“Infrastructura de sănătate locală nu mai face față nevoilor comunității și e mai pretabilă pentru Africa Sahariană, decât pentru un oraș european” (P)

Marius Craina

Marius Craina

Interviu cu prof. univ. dr. Marius Craina, candidatul Pro România pentru funcția de primar al municipiului Timișoara

– Domnule doctor, tot mai mulți timisoreni sunt de părere că, în plină pandemie, sistemul de sănătate local și-a dat din nou examenul în fața comunității și l-a căzut, și de această dată, cu brio.

Timişorenii au perfectă dreptate când își manifestă nemulțumirea față de infrastructura medicală locală aflată în subordinea Primăriei Timișoara. E clar că oamenii s-au săturat să mai fie plimbați prin Timișoara cu ambulanțele între secțiile aceluiași spital clinic, ca medicii să poată ajunge la o concluzie. Astăzi, când vorbim, sistemul de sănătate local este unul absolut pavilionar, împrăștiat în tot orașul. Mă refer aici la unitățile sanitare aflate în subordinea Primăriei Timișoara: Spitalul Clinic Municipal, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Victor Babeş”, Spitalul Clinic nr. 5 de Obstetrica – Ginecologie “Odobescu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Ţurcanu”. Si tot astăzi, tocmai din cauza acestui “turism” cu pacienți datorat sistemului pavilionar de sănătate, ambulanțele sunt folosite pe post de taximetre, uneori, poate în detrimentul altor urgențe medicale. Astăzi, sistemul public de sănătate al municipiului Timișoara este nefuncțional pentru că… nu este un sistem. Ca să fie un sistem public, trebuie ca mai întâi de toate administratia să investească în funcționarea lui si să-i pese, cum s-ar spune. Or, de 17 ani încoace, administratia doar investește, haotic și fără viziune, dar nu-ă pasă.

– Înțeleg că acest pelerinaj cu ambulanțele între ceea ce noi numim spitale, deși sunt secții clinice ale aceleași unități medicale, pot pune în pericol viețile oamenilor, tocmai pentru că sistemul sanitar este unul pavilionar și nu integrat, așa cum ar fi normal.

Așa este! Știți bine că orice secundă este importantă pentru a salva viața unui pacient. De aproape două decenii, practic din 2003 de când Primăria Timișoara a preluat cele patru spitale municipale, partea de infrastructură nu actul medical, noi, specialiștii din sănătate, am tot încercat să le explicăm decidenţilor din administrația locală că un sistem sanitar integrat este singura soluție. Nu am avut cu cine! Acum, văd că toți vorbesc despre sănătate și management sanitar, dar puțini sunt cei care pricep, dar sună bine să ai preocupări pentru comunitate, mai ales acum, în plină campanie electorală. Cert e un lucru, pe care-l vedem cu toții: în ultimii 17 ani, toate administrațiile locale, care s-au perindat la cârma Timișoarei, “au investit” în cele patru unități sanitare sute de milioane de euro, în lucrări de reparații, apă și canal, aparatură medicală, în loc să investească în marea infrastructură sanitară. Cu banii aceștia, noi timișorenii, puteam avea două spitale moderne, integrare, utilate cu aparatură de ultimă generație. Toate investițiile în infrastructura sanitară și singurele care au fost făcute de la Revoluție încoace, au fost proiectele unor oameni eminamente de stânga: Casa Austria, Ortopedia și, astăzi, în finalizare, noul Spital de Copii și, în derulare, noua maternitate județeană. Toată lumea știe asta!

– Rămân pe discursul dvs: cum se prezintă astăzi, într-o analiză la rece, sistemul timişorean de sănătate în afară de ideile pe care le-ati punctat deja?

Unele dintre imobile, în care funcționează spitalele municipalității, au o vechime de minim 70 de ani. Altele au fost construite în perioada interbelică. Clădiri absolute vechi care, forțate de împrejurări, au fost transformate în unități sanitare. Clădiri care demult nu mai justifică costurile reparațiilor și nu mai fac fața vremurilor, nu mai țin pasul cu nevoile comunității, nu mai fac față Timișoarei, care e în continuă dezvoltare și expansiune! E ca și când am avea o mașina de 300.000 km, care toată ziua e în service-ul auto, în care băgăm bani, dar știm ca nu se mai justifică și că demult ar fi trebuit sa ajungă la casat, la fier vechi! Închipuiți-vă ce ar fi însemnat ca, printr-un efort al administrației și al comunității, în loc să bage sute de milioane de euro în ruine, Primăria Timișoara ar fi construit noi spitale? Partea hazlie e că tot astăzi, Primăria Timișoara are totuşi, după 17 ani, un proiect pe hârtie pentru un nou spital municipal. Și văd că se tot insistă pe ideea de a dezvolta această structură spitalicească oarecum tot pe actualul amplasament al “Clinicilor Noi”. Se dorește “amputarea” parcului Botanic prin preluarea unor suprafețe de teren, tocmai pentru amplasarea unor noi clădiri sanitare. Cine a mai văzut spitale în centrul orașelor, în Europa??? În zona centrală, în Timișoara, e oricum haos cu traficul și cu locurile de parcare. S-a gândit cineva să facă vreun studiu de impact și să vadă în ce s-ar transforma haosul de acolo, dacă ar începe un șantier de o asemenea anvergură? Nu, nimeni! Toată Europa se luptă pentru fiecare palma de verdeață și pentru fiecare metru pătrat de parc, noi facem exact invers: defrișăm și turnăm betoane.

– Cu ce soluții veniți? Care sunt opțiunile dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât sunteți un specialist în domeniu?

Primăria Timișoara are în proprietate o serie de suprafețe de teren, nu centrale, dar pretabile pentru construcția unor noi spitale municipale, în zone degajate, cu posibilitatea unor multiple soluții si pentru locuri de parcare. În plus, nu cred că zona centrală a Timișoarei are nevoie de și mai multă poluare fonică, decât are la ora actuală! Mulţi specialiști în sănătate împărtășesc opiniile mele și sunt de părere că un spital public nu are ce cauta în centrul orașului. Mai mult, împreună cu echipa mea de consilieri locali Pro România, fiecare expert în domeniul său de activitate, am decis că cel mai bine ar fi ca actualele unități sanitare municipale să primească o schimbare de destinație. Se pot transforma în centre de îngrijiri paleative, în locuințe pentru medici și personal medical, în centre de recuperare etc. Ca atare, propun construirea unui nou spital municipal și integrat, compact și cu toate specialitățile, care sa pună capăt “turismului” cu ambulanța între sectiile exterioare ale unităților spitalicești. Astăzi, infrastructura sistemului medical timisorean nu mai face față nevoilor comunității și pare mai mult pretabilă pentru Africa Sahariană, decât pentru un oraș european. Voi propune, totodată, reabilitarea și modernizarea întregii infrastructuri ambulatorii municipale și a unităţilor de primiri urgenţe! Mai mult, vreau să implementez unele soluții de telemedicină, care sa fie accesibile, în primul rand, persoanelor în vârstă, aflate sub tratament, care sunt mai puțin mobile. Nu în ultimul rând, informatizarea integrată și interconectarea întregii infrastructuri de sănătate publică aflată în subordinea Primăriei Timișoara. Îmi doresc mult ca sistemul de sănătate municipal să fie mai aproape de nevoile timişorenilor, așadar voi propune ca eforturile comune să nu mai fie irosite STRICT pentru tratarea bolnavilor, ci să punem accent, prin diverse campanii publice de informare, și pe prevenția medicală. Știu că, în parteneriat cu cetățenii, împreună și cu viziune, putem pune Timișoara pe picioare!

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Administratie vezi arhiva Administratie

Nicolae Robu

Nicolae Robu s-a liniştit după ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar: „A apărut o linişte dumnezeiască”

Aflarea rezultatelor scrutinului pentru desemnarea primarului Timişoarei i-a adus lui Nicolae Robu linişte. Aceeaşi linişte pe care a simţit-o atunci când se afla pe scaunul cu roţi care îl conducea spre operaţia pe cord deschis, a dezvăluit fostul edil-şef, atât în faţa colegilor de primărie şi, ulterior, în faţa presei. Duminică seara, la ora 22,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu s-a liniştit după ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat de primar: „A apărut o linişte dumnezeiască”
Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

alin nica pnl timis

Biroul Permanent Judeţean al PNL Timiş a fost dizolvat. Alin Popoviciu pleacă după Nicolae Robu/Update. A demisionat şi Dan Diaconu

În urma demisiei lui Nicolae Robu din fruntea PNL Timiş, conducerea centrală a partidului a decis să dizolve întreaga conducere a organizaţiei timişene. O primă consecinţă este faptul că secretarul general al filialei, Alin Popoviciu, va pleca în pensie politică, după Nicolae Robu. În urma înfrângerii ruşinoase în faţa lui Dominic Fritz, Nicolae Robu n-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biroul Permanent Judeţean al PNL Timiş a fost dizolvat. Alin Popoviciu pleacă după Nicolae Robu/Update. A demisionat şi Dan Diaconu
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timisoara

Fără Covid la echipa de baschet a Timișoarei

Vești bune venite de sub panou. Prim-divizionara de baschet SCM Timișoara a primit rezultatele celor mai recente teste pe care le-a efectuat pentru depistarea virusului SARS-COV-2. „Ne bucurăm să anunţăm că nimeni din cadrul secţiei de baschet a clubului SCM Timişoara nu este infectat cu acest virus care ne-a schimbat viaţa în ultimele luni. Au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără Covid la echipa de baschet a Timișoarei
Iulius Town
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Asociaţia Pro Infrastructură acuză. Şantierul Centurii Sud Timişoara e blocat în birocrație şi incompetenţă/VIDEO

Asociaţia Pro Infrastructură anunţă că şantierul Centurii Sud de ocolire al Timişoarei este în acest moment total blocat. Constructorul nu are plăţi efectuate, proiectul a fost modificat, din cauza intersecţiilor apărute peste noapte, cei de la căile ferate nu au predat terenul pentru realizarea pasajelor, iar exproprierile suplimentare, foarte multe, nu au fost plătite. „Centura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociaţia Pro Infrastructură acuză. Şantierul Centurii Sud Timişoara e blocat în birocrație şi incompetenţă/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vești bune venite de sub panou. Prim-divizionara de baschet SCM Timișoara a primit rezultatele celor mai recente teste pe care le-a efectuat pentru depistarea virusului SARS-COV-2. „Ne bucurăm să anunţăm că nimeni din cadrul secţiei de baschet a clubului SCM Timişoara nu este infectat cu acest virus care ne-a schimbat viaţa în ultimele luni. Au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără Covid la echipa de baschet a Timișoarei
Devs, sau Divizia de Dezvoltare, este un miniserial de opt episoade produs de Hulu, adică de Disney, și disponibil la noi pe HBOGO. Genul serialului este Science fiction, dar și Techno-thriller. Regizorul și scenaristul este Alex Garland, cunoscut pentru Annihilation (2018), Ex Machina (2014) sau Dredd (2012). Este un apreciat scenarist și scriitor. În rolurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Devs, sau Divizia de Dezvoltare, un serial inteligent
Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat miercuri, 30 septembrie, jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care selecţionata României le dispută în luna octombrie. Marea surpriză este convocarea lui Mario Camora, jucătorul CFR-ului fiind o soluție bună pe un post deficitar, cel de fundaș stânga. Revine și Mitriță la națională, dar și Răzvan...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mario Camora chemat la Națională! Un jucător care a evoluat la ACS și ASU, pe lista de rezerve
Cei de la Primăria Timișoara transmit că se vor suspenda cursurile pentru elevii care învață în module doar la Școala nr. 13, Școala nr. 19, Colegiul Național Bănățean și Liceul Antim Ivireanul, patru din cele opt școli din Timișoara unde elevii învață în sisteme modulare. Deși cei de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș spuneau că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara: cursuri suspendate în patru din cele opt școli din Timișoara unde elevii învață în containere
În urma demisiei lui Nicolae Robu din fruntea PNL Timiş, conducerea centrală a partidului a decis să dizolve întreaga conducere a organizaţiei timişene. O primă consecinţă este faptul că secretarul general al filialei, Alin Popoviciu, va pleca în pensie politică, după Nicolae Robu. În urma înfrângerii ruşinoase în faţa lui Dominic Fritz, Nicolae Robu n-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biroul Permanent Judeţean al PNL Timiş a fost dizolvat. Alin Popoviciu pleacă după Nicolae Robu/Update. A demisionat şi Dan Diaconu
Potrivit Direcției de Sănătate Publică – DSP – în Timiș sunt astăzi 12 focare active de SARS-Cov-2. A fost depistat un alt cadru medical infectat cu coronavirus în focarul de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” Timișoara. În focarul de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timișoara sunt, astăzi, șapte cadre medicale infectate cu Covid-19,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 12 focare de SARS-Cov2 în Timiș. Un caz în plus în focarul de la Spitalul Louis Țurcanu
Nume altă dată relativ tabu în mediul public, gen Banat, au fost rostite la Bucureşti de Dominic Fritz, odată cu prezentarea oficială a primarilor care au câştigat pentru USR PLUS. Noul edil-şef al Timişoarei a menţionat trei proiecte de primă necesitate pentru care se va bate şi pentru care se va afla des în capitala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fritz, hotărât să meargă des la Bucureşti pentru proietele Timişoarei: Un spital municipal, infrastructură de transport şi Capitală Culturală
Top