberat în 2008, în timpul administraţiei Ciuhandu. Beneficiar al PUZ-ului este o firmă a omului de afaceri Nicolae Gavra, cunoscut “imobiliar”, care a primit aproape gratis de la fostul primar şi Ştrandul Tineretului.
Cu toată că multă lume ştia că acolo a fost un stadion de fotbal, nu existau acte scrise care să dovedească acest lucru. Cunoscutul activist civic Cristian Brâncovan a reuşit să găsească o astfel de dovadă în arhivele Cărţii Funciare, acolo unde se atestă că locaţia respectivă a fost teren de sport. Ori fiind teren de sport nu putea fi modificată destinaţia sa, potrivit Legii sportului.
„Art. 79. – (1) Schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi societăţilor comerciale care deţin active patrimoniale destinate activităţii sportive ce au aparţinut statului”, se arată în Legea 69/2000, valabilă în momentul în care a fost emis PUZ-ul.
Ori terenul a aparţinut societăţii de stat Arpilux, iar o Hotărâre de Guvern nu a fost dată în acest caz. De altfel, chiar în Memoriul care însoţea PUZ-ul se recunoaşte faptul că aici a fost un teren de fotbal. Prin urmare, pe baza noilor dovezi, Brâncovan i-a solicitat primarului Nicolae Robu să intervină în acest caz.
“Îi solicit primarului Robu revocarea HCL-ului prin care administratia Ciuhandu, Orza & PSD au schimbat destinația terenului de sport din Ciarda Roșie în teren construibil, și sesizarea Guvernului și Prefecturii (PNL) în vederea aplicării sancțiunii de reîntoarcere a bazei sportive în proprietatea statului, prevăzută de legea sportului. Din noile documente aflate în posesia mea rezultă foarte clar că în cartea funciară terenul era notat drept teren de sport, dar legea sportului a fost nesocotită de administrația Ciuhandu, Orza & PSD. Dacă primarul alege să protejeze interesul public, atunci construcția blocului pe terenul „Mănușarul” urmează să fie sistată”, a anunţat Brâncovan pe Facebook.
În schimb, primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu mai poate face nimic, pentru că Autorizaţia de Construcţie e emisă în concordanţă cu PUZ-ul. Fiind însă şi campanie electorală, în seara aceleiaşi zile, a fost la o întâlnire cu timişorenii nemulţumiţi din Ciarda Roşie. Ba chiar a semnat o listă, alături de alte 212 persoane, împotriva construcţiei blocului de locuinţe.
“In urma discutiei cu coordonatorii actiunii si oamenii prezenti(aproximativ 25) dl primar a concluzionat atat ca acel teren va fi evaluat in varianta de a fi trecut inapoi la primarie, dar si faptul ca ridicarea unor blocuri in acea zona de case este inacceptabila. Dansul confimand ca va intreprinde demersurile necesare si nu va permite inceperea contructiei pe terenul Manusarul. A dispus verificarea documentelor si a ramas ca sa ne auzim pe luni. Intre timp ne-a solicitat sa ii trimitem poze cu terenul pentru a gasi o solutie in a pastra terenul ca spatiu verde”, se arată pe pagina de Facebook Oamenii din Ciarda Roşie.
Comentarii prin facebook